Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

USA förbereder eventuell militär insats mot Venezuela

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Maduro vann valet 2018 i Venezuela - Okänd fotograf
President Nicolas Maduro. Foto: Sergei Guneev, Sputnik News
President Nicolas Maduro. Foto: Sergei Guneev, Sputnik News

Spänningarna mellan Venezuelas ledning med Nicolas Maduro som vald statsledare och USA ökar för varje dag. Washington utesluter inte att angripa Venezuela militärt om inte president Maduro kliver av och lämnar plats åt den självutnämnde oppositionsledaren Juan Guaido.

Ecuadors tidigare president Correa säger till RT att det inte går att utesluta att USA angriper Venezuela militärt. Han kallar USA:s beteende för hänsynslöst.

Juan Guaido som för närvarande är president för the National Assembly utsågs i onsdags även sin själv till interim president för hela landet. 1000-tals anhängare kräver nu att Maduro avgår, men Maduro är redan vald till president av folket som helhet. Inte desto mindre kräver 11 länder i Sydamerika Maduros avgång, skriver RT.

Correa befarar nu en ny Operation Condor (1975) och syftar då på den ökända kampanj med inslag av statsterrorism – med finansiellt stöd av USA – som riktade sig mot påstådda kommunister i hela Sydamerika. Operation Condor ledde till 60,000 mord, enligt beräkningar.

Ryssland, Turkiet och Kina tar avstånd från USA:s hot mot Venezuela och Maduro. Kremlin varnar för en mycket farlig utveckling i landet och ger sitt fulla stöd till Nicolas Maduro.

Hua Chunying som är talesperson för Kinas utrikesdepartement säger att Kina alltid anser att alla länder ska hålla sig till icke intervenerande principer när det gäller andra länders interna affärer.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnar för att ingripanden mot Venezuela kan få katastrofala följder för Venezuelas folk.

Nicolas Maduro har besvarat USA:s aggressioner med att klippa de diplomatisk banden och USA svarar med liknande åtgärder, men väljer till vidare att hålla den amerikanska ambassaden öppen i Venezuela.

CNN skriver att det finns risk för att situationen snabbt kan eskalera eftersom Maduro är uppbackad av bla Kina och Ryssland. Flera av Europas massmedier stödjer tydligt oppostionsledaren.

Text: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Venezuela