Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

They Shall Not Grow Old – Enastående och autentisk film om första världskriget

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 mars 2019
- Torbjörn Sassersson red.
They Shall Not Grow Old

Närmare verkligheten än så här kan inte den nutida människan komma första världskrigets soldater och vardag. Dokumentärfilmen: “They Shall Not Grow Old” tar avstamp i rekryteringsprocessen av unga glada män och dessa följs till skyttegravarna där många dog desillusionerade.

Peter Jackson mest känd som regissören bakom Sagan om ringen-filmerna överöstes hösten 2018 med beröm för restaureringen av 100 år gamla och stumma arkivfilmer från första världskriget.

Peter Jackson (2014). Foto: Gage Skidmore. Licens. CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Peter Jackson (2014). Foto: Gage Skidmore. Licens. CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

“Jag ville nå igenom dimman från det förflutna och lyfta in dessa män i dagens värld, så att de kan återfå sin mänsklighet igen – istället för att bara ses som Charlie Chaplin-aktiga figurer i gamla arkivfilmer. Genom att utnyttja dagens datorkraft för att sudda ut de tekniska begränsningarna hos 100 år gamla filmer, kan vi se och höra första världskriget så som soldaterna själva upplevde det”, säger regissören Peter Jackson

Originalklippen var i usla skick, svartvita, “grusiga”, otydliga, hackiga och mörka. Genom ett extremt tidsödande arbete har varje enskild filmruta restaurerats och färgats. Repor och smuts har tagits bort. Tempot har dragits ned till normalt.

Det enda som lagts till är nyinspelat ljud. Producenterna har till och med anlitat professionella läppläsare som försökt lista ut vad personerna i arkivfilmerna säger. Resultatet är enastående och autentiskt. Filmerna är dessutom omgjorda till 3D-format.

Text: Torbjörn Sassersson, som ger betyg 5 av 5.

Premiär: 17 december 2018
Bildrestaurering: Warner Bros. Pictures
Regissör: Peter Jackson
Musik: David Donaldson
Produktionsbolag: WingNut Films
Visas f.n. på Amazon Prime Video: They Shall Not Grow Old


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq