Morgan Johansson menar att det blivit bättre i Vivalla trots brutalt dubbelmord

5
SVT besöker Vivalla den 13 feb 2019 medan polisens insatsstyrka garanterar säkerheten. Foto: SVT Nyheter Örebro
SVT besöker Vivalla den 13 feb 2019 medan polisens insatsstyrka garanterar säkerheten. Foto: SVT Nyheter Örebro

Den 13 februari besökte Örebro Tingsrätt “no-go-zonen” Vivalla som ett led i att bättre förstå sommarens dubbelmord i området. Polisens insatsstyrka hade vid tillfället placerat ut skyttar på taken och på marken bevakade tungt beväpnad polis. Dagen efter twittrade justitieminister Morgan Johansson: “Vivalla i Örebro kan bli nästa område som stryks”, från listan över ”utsatta områden”.

Det olyckliga uttalandet ledde till att Morgan Johansson fick smeknamnet Bagdad-Bob efter Saddams Husseins informationsministern Mohammed Said as-Sahaf som 2003 rapporterade att Irak hade kontrollen över Irak när i själva verket amerikanska stridsvagnar for runt inne i Bagdad.

Morgan Johansson Bagdad-Bob twittrar obekymrat om Vivalla.
Morgan Johansson alias Bagdad-Bob twittrar obekymrat om Vivalla.

Brutalt dubbelmord i Vivalla

Idag står fem invandrare åtalade misstänkta för mord i Vivalla. SVT uppger att åklagaren begärde att Tingsrätten skulle besöka brottsplatsen, men för att garantera säkerheten och användes polisens insatsstyrka, vilket framgår av SVT:s reportage.

Vid dubbelmordet den 3 juli 2018 sköts två personer ihjäl och en skadades vid en uppgörelse mellan två invandrargrupper. Foton som tagits av boende och som förekommer i polisens förundersökningsprotokoll visar hur personer bär runt på vapen och hur ett brottsoffer huggs i ansiktet med sax eller kniv.

Vivalla-morden - Foto från förundersökningen - Polisen
Vivalla-morden – Foto från förundersökningen – Polisen

“Vivalla är ett av landets mest brottstyngda så kallade ”utsatta” områden. Härifrån rapporteras kontinuerligt om grov brottslighet – mord, gängskjutningar, terroristrekrytering, anlagda bränder, rån, hot, attacker mot blåljuspersonal och brevbärare, fyrverkeriterror, gömda krigsbrottslingar, vapensmugglare, våldtäkter mot minderåriga och handikappade med mera.” – Samhällsnytt

År 2016 skriver SVT att en polisrapport pekat ut stadsdelen Vivalla i Örebro som ett av 14 bostadsområden i Sverige som polisen bedömer som särskilt utsatta, populär kallat no-go-zoner. Efter de senaste skjutningarna sattes fler poliser in i området.

I november 2017 skrev Morgan Johansson på Facebook:

“I Vivalla i Örebro samarbetar polisen, kommunen och fastighetsägarna för att öka tryggheten och minska brottsligheten. Det har varit framgångsrikt!

Under den här mandatperioden gör regeringen den största satsningen någonsin på brottsförebyggande arbete. Vi har lanserat ett nytt nationellt brottsförebyggande program, det första på 20 år, och Brottsförebyggande Rådet och länsstyrelserna får en stärkt roll för att stödja det lokala förebyggande arbetet.

Det går att bryta nyrekryteringen av unga till kriminella gäng och göra bostadsområden tryggare. Men ska det lyckas krävs att alla goda krafter – polis, kommun, civilsamhälle och näringsliv – bidrar och drar åt samma håll.”

 Den 3 juli 2018 sköts brutalt två personer ihjäl i Vivalla. 

Text: NewsVoice

Relaterat

SVT besöker Vivalla den 13 feb 2019 medan polisens insatsstyrka garanterar säkerheten. Foto: SVT Nyheter Örebro
SVT besöker Vivalla den 13 feb 2019 medan polisens insatsstyrka garanterar säkerheten. Foto: SVT Nyheter Örebro
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Gunnar Johansson
Gunnar Johansson
Gäst
17 februari 2019 kl 18:42

Detta är som en teaterföreställning..ett spel för galleriet.

Tant Pia
Tant Pia
Gäst
17 februari 2019 kl 13:06

Man börjar förstå att det Sverige som Morgan tillsammans med övriga politiker arbetar så hårt för att skapa, börjar forma sig. Det blir att anställa fler till insatsstyrkan. Det är förmodligen denna trygghet vi alla skall få se i framtiden.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Tant Pia
22 februari 2019 kl 14:15

Jag tror att den egentliga orsaken till att tagga upp försvaqret är att man vil ha möjligheten att sätta in militär i våra numera växande No-go Zooner, då polisen och dess svaga expansion inte kommer att räcka.

Krångligare än så är det inte att förstå politikernas strategi.

Bo Persson
Bo Persson
Gäst
17 februari 2019 kl 12:50

Morgan Johansson är en idiot och tillhör en av Sveriges farligaste människor. För någon dag sen när tingsrätten skulle dit och se över mordplatsen var man tvungen att kalla in insatsstyrkan för att kunna skydda alla ledamöter. Och i nästa stund så säger denne fullblodsidiot att Vivalla kan snart tas bort från listan över utanförskapsområden. Det är så Bagdad Bob skäms.

Stig Rydmark
Stig Rydmark
Gäst
16 februari 2019 kl 22:49

Vanliga medborgare i Vivalla kan röra sig fritt i Vivalla (med risk att bli dödade). Morgan Johansson kan röra sig ganska fritt i Vivalla, med stark bevakning.