Amazon plockar bort filmer och snart även böcker om vaccinkritik

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 mars 2019
- Torbjörn Sassersson
Jeff Bezos - Foto: Ruperto Miller. Public Domain. Flickr.com
Jeff Bezos - Foto: Ruperto Miller. Public Domain. Flickr.com
Amazons VD Jeff Bezos – Foto: Ruperto Miller. Public Domain. Flickr.com. Retuscherat av NewsVoice.se

Efter att CNN Business pressat Amazon att ta ned alla dokumentärfilmer på Amazon Prime Video som innehåller vaccinkritik väljer online-shoppen att börja ta bort filmerna från sitt utbud. CNN vill nu även att Amazon tar bort alla böcker som är kritiska mot vaccin.

Mike Adams som driver Natural News kallar draget för: ”ytterligare en chockerande upptrappning av teknofascism och online censur”.

CNN skriver i artikeln: ”Anti-vaccine movies disappear from Amazon after CNN Business report” att dokumentärfilmerna: ”We Don’t Vaccinate!”, ”Shoot ’Em Up: The Truth About Vaccines” och ”Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe”, nu är otillgängliga på Prime Video.

”Amazon has apparently started removing anti-vaccine documentaries from its Amazon Prime Video streaming service. The move came days after a CNN Business report highlighted the anti-vaccine comment available on the site, and hours after Rep. Adam Schiff wrote an open letter to Amazon CEO Jeff Bezos, saying he is concerned ”that Amazon is surfacing and recommending” anti-vaccination books and movies.” – CNN

Adam Schiff - Foto: Fox News
Adam Schiff – Foto: Fox News

Beslutet att ta ned filmer från Prime Video är även ett resultat av att kongressmannen och republikanen Adam Schiff skrivit ett öppet brev: ”Schiff Sends Letter to Amazon CEO Regarding Anti-Vaccine Misinformation” till Jeff Bezos, VD på Amazon.

”As the largest online marketplace in the world, Amazon is in a unique position to shape consumption,” och han fortsätter med varningen: “The algorithms which power social media platforms and Amazon’s recommendations are not designed to distinguish quality information from misinformation or misleading information and, as a result, harmful anti-vaccine messages have been able to thrive and spread. The consequences are particularly troubling for public health issues.”

NewsVoice kommentar

Ska ett medie som CNN överhuvudtaget bedriva påtryckningar på distributören Amazon för att ta ned granskande dokumentärer? CNN är inte en medicinsk organisation.

Den ursprungliga artikel, där själva påtryckningen utförs mot Amazon, är rubricerad: ”Anti-vaccination conspiracy theories thrive on Amazon”, men vilken sakkunskap ligger egentligen till grund för CNN:s agerande, mer än svepande motiveringar av typen ”konspirationsteorier”?

Är det lämpligt att en enskild kongressledamot bedriver påtryckningar på Amazon utan att ha kongressen som helhet är med på beslutet?

Finns det en koppling mellan CNN Business och kongressledamotens påtryckning mot Amazon?

Text och kommentar: Torbjörn  Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq