Kuba svårt drabbat av tornado

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 februari 2019
- NewsVoice redaktion

Kuba drabbades den 28-29 januari av en klass 5-tornado klassad som förödande, den näst värsta registrerade i världen enligt den internationella Fujitaskalan som anger vindhastighet och skadeomfattning på en skala från 1 till 6 steg. Det rapporterar Svensk-kubanska föreningen.

Sammanställning: NewsVoice | Redigerade textutdrag från två artiklar

Chefen för Kubas meteorologiska institut, Celso Pazos konstaterade att tornadon på 16 minuter drog fram från öster till nordost genom de värst drabbade Havannakommunerna: Guanabacoa, Diez de Octubre, San Miguel de Padrón, Habana del Este och Regla.

Över en miljon invånare blev utan el på grund av fallna elledningar, träd och lyktstolpar, men tack vara den snabba insatsen av 40 arbetarbrigader hade hälften fått tillbaka elen redan första dagen efter tornadon.

Mödra- och barnsjukhuset i Diez de Octubre tillhörde de som drabbades värst, och patienter förflyttades till andra sjukhus och vårdcentraler.

Kubas huvudstad kommer att resa sig med våra gemensamma ansträngningar, sa president Miguel Díaz Canel, när vinden mojnat besökte de.  Fyra människor dog, och 195 skadades, varav 12 allvarligt.  1238 bostäder skadades sade vice ordförande i Havannas Förvaltningsråd. Dessutom orsakades tornadon omfattande jordskred och stora skador på industrier och jordbruk.

Díaz Canel besöker tornadodrabbade områden

I gryningen den 29 januari besökte presidenten Miguel Díaz Canel de drabbade områden i länen Pinar del Río, Mayabeque och La Habana. Kommunerna Regla och Guanabacoa tillhörde de värst drabbade av den förödande tornado, som ledde in kallfronten i natten.

”Vi besöker de områden i Regla som drabbats av detta extrema väderfenomen. Skadorna är mycket allvarliga. Hittills har vi förlorat tre människoliv, och 172 skadade tas om hand. Flera brigader arbetar redan med återuppbyggnaden”, twittrade presidenten.

Enligt TV-rapporteringen var flera av de omkomna offer för sina bostäders totala eller delvisa kollaps. Längs gatorna låg fallna träd, skadade byggnader, rivna elledningar, blockerade gator eller höga vågor som på strandvägen Malecon.

Källa Svensk-kubanska föreningen


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Alltså ingen orkan eller hurrican utan detta är ett mer lokalt väderfenomen även kallat en tromb. Hurricanvarningar startar i slutet av april och sträcker sig framåt november. Det sägs att det krävs hög temperatur på havets ytvatten, typ 27 grader, för att en Hurrican (orkan) ska bildas.

    Definitionen på Tornado enligt wiki:

    “Tromb, tornado och skydrag är olika benämningar på kraftiga virvelvindar som bildar en nästan lodrät stigande luftvirvel med en diameter på 100 meter upp till 1 kilometer för kraftiga tornador, i sällsynta fall har man observerat tromber med en diameter på så pass mycket som 2–4 km. Skydrag är dock skilt från de övriga då det inte är någon marknära virvelvind. Skydrag är en i molnbasen synlig roterande del av ett moln, men når aldrig mark. Tromberna uppstår vid kraftiga åskväder, det är vanligt att en horisontell molnrulle bildas på åskvädrets bylinje; denna kan sedan vrida sig vertikalt och når marken som en tromb. Karaktäristiskt för en tromb är då den molnslang eller rep som bildas mellan moln och mark i trombens inre del. Moln med sådan molnslang ges den latinska beteckningen tuba. Tornadon bildas uppe i luften med hjälp av Turbulens och upp/fallvindar. Ena sidan av virveln får kontakt med uppvindarna och då tippar virveln. Den andra delen arbetar sig då nedåt och bildar ett rör som sträcker sig mot marken. Fallvindar bildas när det regnar kraftigt och haglet drar med sig luft.”

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *