Varför vill vi egentligen ha en Storebror? – Babylon av Mike Blixt: Kapitel 36

publicerad 11 januari 2019
- Mike Blixt
1984, Norma Crane, Eddie Albert, Studio One, 1953
Publicity photo on the set of the CBS anthology television series Studio One. This was a presentation of George Orwell’s 1984. L-R: Scenic designer Kim Swados, Norma Crane, Eddie Albert, and director Paul Nickell

DEBATT. Trots återkommande avslöjanden om avancerade och intensiva ansträngningar att kontinuerligt övervaka alla har allmänheten gjort väldigt lite motstånd. Det existerar i princip ingen folklig aktivitet för att avveckla övervakningssamhället. Tvärtom accepterar världens populationer ett allseende storebrorssystem. Hotbilder kan vara svaret på frågan, skriver Mike Blixt. 

Edward Snowden är en amerikansk visselblåsare och tidigare CIA-anställd som arbetat som konsult åt USA:s signalunderrättelsestjänst National Security Agency. Snowden läckte sekretessbelagda dokument som bevisade existensen av mycket storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt som innebär att NSA när som helst kan övervaka vilken dator eller mobiltelefons alla funktioner i hela världen.

Snowden har även läckt dokument som visar på att USA och Storbritannien bedriver hackningattacker riktade mot datorer över hela världen, bland annat mot delegaterna på G20-mötet i London 2009, samt i Hongkong och fastlands-Kina. Snowden överlämnade dokumenten till tidningarna The Guardian och The Washington Post i juni 2013 och i december 2014 tilldelades Snowden Right Livelihood Award som kallas för ”det alternativa nobelpriset” .

Så vad är responsens på detta bland oss invånare?

Det borde rimligtvis leda till att människor kastar sina mobiltelefoner och demonstrerar utanför företag som Apple och Google som båda är med över listan över företag som känner till och medverkar i detta? Det kommer knappt några reaktioner, vilket skulle kunna tolkas som att de allra flesta inte har ett problem med det.

Orrwellsk Smart-TV
Orrwellsk Smart-TV som kan se tittarna med en kamera utvecklas sedan flera år av bla Samsung.

Hade vi haft det, hade det naturligtvis lett till protester och bojkott. Kanske är det så att majoriteten faktiskt tror, tänker och tycker att CIA faktiskt gör någonting bra för mänskligheten, som de själva påstår. Att det handlar om medborgarnas säkerhet. Kanske är det så att vi anser att det är ett pris vi får betala för all den teknologi som dessa företag förser oss med.

Det är naturligtvis bara en mycket liten del av befolkningen som faktiskt behöver övervakas och vid det här laget vet alla potentiella terrorister om att man inte längre kan planera sina dåd över vare sig mail, sms eller över Facebook, vilket leder till att de istället använder andra krypterade plattformar. Så det påstådda digitala “kriget” mot “terrorism” skulle kunna tolkas som ett påhitt för att på något vis legitimera övervakningen. Det är trots allt “för vår säkerhets skull”.

Det bästa sättet att få allmänheten att acceptera kontroll är att måla upp en stor hotbild, för att sedan lova beskydd mot detta hot. Så här har USA gjort sedan tidernas begynnelse och något de naturligtvis fortsätter med. Varför byta ut något som uppenbarligen fungerar väldigt bra?

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq