USA förbereder eventuell militär insats mot Venezuela

24
President Nicolas Maduro. Foto: Sergei Guneev, Sputnik News
President Nicolas Maduro. Foto: Sergei Guneev, Sputnik News

Spänningarna mellan Venezuelas ledning med Nicolas Maduro som vald statsledare och USA ökar för varje dag. Washington utesluter inte att angripa Venezuela militärt om inte president Maduro kliver av och lämnar plats åt den självutnämnde oppositionsledaren Juan Guaido.

Ecuadors tidigare president Correa säger till RT att det inte går att utesluta att USA angriper Venezuela militärt. Han kallar USA:s beteende för hänsynslöst.

Juan Guaido som för närvarande är president för the National Assembly utsågs i onsdags även sin själv till interim president för hela landet. 1000-tals anhängare kräver nu att Maduro avgår, men Maduro är redan vald till president av folket som helhet. Inte desto mindre kräver 11 länder i Sydamerika Maduros avgång, skriver RT.

Correa befarar nu en ny Operation Condor (1975) och syftar då på den ökända kampanj med inslag av statsterrorism – med finansiellt stöd av USA – som riktade sig mot påstådda kommunister i hela Sydamerika. Operation Condor ledde till 60,000 mord, enligt beräkningar.

Ryssland, Turkiet och Kina tar avstånd från USA:s hot mot Venezuela och Maduro. Kremlin varnar för en mycket farlig utveckling i landet och ger sitt fulla stöd till Nicolas Maduro.

Hua Chunying som är talesperson för Kinas utrikesdepartement säger att Kina alltid anser att alla länder ska hålla sig till icke intervenerande principer när det gäller andra länders interna affärer.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnar för att ingripanden mot Venezuela kan få katastrofala följder för Venezuelas folk.

Nicolas Maduro har besvarat USA:s aggressioner med att klippa de diplomatisk banden och USA svarar med liknande åtgärder, men väljer till vidare att hålla den amerikanska ambassaden öppen i Venezuela.

CNN skriver att det finns risk för att situationen snabbt kan eskalera eftersom Maduro är uppbackad av bla Kina och Ryssland. Flera av Europas massmedier stödjer tydligt oppostionsledaren.

Text: NewsVoice

Källor

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

24 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torsten Johansson
Torsten Johansson
Gäst
9 februari 2019 kl 15:13

Martin
Det finns många ursäkter till oartigheten, en av dem är att min dator blev av med en stor del historia. “Datorn och jag” har varit och snackat utanför Scandinavien i många år, och nu ännu en gång råkat ut för politiskt städande algoritmer. Denna gång tror jag att det är Google. Mitt intresse för vad som sker med våra demokratiska framgångar har varit ljumt, då jag som pensionär inte behövt klaga för egen del. Sista årens politiskt negativa förändringar har fått mig mer hemmaseende. Sverige i Världen och vad Världen har att delge Sverige.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Torsten Johansson
16 februari 2019 kl 14:58

Alla med hederliga avsikter bör ta sitt delansvar givetvis, endast så kan politiken bli hederlig.

Torsten Johansson
Torsten Johansson
Gäst
5 februari 2019 kl 16:26

OK Martin.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Torsten Johansson
8 februari 2019 kl 21:03

Torsten,
Du säger att du vill motverka globaliseringen.
Du säger att du vill försvara den standard vi uppnått.
Du säger att du vill göra det tillsammans med andra i samma avdemokratiserande situationer.
Jag gav dig Valsamverkanspartiet för att kunna realisera det du vill.
Frågan är nu: -Varför har du inte kontaktat mig på Valsamverkanspartiet än?

Torsten Johansson
Torsten Johansson
Gäst
29 januari 2019 kl 18:39

Livet för oss Svenska medborgare har med eller mot vår vilja globaliserats, . Vill vi försvara den standard vi uppnått , måste vi göra det tillsammans med andra i samma avdemokratiserande situationer. För det behövs interlektuella adresser. Här är en ,
https://youtu.be/WTE0SQA2jU8

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Torsten Johansson
4 februari 2019 kl 14:55

Enig Torsten, men var är ditt nya valsamverkans libertarianska parti i Ron Pauls anda? Det är välkommet. Valsamverkanspartiet finns för ditt libertarianska fredliga parti. Välkommen!

Torsten Johansson
Torsten Johansson
Gäst
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
4 februari 2019 kl 17:22

Valsamverkanspartiet, det låter som en cooperativ samverkan av typ alliansen. Det måste bli något helt nytt, som tar erfarenheter av det land som misslyckats mest. Där finns alla negativa exempel i realtid. Där finns beskrivningen av vad som skett,
Ron Paul är ett exempel, Noam Chomsky, Chris Hedges och många fler. Vi har ju själva Lars Bern, Lasse Wilhelmsson. Alla måste dock vara eniga om övergripande skattefinansierad välfärd, utbildning och lånemöjligheter.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Torsten Johansson
5 februari 2019 kl 15:11

Nej. Valsamverkanspartiet handlar INTE om en gemensam “allians” såsom Alliansen var, med gemensam politisk plattform.

Valsamverkanspartiet handlar ENBART om att ge ALLA nya/små partier draghjälp att komma över 4%, en spärr som förhindrar att demokratin kan nå ut till människorna effektivt och förnyas.

Valsamverkanspartiet är ett sätt att motivera till både nybildning och fraktionering av partier, samt att stärka enheten och demokratin i Sverige mellan dessa fraktioner, genom att människor ska kunna ge mandat och röst till de partier och kandidater som de själva gillar och inte tvingas rösta på partier och kandidater som inte representerar deras vilja särskilt väl.

Du kan undersöka mer på Valsamverkanspartiets hemsida och kommentera där, eftersom jag inte får några signaler om svar här …

@Torbjörn
(…kanske eftersom Newsvoice inte använder WordPress-appen för sådan kommunikation, eller att det okända sponerande Facebook-scriptet, som märkligt nog Newsvoice envisas med att använda, sätter det öppna och kända WP-scriptet ur funktion? Här har Facebook kritiserats. När ska du sluta underkasta dig CIA:s algoritmer och spioneri?)

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Torsten Johansson
5 februari 2019 kl 15:16

Bättre att du undersöker och därefter ställer frågor direkt på Valsamverkanspartiet, Torsten.

Torsten Johansson
Torsten Johansson
Gäst
29 januari 2019 kl 16:33

Kanske en liten påminnelse om us-sanktionerna kan vara intressant
https://www.treasury.gov/resource center/sanctions/Programs/Pages/venezuela.aspx

Torsten Johansson
Torsten Johansson
Gäst
29 januari 2019 kl 16:30

kanske en liten påminnelse om us-sanktionerna kan vara intressant
https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Pages/venezuela.aspx

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
28 januari 2019 kl 10:00

Som en liten övning i flerdimensionellt schackspelande kan denna video ge lite näring till nytänkande.
https://www.youtube.com/watch?v=TfoZ_l0B_L4&feature=youtu.be
Det är så många trådar som hänger ihop med flera ändamål, så det går inte att på svenskt sett se saker helt i svart/vitt.

Bergloo
Bergloo
Gäst
26 januari 2019 kl 11:32

självutnämnde oppositionsledaren Juan Guaido är det så det går till nu i usa,s värld juden soros är väl inblandad, bra om Ryssland hjälper till mot olagligheterna

Jan Norberg
26 januari 2019 kl 00:58

Varför inte ett nytt val??

Det senaste valet av Maduro har ju kritiserats kraftigt för ett omfattande valfusk.

På samma sätt som i Sverige har ju en socialist hållit sig kvar vid makten m h a valfusk.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Jan Norberg
26 januari 2019 kl 02:07

Venezuela brukar bjuda in observatörer och få gott betyg. Den f.d. amerikanske presidenten Jimmy Carter ansåg ex. att Venezuelas valsystem är ”det bästa i världen”. Källa: http://jinge.se/allmant/vad-hander-i-venezuela-protester.htm

Det handlar sannolikt om kontrollen över Venezuelas olja. Huruvida folket ska få del av vinsten eller om den ska gå till monopolkapitalisterna i USA… som vanligt…

Monopolkapitalister gillar inte folkliga ledare eller demokrati, vare sig i Sverige eller i Venezuela. Det är därför de försöker undergräva den på olika vis, eller i nödfall försöka mörda deras ledare eller invadera och krossa dem, såsom de redan gjort i massvis med länder.

The Economic Hitmen – YouTube
http://convertinmp4.com/youtube.php?video=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D37Dvt2EqXF4

Jan Norberg
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
26 januari 2019 kl 11:46

Men hallå Martin, jag har inte tagit ställning i den nu pågående revolten.

Det enda jag ser som den möjliga lösningen är att genomföra ett nytt val, då de tidigare valen fått omfattande kritik. Vad socialisten Romelsjö skriver på sin blogg är ju inte direkt fakta, och vad fd jordnötsodlaren Jimmie Carter tycker ger jag inte mycket för.

Kvar står faktum att vanligt folk i Venezuela är uppriktigt arga över tillståndet i landet, det torde det inte finnas anledning att betvivla.

Men jag förstår att många socialister nu får ont i huvudet när ännu en socialiststat faller, de blir allt färre för varje år. Släpp sargen och kom med i matchen Martin.

Jag har faktiskt varit i Venezuela (iofs ganska länge sedan) och gatuvåldet var då högst påtagligt och att det nu blivit sju resor värre gör ju att ropen på ett alternativ till kravlös socialism ökar.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Jan Norberg
4 februari 2019 kl 02:44

Jag tror att det är en kombinationen av deltagardemokrati, och den medvetenhet som den leder till, som skrämmer skiten ur alla korrumperade överbetalda karriärister i väst och deras presstituerade mediahoror och presstituerade PR-konsulter, Jan.

Sedan har du de lättlurade som tror att de dåliga tiderna i Venezuela beror på Chavez och Maduro, när det i själva verket beror på massiva sanktioner mot landet. Landet sitter ju, som du vet, på stora mängder olja och är alltså inte fattigt alls.

Det är en slags förbannelse. Oljan gör dem sårbara. Oljan och rikedomarna tenderar göra att människor överger jordbruken, men jordbruken är naturligtvis ryggraden för nationell beredskap.

Borgarbrackorna eldar på hatet, precis som de eldade på hatet mot Olof Palme. Borgarbrackan och den sannolike mördaren blev som belöning riksdagsledamot, tycks det. https://svenanerpalmemordet.blogspot.com/2013/03/na-na-vi-har-san-uppbackning-sa-ni.html

God morgon!

tomas koivisto
tomas koivisto
Gäst
26 januari 2019 kl 00:38

amen!!

tomas koivisto
tomas koivisto
Gäst
26 januari 2019 kl 00:36

förstår ni inte alla idioter att vi går mot slaveri.dom ställer grupper mot grupper.tattare,muslimer,negrer,vita mot varandra<för att några få ska tjäna pengar.glöm politker som är köpta det är
storföretagen och kapitalägarna som styr världen.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  tomas koivisto
26 januari 2019 kl 01:56

…tills du fattar att de inte har någon makt om bara du och alla andra inser att makten sitter hos folket om de är beredda att ta den.

tomas koivisto
tomas koivisto
Gäst
25 januari 2019 kl 23:56

globlisemen och kapitalisem visar sitt vidriga ansikte igen!!! ska det vara så jävla svårt att förstå!!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
25 januari 2019 kl 22:37

Det bör inte kallas för “insatser” eller “missioner”. Det är en krigsförbrytelse att deltaga i planering, inledning och förandet av anfallskrig. https://sv.wikipedia.org/wiki/Krigsbrott#Krigsf%C3%B6rbrytelse

Svenska
Svenska
Gäst
25 januari 2019 kl 21:16

Det heter Kreml på svenska. Sluta skriv Kremlin!

Andreas
Andreas
Gäst
25 januari 2019 kl 14:05

USA planerar att införa “Rumsfeld-Cebrowski plan” som går ut på att förstöra och destabilisera staterna i “Caribbean Basin”.
https://www.voltairenet.org/article204656.html