Macron begär att antiterrorstyrkan Operation Sentinelle ska säkra landet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 mars 2019
- Torbjörn Sassersson
Operation Sentinelle posterad i Paris nära Eifeltornet, en "symbolisk byggnad". Foto: Ministère des Armées

NOTERAT. President Emmanuel Macron kritiseras kraftigt för att han beslutat att sätta in den franska antiterrorstyrkan Operation Sentinelle över hela Frankrike för att säkerställa ordning under helgens demonstrationer ledda av de gula västarna, skriver France24.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd kl 10:30, 23 mars (video ovan) | Bild: Operation Sentinelle posterad i Paris nära Eifeltornet, en ”symbolisk byggnad”. Foto: Ministère des Armées

De trupper som ska engageras är den franska specialenheten Operation Sentinelle som är specialiserad för att användas vid överhängande terroristhot. Sentinelles primära uppgift i helgen är att beskydda särskilda skyddsobjekt som regeringsbyggnader och myndigheter. Soldaterna ska vara utrustad med automatvapen och det är oklart hur de kommer att agera om de utsätts för våld från demonstranter.

Macrons manöver mot de gula västarna har enat politiker från flera håll.

“Maintaining order in France should be the police’s and the National Gendarmerie’s business. It is not the army’s job,” Guillaume Larrivé, MP for the centre-right Les Républicains party told Radio Classique. – France24

Guillaume Larrivé varnar att denna improvisation kan skada civil fred i landet.

Raphaël Glucksmann som kommer att leda det franska socialistiska partiet under det kommande EU-valet i maj, frågar retoriskt:

”I vilken europeisk demokrati mobiliseras en armé för att övervaka en social rörelse? Det här visar hur långt Macrons misslyckande gått när det gäller att skapa försoning och lätta på trycket i det franska samhället”.

Den franska regeringen förnekar att det handlar om att säkerställa ordning utan att det bara är viktigt att skydda vissa ”symboliska platser”. Samtidigt har regeringens talesperson Benjamin Griveaux offentligt sagt att trupperna kommer att  stödja så att polisen kan koncentrera sig på ”crowd control” vid sidan av arbetet att säkra lag och ordning.

Man hävdar även att utposteringen av soldater inte är något nytt eftersom Operation Sentinelle bestående av 7000 soldater använts flera gånger sedan 2015.

NewsVoice kommentar

Regeringens uttalanden tycks syfta till att normalisera militära åtgärder mot allmänheten.

Att macron begär in en antiterrorstyrka istället för vanlig militär visar hur han betraktar sitt folk. Det är även en aning paradoxalt att France24 i samma artikel gör gällande att – senaste gången – som den franska staten begär in militär för att övervaka allmänheten var åren 1947-48 dvs att sätta in militären mot sitt eget folk är egentligen ”ickenormalt”.

Läs mer i France24 och bilda dig en egen uppfattning om utvecklingen i Frankrike 

Text och kommentar:Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq