Appen NewsGuard – Tveksamt vapen mot “felaktiga” nyheter

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 februari 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Ben Swann om NewsGuard Appen. Foto:RT.com

ANALYS. NewsGuard är en ny app för webbläsare som ska “hjälpa” människor förstå vad som är bra och dåliga nyhetskällor, men det finns flera betänkligheter kring denna app. Den oberoende amerikanska journalisten Ben Swann går igenom varför denna app bör betraktas med misstänksamhet. NewsVoice instämmer i hans analys.

Text: Torbjörn Sassersson | Videokälla. RT.com

Först och främst kan var och en konstatera att företaget bakom appen NewsGuard Technologies har en panel av rådgivare [alt länk] som bla består av tidigare Homeland Security-sekreteraren Tom Ridge och general Michael Hayden, som tidigare var högsta chef för både CIA och NSA. Vidare har vi Elise Jordan, politisk analytiker och talskrivare för Condoleezza Rice tidigare Secretary of State i Bush-regimen. Bara denna typ av individer bör få dig att lägga benen på ryggen, säger Ben Swann.

Den som installerar appen NewsGuard i sin browser på en laptop, stationär dator eller i en smartphone upptäcker snabbt att alla nyhetskanaler som stödjer stora amerikanska intressen bedöms som pålitliga och alla som istället kritiskt granskar samma intressen bedöms som opålitliga nyhetskällor av appens team. Efter artikeln finns några exempel på hur NewsGuard bedömer några större nyhetskanaler.

Appen NewsGuard tar knappast intryck från vad läsarna tycker, som tex appen WOT (Web Of Trust) gör, utan de bedömare som är anlitade av NewsGuard tar sina egna centralbeslut på kontoren utifrån de riktlinjer de får från rådgivarna med en bakgrund inom NSA, CIA etc.

Appen tar inte hänsyn till trovärdighet eller faktakorrekthet i enskilda artiklar utan dömer svepande ut hela kanaler, trots att varje enskild kanal kan innehålla mer eller mindre välgrundade eller vinklade artiklar. Det går helt enkelt inte att grovt döma ut en hel kanal som antingen bra eller dålig, resonerar Swann. Om en sajt under granskning inte besvarar frågor från NewsGuard väljer teamet att ranka sajten med dragning åt det negativa.

När appen ska börja bedöma svenska sajter är oklart, men satsningen ska enligt rykten vara global. Förmodligen kommer NewsGuard försöka inrätta en svensk filial eftersom NSA redan anser att Sverige är en viktig partner i informationskriget mot tex Kina och Ryssland. Namnen på de svenska personer som kommer att ingå i en expertpanel går förmodligen att räkna ut ganska enkelt.

Text: Torbjörn Sassersson | Videokälla. RT.com

Relaterat

Några exempel på NewsGuards bedömningar [från början på februari]

NewsGuard bedömer New York Times
NewsGuard bedömer New York Times
NewsGuard bedömer brittiska BBC News
NewsGuard bedömer brittiska BBC News
NewsGuard bedömer brittiska The Guardian
NewsGuard bedömer brittiska The Guardian
NewsGuard bedömer kinesiska CGTN
NewsGuard bedömer kinesiska CGTN
NewsGuard bedömer Aljazeera.com
NewsGuard dömer ner Aljazeera i början på februari (ovan), men rankades upp strax innan denna artikel publicerades.
NewsGuard bedömer Natural News
NewsGuard bedömer Natural News


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Det pågår ett intensivt propagandakrig och det är inget annat än ren förkrigspropaganda som matas ut via SVT/SR, MSM och i synnerhet Bonniers, precis och exakt som tyskarna utsattes för innan Hitler startade sina Blitzkrieg. Det går ut på att USA vill övertyga världen att alla problem beror på Ryssland ock Kina. När Hitler planerade att invadera Polen 1939 började det med en massiv propagandakampanj i Tyskland som utmålade Polen som ett omedelbart hot mot Tyskland och därmed skulle ett pre-emtive strike mot polen vara motiverad. USA driver exakt samma, identisk, propaganda kampanj mot Ryssland och Kina idag och anklagar dom för spioneri (Huawei), att stjäla teknologi, spioneri, och att påverka USA-valen. Precis som på Hitlers tid är det bara lögner. Läs även detta, hur USA nu trappar upp propagandan. https://sputniknews.com/us/201902071072225998-pentagon-improve-online-propaganda-official/ SVT, SR, SvD och MSM, speciellt Bonniers använder enbart kända amerikanska propagandakanaler som källor.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *