Historiker: Betyder demokrati folkstyre eller är det ett politiskt ställningstagande?

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 7 februari 2019
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson reder ut begreppet demokrati. Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Kan ordet demokrati betyda lite vad som helst? Det frågar sig historikern Christer Nilsson som reder ut begreppet, hur det misshandlas och missbrukas för att vinna snabba politiska poäng.

Text: Christer Nilsson

Demokrati betyder folkstyre. Vid demokratiska beslut i olika organisationer använder man sig av styrelseformen en person – en röst. Förslaget som får flest röster vinner. Demokrati är alltså en styrelseform och har ingenting att göra med det man beslutar om – det är enbart en administrativ teknik för att fatta beslut.

Frågar man folk på gatan (och politiker) vad som menas med demokrati råder full begreppsförvirring, många kommer att nämna den allmänna rösträtten – och de flesta tycks ha en egen hemmasnickrad tolkning.

Ett exempel är när statsministern framträdde i TV den 11 september 2001 för att kommentera flygattacken i New York: ”Det här är ett angrepp mot demokratin och vi måste försvara den”, sa Göran Persson, men han kan väl inte ha menat att terrordådet var ett angrepp mot styrelseformen i Sverige eller USA. Han måste ha menat något annat?

Politiker talar sällan om styrelseformen utan om – demokratiska rättigheter, och här upptäcker man häpnadsväckande skillnader. Alltifrån kommunisten, som menar att demokrati betyder att staten ska styra alla offentliga institutioner, äga alla företag och fördela inkomster och bostäder jämlikt till nyliberalen, som menar att de flesta offentliga institutioner ska privatiseras och att den enskilde ska bestämma om sin egen livssituation genom frivilliga överenskommelser med stat, företag och organisationer.

Den svenska modellen

Mellan dessa två ytterligheter ligger den s k svenska modellen. Majoriteten av befolkningen drar ett likhetstecken mellan demokrati och vänsterliberalism eller socialism om man så vill.

Socialdemokraterna har under ett drygt halvsekel lyckats inbilla de flesta medborgare att demokrati inte bara är en styrelseform utan också innefattar en konkret socialliberal politik. Slående är således det januariavtal som slöts 2019 mellan socialister och liberaler. ”Det är ett ‘demokratiskt värdesystem’ som ska genomsyra hela samhället”, enligt socialdemokraternas partiprogram.

Swisha Christer NilssonI dagens samhälle är det närmast suspekt att inte vara en sådan ”demokrat”. Gemene man är livrädd för att stämplas som ”odemokratisk”, och en sådan är tillika ”främlingsfientlig” eller rasist om man är kritisk till att Sverige bör ha Europas mest generösa flyktingpolitik.

Genomgående klassas Sverigedemokraterna som ett ”odemokratiskt” parti trots att det är ett klart demokratiskt parti beträffande styrelsesättet både i praktiken och enligt partistadgarna – och stöds av 1,1 miljoner väljare.

Man kan således konstatera att värderingen ”demokrati” snarare handlar om ett rent politiskt ställningstagande i stället för den ursprungliga betydelsen: folkstyre.

Text: Christer Nilsson, historiker

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Demokrati och demokrati…. det är hög tid att politikerna och Skandinavien ENAR sig om vi ska överleva. DET GÄLLER LIVET . Var god , Googla, Why we are afraid a 1400 year secret, by Dr. Bill Warner. 31 aug 2012. Ett föredrag baserat på fakta ! OBS 6 år gammalt , och vi ser ju nu vart det barkar ….

 • Christers Nilsson skriver precis det man känner. Vinnaren tar allt och har sedan tolkningsföreträde på vad som är rätt demokrati.
  Vi skiljer oss inte ifrån mindre utvecklade länder där man har demokratiska val.
  Valvinnaren placerar sin klanmedlemmar på alla beslutande platser i samhället och försäkrar sig om total kontroll.
  Är det inte precis vad det handlar om här också? Men så var det inte tänkt från början.

  • Margareta Lundström, klarsynt som alltid, sätter
   fingret exakt på den ömma punkten. Kanske
   man behöver vara sjuksköterska för att behärska
   den konsten?

 • Beklagar Christer, men demokrati är inte längre samma sak som folkstyre, som du säger. Sverige anser sig ha demokrati, men det finns inte en enda chans i universum för folket att kunna styra eller påverka en sakfråga. Dessutom bombarderas folk dagligen med rena tyfoner av fejknyheter som avser att styra åsikter. Demokrati betyder inte folkstyre utan tidsbegränsad diktatur, makt vunnen mot betalning i allmosor. Den svenska modellen är en lätt variation på Sovjet diktaturen, som även den kallades demokrati, staten samlar in nästa allt värde som produceras, och sedan delar ut det, med prioritet till de regimtrogna och lojala.

 • Jag tror att Christer ska läsa på lite om kommunismen. Marx, Engels och Lenin var alla emot staten som de betraktar som kapitalets stat. En stat står aldrig neutral i ett kapitalistiskt ekonomiskt system. Staten tar alltid parti för kapitalismen.
  Lenin: “Enligt Marx är staten ett organ för klassvälde, ett organ för den ena klassen undertryckande av den andra; den skapar ‘ordning’, som legaliserar och befäster detta förtryck, i den dämpande klassernas sammandrabbningar.”
  https://www.marxists.org/svenska/lenin/1917/staten.htm
  Och var det inte så att den socialdemokratiska regeringen gick Svenskt Näringsliv till mötes och inskränkte strejkrätten för arbetarklassen?
  Så det är definitivt en myt för att inte tala om desinformation att vi kommunister är för staten.

  • Tack, jag har redan läst på!
   Det här med “staten” är bara marxistiskt snömos och jag kan
   bara hålla med “korren” Kjell Albin Abrahamson (tyvärr nyligen
   avliden) som levde länge i det kommunistiska Polen och som i
   sin bok säger:

   “En person som kallar sig “nazist” eller “fascist” är ideologiskt
   lobotomerad, politiskt pervers och, med all rätt, djupt föraktad.
   Däremot är det rumsrent i Sverige att kalla sig “kommunist”.
   Jag kan bara komplettera K A A:s utsaga med att säga att
   kommunisterna hör dit också och är precis lika mycket djupt föraktade.

   • Då kanske du även anser att urinvånarna i USA (vi kallar dom för indianer) och Afrika innan den vite mannen kom var lobotomerade, politiskt perversa och med all rött djupt föraktade. För de levde i samhällen som var kommunistiska (även om de inta kallade sig för kommunister).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-Marxist_communism

    Då kanske du även anser att Reagan och Thatcher som stöttade fascisten Pinochet som lobotomerade, politiska perversa och med all rätt djupt föraktade. USA stöttade även fascisten general Franco i Spanien och militärjuntan i Grekland och den vita apartheidregeringen i Sydafrika.
    Moderaterna stöttade Pinochet. Det var moderater som ansåg att invandrare från Sydamerika var ‘… de som Pinochet inte hann med’.

   • Dessutom har ni konservativa alltid anklagat Public Service för att vara vänstervridet. Kjell Albin Abrahamson var anställd vid PS , stationerad i Östeuropa och var antikommunist.

    • Ja, herregud vem är inte antikommunist,
     utom några stackars övervintrande stollar och
     stalinister som du. Kommunismen i Sovjet
     ruttnade innifrån eftersom det var ett dödfött
     projekt från allra första början. Din broder Lenin
     skapade GULAG, det vedervärdigaste i världshistorien
     tillsammans med Hitlers utrotningsläger. Solzjenitsyn
     som satt åtta år i GULAG var den som med sina böcker
     fick det murkna kommunistiska systemet på fall.
     Det är bara att läsa på.
     Punkt därmed.

     • Nja, det var faktiskt tsaren som skapade Gulag, och de var många fler än under Lenins tid.
      https://alltomhistoria.se/samhalle/hur-manga-manniskor-sandes-till-gulaglagren
      Även kapitalismen införde läger. Indianerna dog som flugor när de fördes till Florida när det amerikanska kapitalet behövde deras mark. Kapitalet splittrade familjer, tog barnen från föräldrarna för at assimileras in i den kristna och amerikanska samhället. Av miljoner människor återstod 250 000 till 300 000 året 1900.
      Vi har alltid betraktat att USA har haft religionsfrihet. Men ursprungsbefolkningen fick inte sina religiösa rättigheter förrän president Carter ändrade på det så sent som 1978.
      Nordirland hade även sina läger – H-block.
      Och vem har sagt att Sovjetunionen ruttnade innifrån? Det var sanktioner – precis som nu med Venezuela och Kuba och oljekris som var skapade av … ja, just precis, USA – som gjorde att en kontrarevolution kunde äga rum. Och det var en del dåliga beslut (utnämningen av Gorbatjov, t ex) och handlingsförlamning som också bidrog till att kapitalet kunde ta över.
      Kapitalismen har ruttnat innifrån vid ett flertal tillfällen. Senast 2008. Men inte har kapitalismen kollapsat för det!

      • @O du röde proletär
       Apropå lobotomi så gör historiska övergrepp av urinvånare inte kommunism till någonting av godo, då två fel inte blir ett rätt. Lenin och Stalin slaktade miljontals människor i såväl Ryssland som i Ukraina. Sen är det faktiskt skitsamma vem som uppfann Gulag då det var den syfilitiske Lenin och den sinnessjuke Stalin som fulländade perversiteten. I Interneteran är det lite sorgligt när människor är så historielösa att de propagerar för den kommunistiska irrläran samtidigt som de oftast har ett mentalt glapp nog att peka finger åt fascism och båda dessa är ju i princip olika sidor av samma vridna mynt.

      • Så då anser du alltså att kapitalet är lika perversa som kommunismen i att begå övergrepp?

       Faktum är att det är ganska svårt att fastställa antalet som dog, särskilt nu när det skede så länge sedan.
       Det var t o m svårt att fastställa hur många som dog i det nazistiska koncentrationslägret Auswitch (ursäkta stavningen). Till en börja beräknades det vara 4 miljoner människor men 1989 reviderades – av judar – siffran till 1,1 miljoner människor.
       Och det finns uppgifter att det var nazisterna som förmedlade en hel del förfalskad information till USA.
       http://www.mariosousa.se/sanningensomkombort.html

       Nej, kommunismen och fascismen är inte olika sidor av samma vridna system.
       Det är kapitalismen som är av samma mynt som fascismen. Fascismen och nazismen vill ha kapitalismen kvar. Det vill inte kommunister.

      • Japp, men helt klar jublar Parasiterna/sionisterna/Khazarjudarna/psuedojudarna/bankireliten eller vad man nu vill kalla dem som står bankom varenda ism som grupperingar och enskilda har bråkat om sedan de iscensattes genom att de konstruerade polariseringarna finansierades “i demokratisk ordning”, d v s rättvist för att dra in ytterligare ett användningsområde i begreppsförklaringen…

      • @O du röde proletär

       När du försöker rättfärdiga ett övergrepp genom att hänvisa till ett annat är det likvärdigt med det lilla barnets argument “men han gjorde”.

       Lyft näsan ur partipamfletten och inse att du har blivit lurad och sen kan du sälla dig till den övriga självständigt tänkande delen av mänskligheten. För grejen är att oavsett styrelseskicket “demokrati” (ironi), diktatur (kommunistisk som fascistisk) och allt däremellan så är och förblir oligarkerna i toppen desamma. Alla dessa styrelseskick är endast olika experimentella försök för att se på vilket sätt de bäst kan kontrollera “hjorden”.

       Om du sen går utanför den historieindoktrinering du fick i skolan så kommer du kunna läsa dig till hur bankirerna på Wall Street bekostade den syfilitiske Lenins revolution. Så kommunism är kapitalets lilla experimentella försök att stjäla precis allting från folket. Sen ska du inte tro allting du läser i Marx lilla sagobok för vuxna. Den påstådda fördelningspolitiken mellan proletärerna är endast en honungsfälla för att locka in den godtrogna massan.

      • Det stämmer inte, Sture. Det var två revolutioner 1917 – februarirevolutionen och oktoberrevolutionen. Februarirevolutionen stöttades av socialdemokrater och andra reformister både i Ryssland och utomlands. Oktoberrevolutionen däremot stöttades enbart av bolsjevikerna.
       https://www.youtube.com/watch?v=Zm0pBBfSur0

       Kapitalet och borgarna är inte självmordsbenägen. De finansierar inte sin egen undergång.

       Är du kapitalist, Sure? Tror du på den kapitalismen? Innebär det då att du är ansvarig för alla övergreppen som kapitalismen har begått?
       Det verkar som om du varken är kapitalist eller socialist – så vad har du själv för ideologi?

      • @O du röde proletär

       Det är så gott som omöjligt att resonera med någon som är hjärntvättad av andras tankar. Du har fastnat i en terminologi skapad av andra och du varken kan se eller tänka utanför dessa snäva ramar. Att du fortsätter att mala på visar bara ett du inte förstod ett dyft av mitt föregående inlägg, där jag poängterade att oavsett ideologi så är de styrande i toppen desamma.

       Skillnaden mellan dig och mig är att jag inte försvarar folkmord begångna av någon, oavsett mördarens politiska eller ekonomiska ideologi. Själv anser jag t.ex. att folkmordet på urinvånarna i Amerika var precis lika vidrigt som folkmordet på urinvånarna i Ryssland. Du å andra sidan försöker förringa det senare genom att hänvisa till det förra, bara för att mördarnas snedvridna ideologi överensstämmer med dina egna villfarelser. Samtidigt som du är så gravt hjärntvättad att du själv inte kan se det ondskefulla i ditt eget agerande. Men vad fan…

      • @Karl W: Det är ju precis lika djävla vidrigt, även om de ännu inte börjat döda människor i stor skala. Än så länge sker det ju “bara” i en mindre invandrarrelaterad “by proxy”-skala. Eftersom jag själv sen är en av de troliga kandidaterna för en tidigarelagd utgång ur historien, så har jag ju även lite personliga problem med detta. Men för övrigt så ogillar jag folkmord oavsett var och hur de sker.

      • Sture, du har inte svarat på min fråga: Är du kapitalist eller inte?
       Du och andra anser att alla kommunister är ansvariga för stora tragedier, trots att vi inte ens var födda på den tiden. Då borde även ni anse att alla kapitalister – inklusive du, Sture – vara ansvariga för kapitalismens historiska medvetna stora tragedier. Men har jag anklagat dig för Pinochets brott?
       Det är som att anklaga sönerna och döttrarna för förfädernas brott.
       Själv har jag inte gjort något brott. Aldrig stått åtalad eller blivit häktad någon gång. Jag försöker följa lagarna … men jag är kanske ond – jag fick en trafikbot för fortkörning för ett antal år sedan, körde 6 kim för fort. Det är den enda plumpen jag har i polisregistret.
       Vi föds inte som kommunister. Kommunism är en åsikt. och det står ingenstans i vårt partiprogram (SKP) att vi ska agera våldsamt. Vi är för fred och samförstånd. Det är därför vi är emot extremhögerns hat mot invandrare och andra människor. Det finns de marxister som är pacifister men det är inte vi. Jag har kamrater som har gjort värnplikten.

       Emellertid gillar jag smeknamnet du har gett mig! 🙂

      • @O du hjärntvättade proletär

       Jag låter mig inte etiketteras av andra människors idéer. Sen haltar ditt resonemang rätt fett. Jag propagerar inte för någon form av ideologi och inte heller försöker jag ursäkta några illdåd. Det är du som gör detta. Kommunism och nazism är precis samma skit och den enda skillnaden är att de styrande föredrar den ena skiten framför den andra, där du är en av de nyttiga kuggarna för kapitalet. Sen är man då tvungen att leva i förnekelse för det faktum att man arbetar för det man tror sig motarbeta och det är här hjärntvätten kommer in. Nu orkar jag inte “diskutera” mer med dig då jag vet att du är hjälplöst förlorad. Men önskar dig ändå god bättring.

  • Ett intressant minne. Någon gång på 60 talet anklagades dåvarande statsministern Tage Erlander för att vara illojal mot de som hade röstat på honom, främst LO kartellen. Då var Sverige en enpartistat med en given ledare. Tage Erlanders svar (ungefär):- ”Jag valdes inte till statsminister för mina väljare, jag valdes till statsminister för alla svenskar, och jag tänker fortsätta med att vara statsminister för alla svenskar”. Idag är det annorlunda.

 • Demokrati var det länge sedan vi hade i Sverige, alltsedan sossarna tog makten i förra seklets början så har de “laddat” begreppet med sina olika tolkningar och under lång tid hjärntvättat befolkningen med vad som är deras tolkningar av begreppet Demokrati.

 • Bra artikel Christer!

  Dina tre sista stycken är klockrena. Den springande punkten, som politikerna utnyttjar, är just rädslan. Rädslan bland befolkningen för att bli anklagad för att vara rasist, främlingsfientlig, odemokratisk, m.m.

  Detta är ingen annat än ett utstuderat system för att krossa det egna folkets eventuellt oppositionella åsikter. Tyvärr har det gått så långt att det idag är ett ganska vattentätt och säkert bedrägeri.

  • Tack Öystein!
   Feed-back är viktigt för alla här på NV så att man inte känner
   att man skriver rakt ut i det blå. Du är bättre på det än de
   flesta andra, enligt mitt enkla förmenande.
   Mvh
   Christer

  • Enig Öystein. En jättebra artikel, men modet växer. Dolt. Folk tystas av de osanna kontrollorden, men de har modet att tänka själva och röstar bättre, helt enkelt eftersom de ofta påträffat verkligheten, samt funnit alternativa medier med kommentarsfält, som presenterar evidens.

   Visst vill folket undvika repressalier. Den rädslan är verklig och mentalt frisk, om än ologisk i ett kosmiskt perspektiv.

   Etablissemanget hotar genom sekterism, som är motsatsen till öppenhet och skepticism. Sekterism hör i hop med tvång och är motsatsen till frihet och demokrati.

   Nivån på demokratin kommer stiga med medvetandenivån. Det är därför jag är motiverad att upplysa om medias självmotsägelser, ex. “hållbar tillväxt”, eller floskler, ex. “alla människors lika värde” eller olika argumentationsfel, ex. “skuld genom sammankoppling”, eller “ad populum”.

   I framtiden kommer medier som flitigt källhänvisar ha en chans att ta över. Även kommentarsfälten skulle kunna avkrävas sådant.

   Då kan folket självständigt värdera sanningskalten och bätte förstå sambanden. Folket ska även kunna ta initiativ till folkomröstningar som är beslutande.

   När medierna blir mer sanna genom att folket väljer sådana medier, så kommer det allt mer upplysta folket få bättre förmåga att styra. De kommer skratta åt storvulen vilseledande media.

   Ett upplyst folk kommer kunna styra. Det blir som att köra bil utan virtual reality-glasögon. Verkligheten styr riktningen. Då är det demokrati enligt definitionen folkstyre.

   https://valsamverkanspartiet.files.wordpress.com/2019/02/why-do-we-love-our-dominant-mainstream-media-manure.jpg

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *