Är du en smutsig köttätare? – Babylon av Mike Blixt: Kapitel 37

publicerad 4 februari 2019
- Mike Blixt
Kyckling, kadaver - PublicDomainPictures, licens CC0 1.0, Pixabay.com

DEBATT. Det här är en fråga som upprör många av flera olika anledningar. Den första anledningen är att många uttalade vegetarianer eller veganer bygger hela sin identitet kring hur de äter för att sedan vandra runt i sin vardag och föreläsa och dela ut pekpinnar till sin omgivning om hur andra bör äta. Ett tillvägagångssätt som naturligtvis är kontraproduktivt om ambitionen är att dessa köttätare ska sluta äta kött.

Text: Mike Blixt | Babylon är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Köttätarna i sin tur identifierar sig som “köttätare” och när veganen försöker få dem att sluta äta kött betyder det att man ska släppa en del av sin identitet. Något som inte kan skapas med pekpinnar. Det har aldrig funkat och kommer aldrig att göra. Det måste naturligtvis ske med vilja, som skapas genom kunskap. Inte genom uppläxning.

Om man är köttätare och älskar det, kommer man naturligtvis inte att läsa böcker som upplyser dem om köttindustrins baksidor. Det skulle potentiellt leda till att de skulle ge upp sin påstådda rätt att äta kött och samtidigt förlora en del av sin identitet och att deras världsbild måste revideras.

Det ligger någonting mycket fel med det faktum att människan har tagit sig rätten att vara jordens härskare och därför kan föda upp och döda andra levande varelser. Men de flesta anser inte alls att det är sinnessjukt. De anser att djuren finns till för att vi ska äta dem och är beredda att gå väldigt långt för att försvara det.

Cowspiracy

Att vi åt djur tidigare i historien är naturligtvis fullt förståeligt och inte alls konstigt. Vi jagade den maten vi behövde för att överleva för att senare utveckla jordbruket. Men idag är den en extremt misskött gigantisk industri. Lyssna på dessa siffror som är hämtade från filmen Cowspiracy. Det finns en uppsjö olika filmer i ämnet men jag väljer denna för den är aktuell i skrivande stund. Detta är bara ett axplock av det som presenteras i filmen:

91% av Amazonas regnskogars förstörelse beror på att man kapar ner djungeln för att föda upp boskap. 51% av de växthusgaser som släpps ut kommer från boskapsuppfödning. 13% kommer från fordon. För att producera köttet från en hamburgare krävs det 3 000 liter vatten.

För att du ska få någon form av perspektiv motsvarar det en vuxen människas duschvanor under två månader. 55% av jordens allvattenåtgång går till boskapsuppfödning. 13% går till hushåll. 3,2 miljoner avföring produceras varje minut av världens alla boskap. Boskapsuppfödning tar upp 45% av jordens yta.

Ganska omgående när denna film kom ut, regnade det artiklar från olika intresseorganisationer som talade om att siffrorna inte stämmer. Att det inte riktigt var så farligt som filmen säger och därför vill putsa till dessa. För oss medborgare är det omöjligt att avgöra vad som är sant och inte.

Vi kan bara bilda oss en uppfattning genom att ta del av all den information som finns tillgänglig. Det räcker alltså inte bara att ta del av en informationskälla eftersom du inte vet vad det finns för syfte bakom den.

Låt oss anta att dessa siffror i filmen Cowspiracy ljuger med 25%. Då är det fortfarande sinnessjukt. Är det tråkigt om filmens skapare skulle ha fel med 50%? Ja. Det är fortfarande sjukt. Det hjälper alltså inte att putsa till siffrorna för att rättfärdiga detta.

Bakom filmens motståndare finns naturligtvis ett antal extremt stora ekonomiska intressen som självklart kommer att göra allt som står i dess makt för att säga emot den enligt konstens alla regler. Dessa intressen vill naturligtvis inte alls på något vis rubba den rådande ordningen eftersom de ekonomiska intressena går före allt annat.

De kommer att fortsätta tala om för mänskligheten att vi behöver äta orimligt stora mängder kött för att hålla oss friska, oavsett vad den senaste forskningen säger. De kommer själva att skapa rapporter och sanningar som passar dem och som genererar intäkter. Även om de ljuger som en häst travar.

Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Köttätare tar då denna information som skapas av dessa ekonomiska intressen och använder den för att hålla fast vid sin påstådda “rättighet” att äta kött.

Att en vegan försöker tala om för köttätare att de inte borde äta kött, lär inte hjälpa. Tvärtom. De kommer förmodligen äta mer kött. Och de kommer fortsätta att försvara sin ståndpunkt, som egentligen handlar om att försvara en illusion av sig själva. För det är så det blir när en människa identifierar sig med att vara en köttätare.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq