USA förbereder eventuell militär insats mot Venezuela

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Maduro vann valet 2018 i Venezuela - Okänd fotograf
President Nicolas Maduro. Foto: Sergei Guneev, Sputnik News
President Nicolas Maduro. Foto: Sergei Guneev, Sputnik News

Spänningarna mellan Venezuelas ledning med Nicolas Maduro som vald statsledare och USA ökar för varje dag. Washington utesluter inte att angripa Venezuela militärt om inte president Maduro kliver av och lämnar plats åt den självutnämnde oppositionsledaren Juan Guaido.

Ecuadors tidigare president Correa säger till RT att det inte går att utesluta att USA angriper Venezuela militärt. Han kallar USA:s beteende för hänsynslöst.

Juan Guaido som för närvarande är president för the National Assembly utsågs i onsdags även sin själv till interim president för hela landet. 1000-tals anhängare kräver nu att Maduro avgår, men Maduro är redan vald till president av folket som helhet. Inte desto mindre kräver 11 länder i Sydamerika Maduros avgång, skriver RT.

Correa befarar nu en ny Operation Condor (1975) och syftar då på den ökända kampanj med inslag av statsterrorism – med finansiellt stöd av USA – som riktade sig mot påstådda kommunister i hela Sydamerika. Operation Condor ledde till 60,000 mord, enligt beräkningar.

Ryssland, Turkiet och Kina tar avstånd från USA:s hot mot Venezuela och Maduro. Kremlin varnar för en mycket farlig utveckling i landet och ger sitt fulla stöd till Nicolas Maduro.

Hua Chunying som är talesperson för Kinas utrikesdepartement säger att Kina alltid anser att alla länder ska hålla sig till icke intervenerande principer när det gäller andra länders interna affärer.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnar för att ingripanden mot Venezuela kan få katastrofala följder för Venezuelas folk.

Nicolas Maduro har besvarat USA:s aggressioner med att klippa de diplomatisk banden och USA svarar med liknande åtgärder, men väljer till vidare att hålla den amerikanska ambassaden öppen i Venezuela.

CNN skriver att det finns risk för att situationen snabbt kan eskalera eftersom Maduro är uppbackad av bla Kina och Ryssland. Flera av Europas massmedier stödjer tydligt oppostionsledaren.

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Venezuela
Stöd NewsVoice 2024
 • Martin
  Det finns många ursäkter till oartigheten, en av dem är att min dator blev av med en stor del historia. “Datorn och jag” har varit och snackat utanför Scandinavien i många år, och nu ännu en gång råkat ut för politiskt städande algoritmer. Denna gång tror jag att det är Google. Mitt intresse för vad som sker med våra demokratiska framgångar har varit ljumt, då jag som pensionär inte behövt klaga för egen del. Sista årens politiskt negativa förändringar har fått mig mer hemmaseende. Sverige i Världen och vad Världen har att delge Sverige.

  • Torsten,
   Du säger att du vill motverka globaliseringen.
   Du säger att du vill försvara den standard vi uppnått.
   Du säger att du vill göra det tillsammans med andra i samma avdemokratiserande situationer.
   Jag gav dig Valsamverkanspartiet för att kunna realisera det du vill.
   Frågan är nu: -Varför har du inte kontaktat mig på Valsamverkanspartiet än?

 • Livet för oss Svenska medborgare har med eller mot vår vilja globaliserats, . Vill vi försvara den standard vi uppnått , måste vi göra det tillsammans med andra i samma avdemokratiserande situationer. För det behövs interlektuella adresser. Här är en ,
  https://youtu.be/WTE0SQA2jU8

   • Valsamverkanspartiet, det låter som en cooperativ samverkan av typ alliansen. Det måste bli något helt nytt, som tar erfarenheter av det land som misslyckats mest. Där finns alla negativa exempel i realtid. Där finns beskrivningen av vad som skett,
    Ron Paul är ett exempel, Noam Chomsky, Chris Hedges och många fler. Vi har ju själva Lars Bern, Lasse Wilhelmsson. Alla måste dock vara eniga om övergripande skattefinansierad välfärd, utbildning och lånemöjligheter.

    • Nej. Valsamverkanspartiet handlar INTE om en gemensam “allians” såsom Alliansen var, med gemensam politisk plattform.

     Valsamverkanspartiet handlar ENBART om att ge ALLA nya/små partier draghjälp att komma över 4%, en spärr som förhindrar att demokratin kan nå ut till människorna effektivt och förnyas.

     Valsamverkanspartiet är ett sätt att motivera till både nybildning och fraktionering av partier, samt att stärka enheten och demokratin i Sverige mellan dessa fraktioner, genom att människor ska kunna ge mandat och röst till de partier och kandidater som de själva gillar och inte tvingas rösta på partier och kandidater som inte representerar deras vilja särskilt väl.

     Du kan undersöka mer på Valsamverkanspartiets hemsida och kommentera där, eftersom jag inte får några signaler om svar här …

     @Torbjörn
     (…kanske eftersom Newsvoice inte använder WordPress-appen för sådan kommunikation, eller att det okända sponerande Facebook-scriptet, som märkligt nog Newsvoice envisas med att använda, sätter det öppna och kända WP-scriptet ur funktion? Här har Facebook kritiserats. När ska du sluta underkasta dig CIA:s algoritmer och spioneri?)

 • självutnämnde oppositionsledaren Juan Guaido är det så det går till nu i usa,s värld juden soros är väl inblandad, bra om Ryssland hjälper till mot olagligheterna

 • Varför inte ett nytt val??

  Det senaste valet av Maduro har ju kritiserats kraftigt för ett omfattande valfusk.

  På samma sätt som i Sverige har ju en socialist hållit sig kvar vid makten m h a valfusk.

  • Venezuela brukar bjuda in observatörer och få gott betyg. Den f.d. amerikanske presidenten Jimmy Carter ansåg ex. att Venezuelas valsystem är ”det bästa i världen”. Källa: http://jinge.se/allmant/vad-hander-i-venezuela-protester.htm

   Det handlar sannolikt om kontrollen över Venezuelas olja. Huruvida folket ska få del av vinsten eller om den ska gå till monopolkapitalisterna i USA… som vanligt…

   Monopolkapitalister gillar inte folkliga ledare eller demokrati, vare sig i Sverige eller i Venezuela. Det är därför de försöker undergräva den på olika vis, eller i nödfall försöka mörda deras ledare eller invadera och krossa dem, såsom de redan gjort i massvis med länder.

   The Economic Hitmen – YouTube
   http://convertinmp4.com/youtube.php?video=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D37Dvt2EqXF4

   • Men hallå Martin, jag har inte tagit ställning i den nu pågående revolten.

    Det enda jag ser som den möjliga lösningen är att genomföra ett nytt val, då de tidigare valen fått omfattande kritik. Vad socialisten Romelsjö skriver på sin blogg är ju inte direkt fakta, och vad fd jordnötsodlaren Jimmie Carter tycker ger jag inte mycket för.

    Kvar står faktum att vanligt folk i Venezuela är uppriktigt arga över tillståndet i landet, det torde det inte finnas anledning att betvivla.

    Men jag förstår att många socialister nu får ont i huvudet när ännu en socialiststat faller, de blir allt färre för varje år. Släpp sargen och kom med i matchen Martin.

    Jag har faktiskt varit i Venezuela (iofs ganska länge sedan) och gatuvåldet var då högst påtagligt och att det nu blivit sju resor värre gör ju att ropen på ett alternativ till kravlös socialism ökar.

    • Jag tror att det är en kombinationen av deltagardemokrati, och den medvetenhet som den leder till, som skrämmer skiten ur alla korrumperade överbetalda karriärister i väst och deras presstituerade mediahoror och presstituerade PR-konsulter, Jan.

     Sedan har du de lättlurade som tror att de dåliga tiderna i Venezuela beror på Chavez och Maduro, när det i själva verket beror på massiva sanktioner mot landet. Landet sitter ju, som du vet, på stora mängder olja och är alltså inte fattigt alls.

     Det är en slags förbannelse. Oljan gör dem sårbara. Oljan och rikedomarna tenderar göra att människor överger jordbruken, men jordbruken är naturligtvis ryggraden för nationell beredskap.

     Borgarbrackorna eldar på hatet, precis som de eldade på hatet mot Olof Palme. Borgarbrackan och den sannolike mördaren blev som belöning riksdagsledamot, tycks det. https://svenanerpalmemordet.blogspot.com/2013/03/na-na-vi-har-san-uppbackning-sa-ni.html

     God morgon!

 • förstår ni inte alla idioter att vi går mot slaveri.dom ställer grupper mot grupper.tattare,muslimer,negrer,vita mot varandra<för att några få ska tjäna pengar.glöm politker som är köpta det är
  storföretagen och kapitalägarna som styr världen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *