Varför vill vi egentligen ha en Storebror? – Babylon av Mike Blixt: Kapitel 36

publicerad 11 januari 2019
- Mike Blixt
1984, Norma Crane, Eddie Albert, Studio One, 1953
Publicity photo on the set of the CBS anthology television series Studio One. This was a presentation of George Orwell’s 1984. L-R: Scenic designer Kim Swados, Norma Crane, Eddie Albert, and director Paul Nickell

DEBATT. Trots återkommande avslöjanden om avancerade och intensiva ansträngningar att kontinuerligt övervaka alla har allmänheten gjort väldigt lite motstånd. Det existerar i princip ingen folklig aktivitet för att avveckla övervakningssamhället. Tvärtom accepterar världens populationer ett allseende storebrorssystem. Hotbilder kan vara svaret på frågan, skriver Mike Blixt. 

Edward Snowden är en amerikansk visselblåsare och tidigare CIA-anställd som arbetat som konsult åt USA:s signalunderrättelsestjänst National Security Agency. Snowden läckte sekretessbelagda dokument som bevisade existensen av mycket storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt som innebär att NSA när som helst kan övervaka vilken dator eller mobiltelefons alla funktioner i hela världen.

Snowden har även läckt dokument som visar på att USA och Storbritannien bedriver hackningattacker riktade mot datorer över hela världen, bland annat mot delegaterna på G20-mötet i London 2009, samt i Hongkong och fastlands-Kina. Snowden överlämnade dokumenten till tidningarna The Guardian och The Washington Post i juni 2013 och i december 2014 tilldelades Snowden Right Livelihood Award som kallas för “det alternativa nobelpriset” .

Så vad är responsens på detta bland oss invånare?

Det borde rimligtvis leda till att människor kastar sina mobiltelefoner och demonstrerar utanför företag som Apple och Google som båda är med över listan över företag som känner till och medverkar i detta? Det kommer knappt några reaktioner, vilket skulle kunna tolkas som att de allra flesta inte har ett problem med det.

Orrwellsk Smart-TV
Orrwellsk Smart-TV som kan se tittarna med en kamera utvecklas sedan flera år av bla Samsung.

Hade vi haft det, hade det naturligtvis lett till protester och bojkott. Kanske är det så att majoriteten faktiskt tror, tänker och tycker att CIA faktiskt gör någonting bra för mänskligheten, som de själva påstår. Att det handlar om medborgarnas säkerhet. Kanske är det så att vi anser att det är ett pris vi får betala för all den teknologi som dessa företag förser oss med.

Det är naturligtvis bara en mycket liten del av befolkningen som faktiskt behöver övervakas och vid det här laget vet alla potentiella terrorister om att man inte längre kan planera sina dåd över vare sig mail, sms eller över Facebook, vilket leder till att de istället använder andra krypterade plattformar. Så det påstådda digitala “kriget” mot “terrorism” skulle kunna tolkas som ett påhitt för att på något vis legitimera övervakningen. Det är trots allt “för vår säkerhets skull”.

Det bästa sättet att få allmänheten att acceptera kontroll är att måla upp en stor hotbild, för att sedan lova beskydd mot detta hot. Så här har USA gjort sedan tidernas begynnelse och något de naturligtvis fortsätter med. Varför byta ut något som uppenbarligen fungerar väldigt bra?

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Att allmänheten gjort väldigt lite motstånd, faktiskt inget alls, i länder som Sverige stämmer. Däremot stämmer det inte generellt. När uppgifterna om den amerikanska massövervakningen blev kända krävde allmänheten i Kina att det skulle stoppas. Av historiska skäl är sådant väldigt känsligt i Kina. Det var därför företag som Google, Facebook, Twitter, Youtube blockerades. Den amerikanska propagandamaskinen gick genast upp på fullvarv och spred den förfalskade informationen att det var Kinas regering som censurerade, men fakta är att det går mycket bra att få tillgång till alla dessa sajter inom Kina om man installerar verktyg som finns fritt tillgängliga, som proxysystem som spärrar sajternas tillgång till användarna i Kina men tillåter användarna att använda de utländska sajterna. NSA har fri tillgång till alla Windows datorer genom att använda uppdateringssystemet. När en MS dator är igång uppdaterar ett program som heter wuauclt.exe ständigt MS var 30e minut att datorn är tillgänglig och var den finns. Ett flertal sådana program finns. Visserligen går det tekniskt att i Kina liksom i Sverige spåra alla mobiler, men i Kina vet man aldrig vem som håller i mobilen, medan i Sverige registreras användare alltid. I Kina är det i lag förbjudet att spåra folk, anonymitet är garanterat, medan i Sverige krävs det personnummer, hemadress och registrering för att ens kommentera (Ifrågasätt). Åsikterna kartläggs. 150 personer har nyligen dömts för att ha uttryckt sig olagligt, s.k. åsiktsbrott. Kina övervakar fortfarande, men endast personer som Rakhmat Akilov, Drottninggatan terroristen. Polisen patrullerar inte ens längre regelmässigt, och går obeväpnad. Kina har lyckats avskaffa massövervakningen, men jobbet är inte färdigt än. Omskolning pågår i Xinjiang.

  • Fast jag är förvirrad när det gäller Kina. Uppgifterna är så motsägande. Jag tänker på deras sociala poängsystemsom bygger på modern övervakningsteknik och är verkligt skrämmande. Är den månde på väg till väst också?

   Microsoft och deras Windows litar jag inte ett ögonblick på. Jag har fyra datorer, en stationär med Win7 på där alla uppdateringar är avstängda. Denna använder jag för tunga beräkningar (fraktal-renderingar). De andra tre är ”infångade” laptoppar som jag testar olika Linux-operativ på och som jag använder mot nätet och till att skriva på. Någon absolut säkerhet mot storebror på nätet finns inte, men jag inbillar mig att att ett Linux-operativ är lite säkrare än Windows, som är hackad direkt ”ur lådan”. Sen lär ju bakdörrar vara på väg i själva hårdvaran, om de inte redan finns i de modernaste processorerna?

   Akilov är ett kapitel för sig själv. På en tiden det begav sig tror jag att jag i media identifierat tre olika versioner av denne man. Enligt en av dem skall han ha haft kontakt med säpo, vilket kan betyda att han varit skvallerbytta (eller ”informatör” som det heter på finare språk). Informatörer brukar ibland sluta som ”självmordsbombare”, eller dylikt.

   Tack för dina synpunkter 🙂

   • Ingvar. Förstår att du blir förvirrad därför att vad du serveras is Sverige är lögner och Claas Relotius journalistik, han som sparkades från Der Spiegel efter ”faktafantasier” och fejkade sina nyheter “avsiktligt, metodiskt och med hög nivå av kriminell energi”. Det finns inget socialt poängsystem, vad Kina gör är att skapa ett kreditvärderingssystem som Sverige haft länge, de skall gå att se om en person har skött sina åtaganden, har skulder hos kronofogden, blivit dömd för bedrägeri, osv. Gui Minhai historien är lögn, Xinjiang historierna är lögn, osv Det är därför Kinas ambassadör är så förbannad på ljugarbrigaderna i Sverige. Du kan inte stänga av uppdateringarna på MS datorer, dom fortsätter osynliga. Man kan följa vad som händer med olika program som kan fritt nedladdas

 • Det är en fråga som jag förtvivlat ställer själv. Som jag ser det finns det många svar. När FRA-lagen mobbades igenom knapptryckarkompaniet av regeringsduglige Reinfeldt, det fanns från början ingen majoritet för lagen, insåg jag att det var det stora landet i väster (eller dess ”djupa stat”) som låg bakom i dess ”krig mot terrorn”. Jag hade sedan två år börjat tvivla på den officiella 911-historen och jag såg att denna historia var ett instrument att genomdriva en global polisstat. Det var också p g a den lagen jag gick med i Piratpartiet som sedan blev stort och omtalat, också p g a rättegången mot Pirat Bay. Jag insåg (och inser) också att fildelarjakten har föga med förlorade inkomster för nöjesindustrin, men mer för kontroll av vad för musik och filmer som produceras. Hollywood, som trots fildelningen går med rekordvinster, föddes som ett propagandaorgan i samband ed 1:a världskriget.

  Sedan 2010 dog debatten ut, strålkastarljuset skiftades från Pp till Sd. Företrädare för detta senare parti, när det kommit in i riksdagen sade sig ha FULLT FÖRTROENDE för FRA (när företrädare för de olika partierna uttalade sig i en utvärdering, jag kommer inte ihåg exakt när).

  I slutet av 2010 blev det dock åter liv i och med Wikileaks avslöjande som visade att allt var VÄRRE än kritikerna befarat. Svenska folkets trafikdata såldes ut i parti och minut till NSA på order av amerikanska ambassaden! För detta grundlagsbrott skulle Reinfeldt och Ask ställas till svar i ett debattprogram i svensk television (kommer inte ihåg vilket). Samma eftermiddag bara några timmar innan (rätta mig om jag har fel) small dock en lagombomb på Drottninggatan, en precis lagom bomb för att ända tills nu stänga av debatten om storebrorsamhället.

  Reinfeld och Ask,
  spann som en katt,
  vid Abdulvahabs fnatt.

  Så i stället för att ställas till svars i programmet, fick Reinfeldt i stället agera landsfader! När sedan Snowdens avslöjande kom 2013 och Sveriges roll i NSA:s massavlyssning kom upp i uppdrag granskning (precis som Wikileaks hade gjort tre år tidigare) och visade att saken var ÄNNU värre, möttes det bara med en gäspning av både folk och media. Någon bomb i julhandeln behövdes inte den gången.

  Idag är debatten om det framväxande storebrorsamhället mer stendöd än någonsin bland folk och politiker. Folk i det här landet är för coola för att använda fysiska pengar och har INGA problem med att få sina liv kartlagda av bankerna. Man har gladeligen låtit uppgradera sina PC-datorer till spiontrojanen Windows 10 (japp det är vad användarvilkoren säger i klartext). Hur det är på macsidan vet jag inte. Få överväger att behålla inte fullt nya datorer och installera något användarvänlig Linux-operativ i stället och på köpet få en snabbare dator. I-fåner och smart-fåner, skall vi i detta sammanhang inte tala om. Inte heller trenden(?) att gå och chippa sig!

  Dessutom orkar vi och media bara med en fråga i taget. Nu är det Endast migration som gäller. Även om det förvisso är en viktig fråga med många aspekter, ser jag det också som för höga vederbörande ypperlig avledning.

  Kort avslutning på en lång kommentar, så tycker jag det har hänt något med svenska folket i fråga om storebrorsamhället. Vi har på några år blivit ett folk av lallande fåntrattar visavi storebror ..

  • Vi vet idag med säkerhet att 911-historien är förfalskad, men vi vet inte sanningen – ännu. Det är inte så enkelt att svensk trafikdata säljs ut till NSA. Datan analyseras, hur rör sig personerna, vilka ställen besöker dom, vilka vänner har dom, vad talar dom om. På så sätt kan man skapa en ”profil” av alla svenskar och alla grupper i Sverige. Det är samma metod som polisen använder för att lösa brott. Det ligger sedan till grund för att skapa den mest effektiva propagandan och indoktrinering för att pacificera folket. Denna artikel beskriver väl hur det fungerar. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EoqLmj/msb-frammande-makter-kartlagger-paverkbara-svenskar MSB: Främmande makter kartlägger påverkbara svenskar, vilken främmande makt nämns inte med det är USA. Hade det varit någon annan hade det skrivits ut.

   • Att våra data analyseras är ännu värre (tack för upplysningen), riktigt skrämmande faktiskt. Jag misstänker att när bilden av ISIS skapats av våra medier, har man först på det sätt som du beskriver analyserat våra vakna mardrömmar av Islam. Sen har man nästan gjort en karikatyr av denna NATO:s proxy-arme. En liten foliehatt får man väl ändå ha på sig.

    Beträffande 911 har du nog rätt. Om vi lägger diskussionerna om hur tre byggnader föll i ”fritt fall acceleration” och om huruvida ordinära Boeing-plan kan kan flyga med 800 – 900 km/h i den tjocka luften på låg höjd och ändå gå att precisions-styra, etc, finns det ytterligare en aspekt, krigsspelen som pågått någon vecka och som kulminerade denna dag. Här skulle jag vilja promota en rätt nyligen (11/9 – 2018) knappt timslång film av nyhetskanalen Corbett Report,

    Episode 346 – 9/11 War Games

    (både ljud-fil och komplett video-länk och transkription finns på sidan)

    Ett stort antal autentiska ljudupptagningar från luftförsvaret finns i filmen där det bl a diskuteras vad som är övning och veklighet. “I never seen so much real life during an exercise”är ett live-uttalande i filmen. Sist i filmen dras följande slutsats:

    “But if the simulations and war games on the morning of 9/11 were part of a pre-meditated plan on the part of the attackers, then the obvious question is who were the attackers? Are we to believe
    that the dastardly Al Qaeda masterminds not only perpetrated the simultaneous hijacking of four civilian airliners, turning off the plane’s transponders and putting them through a series of maneuvers that even advanced pilots could not replicate to hit their targets with pinpoint accuracy, but also penetrated the command structure of the US military and NORAD itself to direct the planning and scheduling of simultaneous war games mirroring their own plot to confuse the air response to the attacks?

    Because if that sounds like outlandish comic book fantasy, then there is only one other possible
    conclusion: That members of the National Command Authority, the US military and NORAD in a
    position to plan and schedule such exercises were the attackers themselves.”

    Lite off-topic, hoppas ärade läsare och redaktören förlåter 😉

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *