Är du en smutsig köttätare? – Babylon av Mike Blixt: Kapitel 37

publicerad 4 februari 2019
- Mike Blixt
Kyckling, kadaver - PublicDomainPictures, licens CC0 1.0, Pixabay.com
Kyckling, kadaver - PublicDomainPictures, licens CC0 1.0, Pixabay.com
Kyckling, kadaver – PublicDomainPictures, licens CC0 1.0, Pixabay.com

DEBATT. Det här är en fråga som upprör många av flera olika anledningar. Den första anledningen är att många uttalade vegetarianer eller veganer bygger hela sin identitet kring hur de äter för att sedan vandra runt i sin vardag och föreläsa och dela ut pekpinnar till sin omgivning om hur andra bör äta. Ett tillvägagångssätt som naturligtvis är kontraproduktivt om ambitionen är att dessa köttätare ska sluta äta kött.

Text: Mike Blixt | Babylon är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Köttätarna i sin tur identifierar sig som “köttätare” och när veganen försöker få dem att sluta äta kött betyder det att man ska släppa en del av sin identitet. Något som inte kan skapas med pekpinnar. Det har aldrig funkat och kommer aldrig att göra. Det måste naturligtvis ske med vilja, som skapas genom kunskap. Inte genom uppläxning. Om man är köttätare och älskar det, kommer man naturligtvis inte att läsa böcker som upplyser dem om köttindustrins baksidor. Det skulle potentiellt leda till att de skulle ge upp sin påstådda rätt att äta kött och samtidigt förlora en del av sin identitet och att deras världsbild måste revideras.

Det ligger någonting mycket fel med det faktum att människan har tagit sig rätten att vara jordens härskare och därför kan föda upp och döda andra levande varelser. Men de flesta anser inte alls att det är sinnessjukt. De anser att djuren finns till för att vi ska äta dem och är beredda att gå väldigt långt för att försvara det.

Cowspiracy

Att vi åt djur tidigare i historien är naturligtvis fullt förståeligt och inte alls konstigt. Vi jagade den maten vi behövde för att överleva för att senare utveckla jordbruket. Men idag är den en extremt misskött gigantisk industri. Lyssna på dessa siffror som är hämtade från filmen Cowspiracy. Det finns en uppsjö olika filmer i ämnet men jag väljer denna för den är aktuell i skrivande stund. Detta är bara ett axplock av det som presenteras i filmen:

91% av Amazonas regnskogars förstörelse beror på att man kapar ner djungeln för att föda upp boskap. 51% av de växthusgaser som släpps ut kommer från boskapsuppfödning. 13% kommer från fordon. För att producera köttet från en hamburgare krävs det 3 000 liter vatten. För att du ska få någon form av perspektiv motsvarar det en vuxen människas duschvanor under två månader. 55% av jordens allvattenåtgång går till boskapsuppfödning. 13% går till hushåll. 3,2 miljoner avföring produceras varje minut av världens alla boskap. Boskapsuppfödning tar upp 45% av jordens yta.

Ganska omgående när denna film kom ut, regnade det artiklar från olika intresseorganisationer som talade om att siffrorna inte stämmer. Att det inte riktigt var så farligt som filmen säger och därför vill putsa till dessa. För oss medborgare är det omöjligt att avgöra vad som är sant och inte. Vi kan bara bilda oss en uppfattning genom att ta del av all den information som finns tillgänglig. Det räcker alltså inte bara att ta del av en informationskälla eftersom du inte vet vad det finns för syfte bakom den.

Låt oss anta att dessa siffror i filmen Cowspiracy ljuger med 25%. Då är det fortfarande sinnessjukt. Är det tråkigt om filmens skapare skulle ha fel med 50%? Ja. Det är fortfarande sjukt. Det hjälper alltså inte att putsa till siffrorna för att rättfärdiga detta.

Bakom filmens motståndare finns naturligtvis ett antal extremt stora ekonomiska intressen som självklart kommer att göra allt som står i dess makt för att säga emot den enligt konstens alla regler. Dessa intressen vill naturligtvis inte alls på något vis rubba den rådande ordningen eftersom de ekonomiska intressena går före allt annat.

De kommer att fortsätta tala om för mänskligheten att vi behöver äta orimligt stora mängder kött för att hålla oss friska, oavsett vad den senaste forskningen säger. De kommer själva att skapa rapporter och sanningar som passar dem och som genererar intäkter. Även om de ljuger som en häst travar. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Köttätare tar då denna information som skapas av dessa ekonomiska intressen och använder den för att hålla fast vid sin påstådda “rättighet” att äta kött.

Att en vegan försöker tala om för köttätare att de inte borde äta kött, lär inte hjälpa. Tvärtom. De kommer förmodligen äta mer kött. Och de kommer fortsätta att försvara sin ståndpunkt, som egentligen handlar om att försvara en illusion av sig själva. För det är så det blir när en människa identifierar sig med att vara en köttätare.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det handlar inte om man ska äta kött eller inte. Det handlar om att vi har ett kapitalistiskt samhälle där vinsterna för företagen är det enda viktiga. Det blir vår undergång. Vi får arbete och lön av företagaren som vi köper mat för. Det stora flertalet har inte sådana kunskaper som ni har som kommenterar. Det stora flertalet handlar det som finns i affärerna. De köper så billigt som möjligt för att ha råd att ge alla barnen i familjen mobiler och plattor att roa sig med. Hela befolkningen blir allt sjukare. Vi konsumerar mediciner med obskyra färgämnen även små barn gör det. Vi invaggas att tro att vaccin gör oss immuna och vi har fostrats att acceptera biverkningar. Det finns teknik att ta reda på vad just du behöver för näring och vilka födoämnen du bör äta. Fast då får man söka hos alternativa och de är inte subventionerade så det kostar en slant. Doktor Steven R. Gundrys bok “växtparadoxen” är intressant. Han menar att lektiner är ett problem för många människor. Om frukten får sitta kvar och mogna minskar lektinerna under den sista mognadstiden. Förr åt vi efter säsong nu har vi frukt året runt och hjärnan får signaler att vi äter sött och bygger upp fett. Till det får vi lägga allt annat sött. Utbudet av allt fler sorter/smaker på godis , kex, kakor, läsk etc. Hyllorna svämmar över och socker är beroendeframkallande. Gundry tar också upp hur vi matar boskapen. Den får också skräpmat i stället för att beta gräs. Och när vi äter sådant kött får vi i oss mycket lektiner och annat hälsovådligt. Hur mycket areal gåt det åt för att tillverka alla dessa onödiga kaksorter? Det enda rätta är att backa och bygga upp små näringar i alla små samhällen. Vi överkonsumerar, skulle inte skada om tillgången var begränsad. Låta tyskarna dricka sin mjölk själva i stället för att den ska fraktas till oss. Men som det är nu med demokratin och de politiska partierna blir det oerhört svårt. Det stora problemet är media (tredje statsmakten). Den ägs av kapitalisterna. Vi måste få en fri oberoende media. Ett parti som ska regera ( inga block av partier) ska få stå till svars hur de regerat. Detta gäller också myndigheter. Partierna ska ha en ideologi och de ska tala om hur den ska genomföras. Inga önskelistor till jultomten. Sanna fakta måste höras och som politikerna ska styra efter. Fram med papper och pennor och uppslagsböcker och bort med egna datorer till varje elev.

 • Jag hävdar att varje land ska producera maten för sin egen befolkning, av solidaritets skäl. Många svälter runt om jorden, för att västerlänningar äter upp deras mat.
  Sk. moneycrops och landgrabbing av internationella mega-bolag.

  För oss i Norden är gräs, örter och lövsly de främsta näringsresurserna. Bygger på CO2, regnvatten och solljus.
  De enda som kan nyttiggöra dessa resurser är idisslare, kor, får och getter samt hästar. Ger mjölk och kött samt dragarbete.
  Grisar och höns är kretsloppsdjur, ger kött och ägg.
  Åker kan användas för rot- o grön-saker. Odling av hampa bör återupptas i storskala, ger mat, mediciner, fiber till papper och kläder, mm. Spannmål och oljeväxter odlas i mycket liten utsträckning. Dessa produkter är anti-nutrienter.

  Detta är ett koncept som kräver att industrijordbruket läggs ner och 100.000 tals nya små jordbruk skapas, antalet kor och får tredubblas. Små jordbruk är de effektivaste enl forskning på SLU. Återbefolka landsbygden, så att miljöbovarna de stora städerna kan läggas ner.

  De nordiska folken har traditionellt ätit de senaste 3.000 åren:
  50% Jakt och fiske
  40% Produkter från boskapen
  10% Odlade och vilda växter.
  Fakta från forskning vid vikingatida boplatsen Lingnåre, Nord-Uppland.

 • Jag som vegan har aldrig försökt läxa upp dessa köttätare. Däremot får man utstå mobbing i det offentliga rummet och på arbetsplatsen därför JAG valt att inte äta kött. Jag anser att köttätare som plågar veganer borde skämmas. Jag tvingar inte på er något men själv ska man behöva stå ut med både det ena och det andra. Tex när jag med hävstångshjälp lyfte en balk på över 200kg i krissituation och ryggen small till så jag tappade luften. Så står idioterna å skanderar att detta hade aldrig hänt om du ätit kött. Bara för att nämna ett exempel. Får inte ens respekt när man gjort sig illa utan ska behöva höra de här jävla tugget. Man blir snart en rabiat och militant veganjävel som hatar allt och alla. Det är fan inte svårt att bli misantropisk i denna värld.

  • Det gör jag. Men debatten är hela tiden att vi försöker läxa upp köttätarna.

   Lite som att anklaga alla som äter kött för att vara kannibaler. För en minoritet av dem är ju det.

   Jag gillar inte de så kallade militanta veganerna personligen. Men det är mer en fråga om individer och inte ismen de tillhör.

  • Det finns människor som är idioter oavsett vad de äter. Enkla människor som måste etikettera sin omgivning för att göra den begriplig.

 • Kött och mjölkprodukter från uppfödningsdjur som matas med “kraftfoder” ackumulerar de skadliga substanser som finns i detta. Stor del av detta så kallade kraftfoder importeras från enorma monokulturer i Sydamerika. Hög koncentration av växtgifter… GMO…

  Stackars djur i grymma “djurfabriker”… Antibiotika håller dem någorlunda vid liv…

  • Det är inte ens huvudanledningen till att man använder Antibiotika. Djuren växer nämligen fortare på antibiotika kur. Och människorna får i sig antibiotikaresistenta bakterier som följd.

   Man kan lite grymt kalla det för karma. Du är vad du äter helt enkelt.

 • Jag kan hålla med om att många veganer i synnerhet behandlar sin omgivning synnerligen toxiskt, men det gäller även en hel del omnivorer/karnivorer som fått ett rejält uppsving den senaste tiden. Det kryllar av hånande ex-veganer och karnivorer på nätet och den absurdaste av dem alla är Sv3rige som sagt att det är naturligt att äta människokött. Jag kan även hålla med om att många veganer äter synnerligen ohälsosamt och om de vill rädda djuren är det fint och bra, men på bekostnad av sin egen hälsa? Inte bra alls. Dock är det inte många veganer som har mycket sämre hälsa än många omnivorer som äter vilken mat som helst där kroppssystemet “kloggar” igen av fetter, dåligt kött och mejerier.

  Vill dock lägga in mina erfarenheter med västbaserad kost, där man även utesluter gluten och de flesta former av soja och annan processad mat är bra. Jag har sett fantastiska tillfrisknanden och fortsatt bra hälsa när människor detoxar och fastar lite då och då och äter ren kost med stora inslag av råa frukter och bär och grönsaker.

  De enda “tillskotten” jag tar är i form av naturliga, torkade puvler, superfoods på vintern då det mesta som säljs i affären är odlat i näringsfattiga jordar och skördat långt härifrån, och jag groddar som jag groddar själv ca 1 gång i månaden. Mina “tillskott” under sommaren är olika slags nyttiga ogräs.

  Jag tar dock lite naturligt D-vitamin och B12 på vintern.

  Min hälsa har förbättrats enormt mycket, och även min familjs.

  Jag odlar själv och har haft djur förr i tiden men det passar inte mig att ta hand om djur det arbetet som krävs med jobbiga beslut man måste ta när djuren blir skadade eller sjuka.

  Jag skriver detta för att det är ett onödigt krig på gång mellan veganer och köttätare och vi behöver inte ännu en polarisering mellan olika grupper i samhället och jag vill även berätta om att det är många som mår bra av en sund, växtbaserad kost och som tvärt om har fått mycket bättre värden efter omläggningen. Och om mina erfarenheter kan hjälpa någon är jag glad att dela med mig. Annars respekterar jag allas val så länge det inte går ut över mig om mig direkta närmiljö.

  • “Människokroppen “kloggar” inte igen av mättat fett, kött och RAW mjölkprodukter från djur som har levt naturligt.”

   Det är tveklöst mycket bättre att äta dessa än det som över lag säljs i våra affärer och jag har sett många bli bättre genom att byta ut skiten mot ovan. Men, dessa produkter är slembildande och svårsmälta och detoxar inte kroppen på de gifter vi utsätt för dagligen från alla håll och kanter. Det är näringstätt, ja, men kroppens förmåga att ta upp näringen görs bättre på annat sätt, samtidigt som annan mat bättre för ut slaggprodukter från ställen i kroppen där de inte ska vara. Men ingen fara med ovanstående om man tar sig en fasta eller detoxar ordentligt då och då. Det finns orsaker till att fasta finns inskrivet i många heliga skrifter. Enligt vad jag erfarit och kommit fram till. Fett, kött, mejerier och vissa grönsaker stoppar upp i detoxprocessen. För min del behöver jag rensa mer skit och gifter från mitt system så kött, gluten, mejerier, veganska processade produkter, vissa bönsorter, m.m. intar jag inte.

   • Av allt du listat är köttet det i särklass mest hårdsmälta. Det är enkel biologi.

    Och att du blir “sjuk” beror på att din kropp är full med skit och de råa grönsakerna ger dig utrensning vilket ger symtom liknande att vara sjuk, det är faktist många gånger samma process. Feber tex är kroppens sätt att ta död på bakterier som inte klarar den högre värmen men du får inte utrensning om inte kroppen pallar det och det gör den när du äter rätt.

  • Det kan, som Sv3rige säger, finnas anledning att tro att människan är skapad för att äta människokött.

   1. Människorkätt lär smaka som kyckling och människor tenderar att gilla kycklingkött. Det tyder på att kannibalism kan vara ett återkommande och naturligt fenomen.
   2. Människokulturer trenderar att överbefolka, vilket helt evident leder till miljöförstöring, svält och kannibalism.
   3. Människorasen har i regel svårt att förstå vad exponentialfunktion leder till och i regel svårt för att rösta på partier för nedväxt till balans med naturen, så även veganer. (Undantaget är ön Tikopia. Där har man förstått problemet.) Generellt, tenderar människor att rösta på partier som säger “tillväxt” mest trovärdigt och med stor inlevelse, fastän detta helt evident inte kan leda till något bra för varken människor, djur eller natur. Människans betende tenderar oftast att leda till artutrotning, skövling, bortspolad näring, missväxt, minskad beredskap, svält och kannibalism.

   Min slutsats är därför att människan sannolikt är allätare och kan äta allt möjligt inkl. människokött. Även jägar- och samlarsamhället tyder på att köttätande länge varit naturligt för människan, samt att chimpanser, vår närmaste släkting, går på jakt och äter kött.

   • Dina idéer är rätt knepiga. Det lilla kött en chimpans äter jämnfört med medel för en människa i dagens värld är inte ens att jämnföra och är därför en väldigt usel jämnförelse. Om det nu inte är så att de du försöker säga är att vi ska minska det animaliska intaget till en 5% av våran kost ja då förstår jag vad du säger.

 • Håller med Pers kritik av texten. Att vara vegan är knepigt, sköts det inte på rätt sätt så är det skadligt i långa loppet. Det kräver pengar, metodik, tid och kosttillskott.

  Förövrigt går omkring åttio procent av den odlade arealen i Sverige till djurfoder. Men, låt oss säga att alla slutade äta animalier: då skulle det betade kulturlandskapet försvinna, ingen kreatursgödsel skulle finnas och marker som ej odlades skulle snabbt förbuskas och växa igen. Mängder av arter i flora och fauna vilka är beroende av dessa miljöer skulle då få det svårt.

  Berikning av jordar utan naturgödsel för vegansk kost produktion torde vara teoretisk möjlig men knepigt i stor skala och priserna på mat skulle gå upp.
  Räddningsplankan för kulturlandskapet redan idag är ju hästhållningen, utan den skulle förbuskningen vara än värre. Hästkött används väl som föda? Eller så kanske veganerna vill ha stora hjordar med vilda klövdjur som hålls efter med hjälp av vargar. På Gärdet vore detta scenario intressant?

  Bästa vore förmodligen att vidga betestrycket och därmed minska spannmålsberoendet, vi har gott om igenväxta marker som skulle behöva betas mer och mer vall skulle kunna odlas på åkrarna istället för korn, vilket skulle ge bättre kött utan särdeles ökade kostnader. Man kan se betandet som en acceleration av näringens kretslopp, ur det följer högre produktivitet.

  Det är intressant att KRAV villkoren för odlare kräver att man har tillgång till gödsel, ett kretslopp, vilket gör att bönder med djurbesättningar uppfyller kraven för att bli certifierade. I detta fall får s.k. konstgödsel (NPK) få användas i begränsad omfattning. Så KRAV produkter är väldigt beroende av djurhållning.

  Det naturliga men drastiska för människan, att gå och skita på en åker kanske blir framtidens lösning. Som det är nu är vår del av kretsloppet brutet och våra husdjur är de enda som upprätthåller näringscykeln. Men veganen kanske tror att det skulle gå fint att konvertera dessa 80% marker till odling av biobränsle? (Det skulle kunna funka, slog det mig, om man använde sig av Cannabis, men jorden skulle likförbaskat utarmas utan massiv tillförsel av gödsel och aska).

  Tror själv det kan vara lagom att tillaga lite färskt kött, helst vilt, några gånger i veckan för att undvika undernäring, men att helt avstå alla halvfabricerade animalier.

  • Odlar massor med mat helt utan avföring (Bortsett från det som rent naturligt hamnar i min jord) Att bajs skulle vara nått dundergödningmedel motsätter jag mug kraftigt det är en näringmässigt urholkad produkt då tarmen har tagit de flesta godsakerna innan det skits ut. Kompost och täckodling är långt mycket bättre än avföring på att återföra näring. Men detta förstår sällan standardbönderna som följer sin NPK religion. Att vi behöver minareler vitaminer antioxidanter etc etc bryr dem sig inte om för det ger inge mer pengar i kassan. Vattenfyllda smaklösa och näringsfattiga tomater ger dock bra ekonomisk avkastning. Men om jag ska äta 3 tomater för att kanske fåi mig näringen av 2 blir det en himmla massa slöseri av energi i kroppen då matsmältningen är den kroopsfunktion som tar mest energi.

 • I tjugo år så var jag vegan av etiska, hälsomässiga och ideologiska skäl. Idag är jag vid 40 års ålder förtidspensionerad. Liksom de flesta var jag grundlurad av denna ideologis grundare och trodde på de myter om veganismen som idag marknadsförs så hårt. Till alla er som har era tvivel kan jag rekommendera Lierre Keiths bok “The vegetarian myth” (vegomyten på svenska) vilka alla med ett logiskt sinne bör kunna följa resonemanget i. Eller lyssna på någon av föreläsningarna av Dr Natasha Campell Mc Bride på youtube eller slå in “ex vegan “i sökfältet och lavinen av människor som nu kommer ut om hur dieten förstört deras hälsa kommer att bli uppenbar även för dig. Visst är modern industrialiserad djurhållning vidrig, ingen tvekan. Men hela den industrin bygger på en ännu sjukare spannmålsframställning. Detta dumpar priserna och spannmål går till foder till gräsätare som inte alls ska äta skiten lika lite som vi kan vara friska på genmodifierad besprutad och sönderförädlad soja. En svensk kossa som betar gräs äter något vi inte kan äta, dricker vatten och pissar och skiter gödsel till våra utarmade jordar. Hur stor skillnad är det om gräset förmultnar och släpper sina växthusgaser i det fria, eller om samma process ungefär sker i kossan och den fiser? Under 20 år åt jag alltså ca 150 gram bönor om dagen för att täcka lagom del av mitt proteinbehov
  från en billig “bra källa”. Ca 30 gram protein om dagen från bönor. något mer kanske. 20 år och det blir ca
  220 kg protein. Motsvarande ca 18 ton kött. Jag räddade alltså livet på ca 40-50 kossor grovt räknat. Det kan jämföras med de ca 300 djur som dör när man röjer mark för moderna monokropp grödor för en vanlig åker. Sen måste alla skadedjur konsekvent kontinuerligt dödas så de inte äter skörden. En vegan dödar mer än en köttätare……. Jag åt ju också ekologiska bönor, så jag var väl ingen riktig “vegan”, för att få gödsel måste du ju “förslava” djuren. Trots utbredd “djurmisshandel” så räcker naturens gödsel idag inte till och människan lever idag på omvandling av fossila källor bla till gödsel. Det finns inget naturligt eller hållbart i en “äkta vegankost” och man räddar inte planeten. Men vill ni förstöra eran hälsa så varsågod och prova.
  Det blir då fler som dör och resten av maten räcker bättre till oss andra.

  • Jag tror det är nått annat än Veganism o sig som är problemet. Hur såg näringsintagen ut? Alkohol? Tobak? Droger/medeciner? Det finns så många frågetecken kring ditt påstående. Kanske bor du i Gävle och har ätit enorma mängder egenplockade bär pch svamp från de radioaktiva skogarna. Du får gärna komma med lite fakta kring dina påståenden.

   Jag har vänner som varit veganer i över 30 år och botat livshotande sjukdommar etc etc genom att lägga om sin kost. Men man kan ju inte bara äta bröd pch smör tex och tro att det är bra för en bara för man inte äter kött. Då är det nog bättre att äta kött faktiskt djuren äter ju oftast bättre än de flesta människor.

 • Människan har sedan de här kropparna tog sin början ätit kött. Våra kroppar är gjorda för att kunna konsumera kött. Han som “forskade” och kom på att en kanin som bara får äggula får en förhöjd halt av kolestrol gjorde samma som du nu gör, jämför en växtätande varelse med en människa.
  Du kan vara vegeterian så mycket du vill, men anklaga inte andra för att vara, blodtörstiga, omänskliga och empatibefriade och som förefaller att vara grumliga i sinnet.
  Var kommer alla dessa vilseledda personer ifrån ? Skaffa dig en annan slags kropp så att du får frid i ditt sinne.

  • Våra kroppar är inte alls konstruerade att äta kött. De är dock otroligt tåliga.. Jämnför valfria däggdjur kött ätare vs växtätares tarmkanal. Jämnför sedan med en människas. Och säg mig vad du ser. Det behövs nog inte mer än 40 i iq för att se vilken grupp vi tillhör.

 • Hur menar du Majsan? Har du frågat djuren om de har gett sitt medgivande till att vara del av detta du påstår vara ett kretslopp? Vill du inte se sanningen för vad den är, att människan de fakto är en kallblodig mördare?

  Att ta ett liv för egen vinnings skull är inget annat än sinnessjukt, speciellt när det inte alls är nödvändigt.

  Ju mer människor försöker rättfärdiga sitt beteende och bidra till lidande, desto mer tydligt blir det att dessa människor lider av svår empatistörning och total oförståelse för andra kännande varelsers explicita rätt till sin existens. Ju mer framstår dessa människor som direkt omänskliga och förefaller vara grumliga i sinnet av blodstörst.

  Sorry, men det finns inga ursäkter eller bortförklaringar som håller längre år 2019. Det är ingen mänsklig rättighet.

  • Jag tänkte först inte svara dig Esoteric warrior, men nu gör jag det i alla fall. Tyvärr har alla jag hittills i mitt liv pratat med som har liknande åsikter som dina levt väldigt långt ifrån naturen och saknat grundläggande kunskaper i biologi.

   Jag antar att du menar att du ska ta självmord, för det är det enda sättet att inte döda någon för att äta. Men inte heller det kommer att gå omärkt förbi….för i din kropp lever även andra individer.

   Alla vi däggdjur, fåglar, fiskar, växter, insekter, spindlar, svampar mm. har sin egna plats i kretsloppet. Oavsett om vi önskar det eller ej är vi alla en del av detta.

   Det innebär att frågan aldrig är OM vi ska döda för vår egen överlevnad utan VAD och NÄR vi ska döda, på samma sätt som vi vet att vi kommer att dö.

   Här får var och en göra sitt val. Min erfarenhet är dock att syntetisk mat kan leda till framtida ohälsa.

   Här kommer ett komplicerat exempel: Hönsen ger mej ägg och ibland även kött, deras gödsel gör att det växer bättre och jag får mat till dem även nästa vinter.

  • Vilddjur med en kort tarmkanal är konstruerade för att äta kött inget konstigt där. Människor med sin långa tarm är växtätare. Jämnför med vilket däggdjur som helst växtätare vs köttätare. Lång tarmkanal som fylls med kött är lika med problem. Naturens lösning är en kort tarm. Om vi nu har evolverat till att vara köttätare varför har inte våran tarm hängt med?

  • Jag är jägare sedan långt tillbaka (inte längre pg a ålder) och har skjutit och ätit massor med villebråd. Det är sedan mänsklighetens historia ett sätt att leva med naturen. Det som är onaturligt är att endast äta växter.

 • Jag känner mig bara som ett stort frågetecken efter att ha läst detta. Jag äter mat som visserligen kan bestå av kött ibland men känner inte igen mig för fem öre med detta. Vi är en del av ett kretslopp allesammans..

 • Jag har inget dåligt samvete, för jag äter huvudsakligen viltkött, men håller med om att ej betande djur både behandlas illa och producerar sämre kött. Men det är klart, alla har inte råd med vilt.

  • Visste du att man får kalla djur ängsbetande fast dem bara vart det en bråkdel av sina liv. Få industrier det förekommer så mycket fusk i som köttindustrin.

   Sen tycker jag det är märkligt att man gått från att främst äta komplicerade organ som hjärta, lever, ögon etc som har ett högt näringsvärde till att bara äta muskler som inte alls har lika bra näringssammansättning…

   Det handlar således om lyxkonsumption och inte näringsintag. Mat har tappat sitt huvudsyfte och blivit kultur.

   • Nej, du har rätt i det du skriver om ängsbetande djur. I min livsmedelsbutik COOP finns ingen märkning över vad som är ängsbetat eller ej. Därför köper jag viltkött såsom hjort, ren och älg. Jag äter också gärna inälvsmat såsom hjärta, lever och tunga. Ibland får man tyvärr köpa lite gris och nötkött. Men vad skall man göra?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *