Kuba svårt drabbat av tornado

publicerad 1 februari 2019
- av NewsVoice

Kuba drabbades den 28-29 januari av en klass 5-tornado klassad som förödande, den näst värsta registrerade i världen enligt den internationella Fujitaskalan som anger vindhastighet och skadeomfattning på en skala från 1 till 6 steg. Det rapporterar Svensk-kubanska föreningen.

Sammanställning: NewsVoice | Redigerade textutdrag från två artiklar

Chefen för Kubas meteorologiska institut, Celso Pazos konstaterade att tornadon på 16 minuter drog fram från öster till nordost genom de värst drabbade Havannakommunerna: Guanabacoa, Diez de Octubre, San Miguel de Padrón, Habana del Este och Regla.

Över en miljon invånare blev utan el på grund av fallna elledningar, träd och lyktstolpar, men tack vara den snabba insatsen av 40 arbetarbrigader hade hälften fått tillbaka elen redan första dagen efter tornadon.

Mödra- och barnsjukhuset i Diez de Octubre tillhörde de som drabbades värst, och patienter förflyttades till andra sjukhus och vårdcentraler.

Kubas huvudstad kommer att resa sig med våra gemensamma ansträngningar, sa president Miguel Díaz Canel, när vinden mojnat besökte de.  Fyra människor dog, och 195 skadades, varav 12 allvarligt.  1238 bostäder skadades sade vice ordförande i Havannas Förvaltningsråd. Dessutom orsakades tornadon omfattande jordskred och stora skador på industrier och jordbruk.

Díaz Canel besöker tornadodrabbade områden

I gryningen den 29 januari besökte presidenten Miguel Díaz Canel de drabbade områden i länen Pinar del Río, Mayabeque och La Habana. Kommunerna Regla och Guanabacoa tillhörde de värst drabbade av den förödande tornado, som ledde in kallfronten i natten.

”Vi besöker de områden i Regla som drabbats av detta extrema väderfenomen. Skadorna är mycket allvarliga. Hittills har vi förlorat tre människoliv, och 172 skadade tas om hand. Flera brigader arbetar redan med återuppbyggnaden”, twittrade presidenten.

Enligt TV-rapporteringen var flera av de omkomna offer för sina bostäders totala eller delvisa kollaps. Längs gatorna låg fallna träd, skadade byggnader, rivna elledningar, blockerade gator eller höga vågor som på strandvägen Malecon.

Källa Svensk-kubanska föreningen