Platsbrist dödade cancerpatient

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 februari 2019
- NewsVoice redaktion

En äldre man med prostatacancer avled i sin bostad efter att ha skickats hem från akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Mannen skickades hem på grund av extrem platsbrist. I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) säger sjukhuset att mannen borde ha lagts in på sjukhuset, men att vårdplatser saknades.

En äldre man med prostatacancer och tumörspridning fördes med ambulans till Danderyds sjukhus, norr om Stockholm. Mannen var hade hög feber och ett mycket nedsatt allmäntillstånd. Efter febernedsättande medicinering, undersökning och provtagning skickades mannen hem till bostaden, skriver lokaltidningen StockholmDirekt.

När mannens provsvar nådde läkare upptäcktes flera allvarliga tillstånd hos mannen. Man försökte då från sjukhusets sida få tag i mannen, som då hade avlidit i bostaden till följd av blodförgiftning samt lunginflammation.

Danderyds Sjukhus har anmält händelsen till IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Man konstaterar från sjukhusets sida att mannen borde ha lagts in på sjukhuset med sin medicinska bakgrundshistoria. Stor brist på vårdplatser gjorde att mannen istället skickades hem, och avled.

Text: Fredrik Antonsson, NB Nyhetsbyrån


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq