Datainspektionen granskar ansiktsigenkänning i gymnasium

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 21 februari 2019
- NewsVoice redaktion
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se

ÖVERVAKNING. Datainspektionen ska granska vilka risker som finns med ansiktsigenkänning och om den är laglig enligt dataskyddsförordningen, GDPR.

Ett gymnasium i Skellefteå har provat att använda ansiktsigenkänningsteknik för att registrera elevers närvaro på lektionerna. Datainspektionen inleder nu en granskning för att ta reda på om skolans användning av tekniken har varit förenlig med dataskyddsförordningen, GDPR, som trädde i kraft i maj 2018.

“Ansiktsigenkänning som ett sätt att identifiera personer är en relativt ny företeelse som många aktörer är intresserade av att införa. Vid ansiktsigenkänning används biometriska data för att identifiera personer. Sådana personuppgifter kan vara känsliga och därmed ställs särskilda krav enligt dataskyddsförordningen”, förklarar Ranja Bunni som leder Datainspektionens granskning.

Datainspektionens granskning ska bland annat klargöra vilka personuppgifter som samlats in och hur dessa använts, vilket rättsligt stöd som gymnasienämnden i Skellefteå haft för att hantera uppgifterna och om nämnden gjort en risk- och konsekvensbedömning för att ta reda på vilka eventuella risker som finns för eleverna vars uppgifter registrerats.

Text: Datainspektionen

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Det har gått en otrolig hajp i detta med ansiktesigenkänning, det mesta, nästa allt, som skrivs i media är falskt. Jag kom först i kontakt med ämnet för omkring 20 år sedan och borde nog skriva en artikel om det. I korthet. Först, att en dator/kamera kan lätt känna igen att det är ett ansikte är enkelt. Det funktionen finns på nästan alla mobiltelefoner idag. Vilket ansikte det är något helt annat. Först känner systemet geometrin. Det är enkelt. Sedan formerna, men hur man än vänder sig är bilden platt.

    Att vi, och kameran, uppfattar en 3D effekt beror på ljusare och mörkare delar av ansiktet. Det är därför ansiktesigenkänning inte fungerar på personer med mörk hy. Denna 3D effekt är beroende av belysningen och det är just där allt faller i bitar. Man kan använda systemet på flygplatser därför att avstånd till kameran, belysningen, och vilken bild systemet skall jämföra med är kända och systemet kan med 80% säkerhet avgöra att rätt person står där.

    Ett sådant här system fungerar så här. Ställ fem stolar bredvid varandra med fem personer. Systemet hittar fem ansikten och vet att Andersson sitter på stol ett, Karlsson på stol två, osv. Om Karlsson inte är där hittar kameran inget ansikte, och markerar då att Karlsson är frånvarande. Om en skojare sätter sig på Karlssons plats har systemet kanske bara 10% möjlighet att upptäcka det, om alls, men läraren ser det omedelbart. Det är alltså helt falskt att man kan sätta upp en kamera på gatan och systemet identifierar alla som passerar. De går inte med dagens teknologi.

    • Som tillägg, dessutom kan man naturligtvis mäta hudfärg, ögonfärg och hårfärg, men ögonfärg och hårfärg går ju att ändra med kontaktlinser och peruker. Vad systemet kan göra är att räkna fram en sannolikhet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *