Okinawabor fortsatt irriterade på amerikanska militärbaser

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 februari 2019
- NewsVoice redaktion
Futenma military base Okinawa - Google Maps
Futenma military base Okinawa - Google Maps
US Marine Corps Air Station Futenma på Okinawa – Google Maps

Över 72% av de boende på den japanska ön Okinawa vill inte att en ny amerikansk militärbas byggs på ön i samband med att US Marine Corps Air Station Futenma ska flyttas. Okinawa är redan fullt av amerikanska baser och militära övningsfält.

Den befintliga basen Futenma ska enligt den japanska regeringen flyttas till ett område nära fiskebyn Henoko bort från den tätbefolkade staden Ginowan city. Japans premiärminister Shinzo Abe anser att det behövs en amerikansk närvaro i Japan för att avskräcka fientliga aktioner mot landet, men en stor del av den japanska befolkningen är trötta på USA:s baser pga av soldaternas beteende inkluderande sexuella övergrepp. Japaner klagar även på flera olyckor med störtande helikoptrar och negativ påverkan på miljön, skriver RT.

 

I helgen fick boende på Okinawa delta i en rådgivande folkomröstning och när 99% av röstsedlarna räknats hade 72% röstat emot en flytt och bara 19% röstat för, men valdeltagandet var lågt, endast 50% röstade.

Irritationen mot de amerikanska baserna har funnits länge. 2004 skrev SvD (TT-Reuters) att japaner vill bli av med baserna. I utbyte mot att USA skulle dra tillbaka 2600 marinkårssoldater erbjöd Japan att USA ska få fortsätta att lagra vapen, bränsle och annan utrustning, skrev tidningen Yomiuri Shimbun.

Japans dåvarande premiärminister Junichiro Koizumi och tidigare president George W Bush kom överens om att försöka lindra Japans militärbörda, i synnerhet på Okinawa, efter att en amerikansk helikopter kraschat, men inte mycket hände.

I videon nedan rapporterar brittiska The Telegraph om en amerikansk Apache-helikopter som kraschat i ett japanskt bostadsområde i februari 2018. Enligt en undersökning utförd av tidningen Military Times har antalet krascher som involverar amerikanska flygfarkoster ökat med hela 40% åren 2013-2017, skriver Popular Mechanics.

USA har 54,000 amerikanska soldater stationerade på den japanska ögruppen och Okinawa har hälften av dessa.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Sedan är jag grundligt trött på detta

  403 Forbidden
  WHAT? Why am I seeing this?
  Your access to this site was blocked by Wordfence, a security provider, who protects sites from malicious activity.

  Det har varit tillfällen då jag behövt 8 försök att ta mig förbi denna amerikanska censur som är installerad på Newsvoice.

 • Japanerna, koreanerna, och på Filippinerna är man trötta på USA ockupationen som pågått sedan kriget. Det pågår ständiga demonstrationer, men svenska USA och regimtrogna media mörkar det. USA har även fortsatt ockupation av flera öriken i Stilla havet som Marschall öarna. Metoden kallas Compact of Free Association, och är samma metod som Japan använde mot Korea från 1910 till 1946, och USA använder för att kontrollera NATO länder och länder som Ukraina eller Irak. Det skall ge det falska skenet av frivilligt samarbete.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *