Upptakten till ett krig mellan Pakistan och Indien

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 februari 2019
- NewsVoice redaktion
MiG-21 downed by Pakistan. Photo: Samaa TV
MiG-21 downed by Pakistan. Photo: Samaa TV
MiG-21 downed by Pakistan. Photo: Samaa TV

Två indiska MiG-21 blev idag nedskjutna i samband med att de attackerade mål i Pakistans region av ett geografiskt tudelat Kashmir, rapporterar flera medier. En politisk analytiker säger till RT att det var ett beräknande drag. Nu finns risken att flera andra länder dras in i konflikten. 

Indien hävdar att de attackerat ett pakistanskt terroristnäste i Kashmir, skriver CNN. Dagen efter skjuts två indiska jaktplan ner. Asif Ghafoor som är Pakistans militära språkrör uppger att ett plan kraschade i Pakistan och det andra i Indien. Två piloter ska ha överlevt.

“In response to PAF strikes this morning as released by MoFA, IAF crossed LOC. PAF shot down two Indian aircrafts inside Pakistani airspace. One of the aircraft fell inside AJ&K while other fell inside IOK. One Indian pilot arrested by troops on ground while two in area: DG ISPR” – Government of Pakistan

Det indiska utrikesdepartementet via talespersonen Raveesh Kumar uppger senare att Indien skjutit ner ett jaktplan från Pakistan. Det planet ska ha störtat i Pakistan. Pakistans premiärminister Imran Khan meddelar att landet dragit mobiliserat sina marktrupper i regionen.

Darius Shahtahmasebi, en politisk analytiker från New Zealand säger till RT att risken finns att konflikten kan dra in flera andra länder. Även om de två kärnvapenbestyckade länderna inte använder kärnvapen kan ett större krig utbryta med konventionella vapen. Länder som Saudiarabien, USA och Kina kan besluta sig för att agera, menar Shahtahmasebi.

Nu stängs luftrummet i regionen för civilt flyg.

Text: NewsVoice

Relaterat och källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • http://markcurtis.info/2016/11/08/partition-keep-a-bit-of-india/
  Indiska nationalister och många andra har konstant anklagat Storbrittannien för att avsiktligt ha frambringat delningen [av Indien] och skapandet av Pakistan för att säkra sina strategiska intressen.
  Man kan infoga andra exempel av en del av en rival till imperiet och rivalens motpol: ett anti
  Västtyskland/Östtyskland Kina /Taiwan Ryssland/Ukraina Indien/Pakistan
  Nordvietnam/Sydvietnam Nordkorea/Sydkorea. Usas nord/sydstater (som britterna försökte bryta isär.)
  Detta mönster är självklart ingen tillfällighet och konflikten i Kashmir var britternas ‘present’ till Indien för att dom gjorde sig fria.
  Kinas handelsvägsprojekt finns förstås med i bilden när imperiets försök att sabotera fortgår.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *