Macron begär att antiterrorstyrkan Operation Sentinelle ska säkra landet

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 mars 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Operation Sentinelle posterad i Paris nära Eifeltornet, en "symbolisk byggnad". Foto: Ministère des Armées

NOTERAT. President Emmanuel Macron kritiseras kraftigt för att han beslutat att sätta in den franska antiterrorstyrkan Operation Sentinelle över hela Frankrike för att säkerställa ordning under helgens demonstrationer ledda av de gula västarna, skriver France24.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd kl 10:30, 23 mars (video ovan) | Bild: Operation Sentinelle posterad i Paris nära Eifeltornet, en “symbolisk byggnad”. Foto: Ministère des Armées

De trupper som ska engageras är den franska specialenheten Operation Sentinelle som är specialiserad för att användas vid överhängande terroristhot. Sentinelles primära uppgift i helgen är att beskydda särskilda skyddsobjekt som regeringsbyggnader och myndigheter. Soldaterna ska vara utrustad med automatvapen och det är oklart hur de kommer att agera om de utsätts för våld från demonstranter.

Macrons manöver mot de gula västarna har enat politiker från flera håll.

“Maintaining order in France should be the police’s and the National Gendarmerie’s business. It is not the army’s job,” Guillaume Larrivé, MP for the centre-right Les Républicains party told Radio Classique. – France24

Guillaume Larrivé varnar att denna improvisation kan skada civil fred i landet.

Raphaël Glucksmann som kommer att leda det franska socialistiska partiet under det kommande EU-valet i maj, frågar retoriskt:

“I vilken europeisk demokrati mobiliseras en armé för att övervaka en social rörelse? Det här visar hur långt Macrons misslyckande gått när det gäller att skapa försoning och lätta på trycket i det franska samhället”.

Den franska regeringen förnekar att det handlar om att säkerställa ordning utan att det bara är viktigt att skydda vissa “symboliska platser”. Samtidigt har regeringens talesperson Benjamin Griveaux offentligt sagt att trupperna kommer att  stödja så att polisen kan koncentrera sig på “crowd control” vid sidan av arbetet att säkra lag och ordning.

Man hävdar även att utposteringen av soldater inte är något nytt eftersom Operation Sentinelle bestående av 7000 soldater använts flera gånger sedan 2015.

NewsVoice kommentar

Regeringens uttalanden tycks syfta till att normalisera militära åtgärder mot allmänheten.

Att macron begär in en antiterrorstyrka istället för vanlig militär visar hur han betraktar sitt folk. Det är även en aning paradoxalt att France24 i samma artikel gör gällande att – senaste gången – som den franska staten begär in militär för att övervaka allmänheten var åren 1947-48 dvs att sätta in militären mot sitt eget folk är egentligen “ickenormalt”.

Läs mer i France24 och bilda dig en egen uppfattning om utvecklingen i Frankrike 

Text och kommentar:Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Varför kommenterar du inte artikeln på Newsvoice. I stället länkar du till Peter Krabbes blogg. Jag råkar ha samma åsikter just nu som Peter Krabbe om läget i Frankrike. Du kan väl skriva något om vad du själv tycker om läget och Macrons agerande mot folket i Frankrike.

 • Det är troligtvis slut på Gula Västarnas aktiviteter i de större franska städerna. Nu kommer fackföreningarna att ta över med generalstrejker, blockering av motorvägar mm. Macrons spelregler innebär att tidigare aktiviteter inte kan fortsätta utan att man riskerar livet. Operation Sentinelle skyddar nu polisen. Man har upprättat en kommandocentral på taket på Triumfbågen där man med drönare övervakar demonstranterna och slår ned varje försök till protester. Macron försöker desperat vinna tid då han troligtvis tror att EU-valet skall rädda honom. Hur han nu kan tro att EU-valet INTE blir nationalistiskt.

 • Mycket märkligt att Sasserson skriver om Gula Västarna och Macron i Frankrike när han – och andra t ex Bern – inte skriver om hamnarbetarnas strejk. Eller stödjer dem i deras kamp mot överklassen och kapitalet.
  https://riktpunkt.nu/2019/01/skp-ger-de-strejkande-och-lockoutade-hamnarbetarna-sitt-fulla-stod-att-sjalva-valja-sitt-kollektivavtal-och-sin-fackliga-tillhorighet/

  Jag undrar hur Sasserson – och de andra som skriver här – ställer sig till begränsningar inom strejkrätten …? Det gäller att ställa sig på arbetarnas sida även här hemma.

  • Inte såunderligt. Hamnarbetarna fungerade fortfarande som demokratisk del av samhället. Trots, Trots o.s.v. Risken är dock, att de endast bär de gula västarna i jobbet, och inte ser chansen att nationellt stoppa EU-globalisternas avsikter, att etablera minimilöner och privatisera välfärden. Det borde alla fackföreningar begripa, att den organisationen inte är upplaggd till löntagarnas fromma. Det får bli en gul väst i toppen på flaggstången valdagen i Maj. Det får bli mitt politiskt hemlösa bidrag i landskapet.

   • Torsten, du är ganska flitig läsare av Romelsjös blogg, och han har haft ett flertal artiklar om hamnarbetarna. Hamnarbetarna vill är en egen organisation – nu med kollektivavtal (vilket de strejkade för).
    http://hamn.nu/avd/hamn
    Kapitalet är internationellt. Därför bör kampen för arbetarna ske även i EU. Det eftersom arbetarna mot sin vilja har blivit internationell (det finns polska, litauiska, etc arbetare i Sverige och den välmående delen av Europa). Om socialistiska partier deltar i de nationella parlament, t ex finns det medlemmar från det Kommunistiska Partiet som deltar i de kommunala parlamenten, så borde vi även kunna försvara arbetarna i EU.
    SKP är emot EU men vi ställer ändå upp valet – precis som alla andra europeiska kommunistiska partier som är medlemmar i det Europeiska Initiativet.

    • Kerstin
     Inte bara flitig, utan även tacksam läsare. Det är rena hälsan att inte behöva känna sig ensam om just den egna synen på omvärlden. Min solidaritet är med HF och andra fackföreningar. De, är en del av det som måste formas och utvecklas i vår del av världen. Den andra delen kan vara de gula västarna ? Tillsammans en breddning av motståndet, mot den konstruerade överhet som vill bruka oss. Med oss, menar jag alla som jobbar och söker sitt dagliga bröd. men hindras av sådana som Macron .
     Van Gogh målade en tavla som heter Potatisätarna, tror Du Kerstin, att en av dessa potatisätare återvänder till pärgrytan efter ett antal år i EU ? Det bästa man kan säga är att han lämnt plats till någon annan, i övrigt har vi fått ett lobbmotstånd och en börda till. Facken kan vara embroyt till en internationell ,motrörelse , men då får man skaka av sig ambitionen att berika sig på politik.

     • KKE deltar i EU. De har i EU mot EU ställt upp för Venezuela, Palestina och många andra länder.
      https://inter.kke.gr/en/ontheeu/
      ‘Tillsammans med en breddning av motståndet mot den konstruerade överhet som vill bruka oss’ försöker KKE bekämpa det kapitalistiska och imperialistiska EU. Det kan gälla de tyska, polska bemanningsföretagen som anställer arbetare från östra Europa för att arbeta här i Sverige.

      • Och vad skall Palestinierna och Venezuelanerna skriva på tackkortet och till vem skall de sända det?

  • Kerstin Stigsson, du har målat in dig i ett hörn. Ett hörn du aldrig kommer ut från. Orsaken är att du/ni själva har bestämt er för att tillhöra en klass i samhället, nämligen arbetarklassen.

   Iom att man själv utser sig till att tillhöra en viss klass, i detta fall arbetarklassen), blir det i samma stund ett fängelse som det blir mycket svårt att ta sig ifrån.

   De sakpolitiska frågorna kan man ändå kämpa för, utan att för den skull dömma ut sig själv att tillhöra en specifik klass.

   Hamnarbetarna gör ett bra jobb för sina medlemmar. Hoppas bara att man inte sätter stämpeln “arbetarklass” på sig själv.

   Att säga att man tillhör en definierad klass innebär ju att man samtidigt har bejakat “ett klassamhälle”.

   Vakna Kerstin!

   • Öystein, du säger ‘Orsaken är att du/ni själva har bestämt er för att tillhöra en klass i samhället’. Nej, det har vi inte bestämt. Kommunister/socialister kan tillhöra vilken klass som helst men ändå slåss för arbetarklassen och dom fattiga. Marx, Lenin var borgerliga. Så även Anders Romelsjö.
    Här är vår lista till EU-valet. Vi har olika yrken och olika inkomster. Jag själv är f d industriarbetare (maskinoperatör).
    https://euval.skp.se/valsedel/
    Kommunism är att arbetarklassen och dom fattiga har hela makten. Arbetarklassen och dom fattiga är cirka 70-80 procent av befolkningen. Idag lever vi i kapitalismens diktatur där cirka 20-30 procent (kan vara färre också) har hela makten förutom på valdagen.

 • Att Sverige nu upprustar det sedan lång tid nedrustade försvaret beror ju inte på någon som helst hotande omvärldsbild, nä orsaken är att ha resurser att sätta in vid ett fullskaligt inbördeskrig… som garanterat kommer.

  • Med tanke på de få människor som ser varåt det barkar, lär vi få bevittna ett krig liknande måsarnas om fiskrenset eller slitandet och ryckandet i reatider. Som avprogramerade konsumenter, lär vi aldrig få kraft nog att driva fram politiska förändringar. Vare sig i val eller på gatorna. Den standard vi har givit överheten, i form av politiker och tjänstemän, används i dag emot väljarna och den demokratiska tanken. Vill vi en återgång till den tid, då demokratin fungerade bättre ? Då måste vi sluta med att låta valda ombud ostörda, utnyttja folkets röster till tillmötesgående av maktens lobbyister. Demonstrationerna borde ske runt de politiker som uppenbart berikat sig. Vidare, att krav ställs individuellt på att de aktiva rikspolitikernas inkomster normaliseras och maximeras. Ovanstående ser jag som akruellt i dag, för framtiden blir det nog aktuellt med folkdomstolar för att hantera EUs och NATOs givna inflytande på resterna av ett krig.

   • Helt rätt Torsten.

    När nya partiledare står för dörren oavsett skälet, brukar det heta: – Jag vill göra detta….bla, bla, bla…. I stället borde det i en demokrati heta: – Jag tänker anstränga mig för att genomföra deta:, bla, bla bla…. därför det är det som vårt partis väljare vill. Har någon hört det uttalandet NÅGON gång? Nä, jag tänkte väl det.

    Tänkvärt?…. hoppas det!

 • Ett av skälen till att vi i Sverige har övergivit värnpliktsförsvaret är naturligtvis att en yrkesarmé har långt större lojalitet med systemet än vad en arme bestående av värnpliktiga har.
  På det viset har man förskansat sig om att ha en styrka som kan sättas in mot folket om det läget uppstår.
  Flera av Natos övningar i Europa de senaste åren har handlat om att slå ner folkliga resningar.
  I framtiden kan vårt försvar bli den största femtekolonnaren av dem alla.

 • Inte speciellt konstigt, han bör väl minnas vad som hände när han var 12 år och Ceaușescu arkebuserades för att bl.a mördat sin egen befolkning. Så kan det gå när en mördare förlorar makten. Övertygad om att Macron är väl medveten om detta och efter vad han gjort inte har några gränser för hur mycket blod som får flyta för att han skall behålla makten eftersom hans konsekvenser lär bli förödande. Macrons desperata vädjan till EU och Bryssel kommer att vara lika meningslös som Ceaușescus och Honeckers vädjan till Moskva. Den enda som lyssnar lär vara vår egen makaron Löfven.

    • Håller med om att Ådalen 1931 är en bra jämförelse. Och Sverige är i rask takt på väg mot en liknande situation. Och precis som Andersson skriver, svetsaren kommer inte tveka en sekund att sätta in vapenmakt mot det egna folket.

     Makt berusar!

    • Den syn vårt etablissemang hade på demonstranterna i Ådalen stämmer väl överens med den syn Macron och hans etablissemang har på de gula västarna. Likheten mellan Macron och Ceaușescu är att bägge ställts inför enorma folkliga demonstrationer vilka de mött med kraftigt våld. Detta våld som krävt åtskilliga dödsoffer och mängder med skadade som fått men för livet går inte att få ogjort. Den dag Macron förlorar makten kommer han att ställas till svars och därför tvekar han inte att beordra ännu mera våld för att behålla makten. Frågan är hur mycket våld han kan beordra innan militären sätter stopp.

     • Att tillägga är: Macron är en psykopat. Psykopater kan vara ytterst farliga i maktposition!

      Alltså, Macron måste snabbt bort, innan han drar tillbaka hela Frankrike till medeltiden. En del har nog förstått detta, men långtifrån alla. Inbördeskriget står för dörren där.

      Vi i Sverige är i snabb takt på väg mot samma framtid! Och då pratar vi max ett par år. Reagera NU kära Svenskar, innan vi når – “The point of no return” = Nationell Harakiri.

     • ….Macron kommer att behöva fly landet. Det vet han, och det kommer han att tvingas göra om han ska överleva.

      Problemet för fransmännen är att psykopater kör hela vägen in i kaklet för att nå sina syften. En psykopatisk ledare skulle inte tveka en sekund att ta beslut som eventuellt får hela det egna landet att gå under i ivern att nå sina mål.

      Se på Hitler, hans destruktion var enorm. Han tvekade förmodligen aldrig, men när han väl hade näsan en centimeter från kaklet tog han sitt liv.

      Så blir det även för Macron, om han inte hinner lämna landet innan dess.

      Kanske något för svenska politiker att tänka på……. det kan svänga fort…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *