Olika sätt att tjäna pengar på trav

publicerad 5 januari 2019
- Underhållning @NewsVoice
Trav. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Går det att få ihop en månadslön? Går det till och med att bli rik? Trav är en av svenskarnas populäraste sporter med många deltagare och ännu fler tittare. Sverige är det hästtätaste landet i Europa, kanske för att travsporten innehåller så mycket pengar?

Odds

Det vanligaste sättet att försöka få in pengar på travsport är att spela på oddsen. Man undersöker olika speltips på trav och håller tummarna att rätt häst springer i mål i rätt lopp. I kvällstidningarna läser vi då och då om personer som har spelat och vunnit miljonbelopp under sina år.

Det måste påpekas att dessa lever och andas travsport, kan mycket väl även äga andelar på en häst som springer in pengar och sedan har de rejält med tur. Att syssla med betting ska aldrig antas vara ett riskfritt system eller ett sätt att skapa en kontinuerlig inkomst.

Uppfödare

Med rätt förutsättningar kan du bli en av de lyckliga som föder upp travhästar. I och med att du föder upp en travhäst som sedan börja springa lopp, får du ut en så kallad uppfödarpremie. Den ger dig en fin fördel: du får en viss procent av pengarna som hästen springer in. I dagsläget får du 20% av vinsten för 2-4 åriga varmblod och 2-5 år gamla varmblod. När de blir äldre sjunker premien till 10%.

I insatslopp är premien så hög som 30%, vilket betyder att du kan få en vinst på 600 000 kronor fastän ditt jobb som uppfödare redan är avslutat. De stora uppfödarna såsom Kirsten Rausing anser att uppfödarpremier bara gör skada. Pengar försvinner ut sporten samt att uppfödaren har inte längre något ansvar över hästen. Hon anser att alla prispengar ska gå till den nya ägaren, så denna har råd att återkomma till henne för att köpa nya hästar.

Hitta jobb inom trav

Om du söker en stadig inkomst, en tillsvidaretjänst helt enkelt, finns det fullt med möjligheter inom travsporten. Det krävs en arsenal av yrken för att sporten ska fungera, det handlar inte bara om tränare och ryttare. Här är ett axplock av arbeten du kan utbilda dig inom och söka:

 • Hästmassör
 • Hovslagare
 • Sadelmakare
 • Gårdspersonal inom aveln
 • Seminpersonal
 • Administrativa arbeten
 • Veterinär
 • Foderproducent
 • Foderrådgivare
 • Foderleverantör
 • Materialtillverkare
 • Equiterapeut

 

Text: Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: trav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *