Platsbrist dödade cancerpatient

1
14

En äldre man med prostatacancer avled i sin bostad efter att ha skickats hem från akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Mannen skickades hem på grund av extrem platsbrist. I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) säger sjukhuset att mannen borde ha lagts in på sjukhuset, men att vårdplatser saknades.

En äldre man med prostatacancer och tumörspridning fördes med ambulans till Danderyds sjukhus, norr om Stockholm. Mannen var hade hög feber och ett mycket nedsatt allmäntillstånd. Efter febernedsättande medicinering, undersökning och provtagning skickades mannen hem till bostaden, skriver lokaltidningen StockholmDirekt.

När mannens provsvar nådde läkare upptäcktes flera allvarliga tillstånd hos mannen. Man försökte då från sjukhusets sida få tag i mannen, som då hade avlidit i bostaden till följd av blodförgiftning samt lunginflammation.

Danderyds Sjukhus har anmält händelsen till IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Man konstaterar från sjukhusets sida att mannen borde ha lagts in på sjukhuset med sin medicinska bakgrundshistoria. Stor brist på vårdplatser gjorde att mannen istället skickades hem, och avled.

Text: Fredrik Antonsson, NB Nyhetsbyrån


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Ja det här är svårt att förstå. Det finns ju flera sjukhus i Stockholms- området. Samma landsting har många byggnader och personalgrupper. Om en patient bedöms ha behov av inläggning måste det väl finnas plats i någon del av landstinget, så att man kan sända patienten vidare till ett annat sjukhus? Som personal på det där sjukhuset skulle man ju bryta ihop totalt efter en sådan händelse, där man ofrivilligt blir medskyldig till en patients död på det där sättet. En mycket ledsam historia för alla inblandade.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här