Steve Pieczenik – “Huawei-skandalen” handlar om en kapprustning om 5G mellan Kina och USA

21

“Kinesiska spioner finns överallt och det sker nu en kapprustning mellan USA och Kina om vilken supermakt som först utvecklar 5G”, varnar strategen och experten i psykologisk krigföring Steve Pieczenik.

Pieczenik beskriver 5G som ett fysiskt nätverk av routrar och sensorer som tillsammans med artificiell intelligens möjliggör att tekniska lösningar kan fungera autonomt och att systemet sedan möjliggör att arbetsmarknader robotiseras.

Enligt Trumps Washington handlar kampen om ett nollsummespel, vilket för USA betyder att antingen vinner eller förlorar USA kampen om 5G mot Kina, som betraktas som den största och enda konkurrenten med kapacitet. Pieczenik förklarar att ett fullt ut tillämpat 5G system, vilket inkluderar all 5G-uppkopplad apparatur, leder till att jobben för människor kommer att decimeras.

Angreppen mot Kinas kapacitet

Trump började 2017 med att bekämpa det kinesiska företaget ZTE, som anklagades för att stjäla amerikanska hemligheter, genom att försätta företagets 75,000 anställda utan jobb, säger Pieczenik. ZTE är helägt av kinesiska China Telecom Global (CTG), vilket är den internationella divisionen av Kinas telekom-bransch.

Angreppet mot ZTE genomfördes genom att Trump förbjöd amerikanska bolag från att köpa delar från ZTE, vilket CNN Money skriver om i artikeln: “President Trump says he’s working with China to save ZTE”.

BBC: "Meng Wanzhou: Huawei chief executive can be extradited, Canada says"
BBC: “Meng Wanzhou: Huawei chief executive can be extradited, Canada says”

Steve Pieczenik förklarar sedan att nästa attack mot Kina var att angripa telekom-företaget Huawei, ett bolag som arbetar mycket nära den kinesiska regeringen i samarbete med kinesisk underrättelsetjänst. Det började med att Washington i december 2018 uppmanade den kanadensiska regeringen att gripa Huaweis VD Meng Wanzhou och anklaga henne för bedrägeri och korruption. I början på mars 2019 skriver BBC att Meng Wanzhou riskerar att bli utlämnad.

Wanzhou svarar med att stämma Kanada för att arresteringen gjordes mot henne och Kina arresterade innan det 13 kanadensare i Kina som en motåtgärd mot Washingtons angreppspolitik.

Pieczenik forsätter att beskriva det ekonomiska kriget kring 5G med hur USA gick in i England och uppmanade telekomgiganten Vodaphone att sluta samarbeta med Huawei och även Polen fick en påstötning om att sluta samarbeta med Huawei. Polen arresterade flera Huawei-anställda.

Kinesiska studenter är “intelligence operatives”

Pieczenik säger att han under sitt yrkesverksamma liv arbetade mot Kina i 30-40 år på uppdrag av USA. Han förklarar att Kinas strategi är att skicka över 100,000 studenter till utlandet och särskilt USA. Dessa studenter arbetar sedan på tekniska utvecklingsavdelningar och de fungerar som underrättelsetjänstagenter på uppdrag av Kina. Filosofin är att varje enskild student kan samla in enstaka pusselbitar som Kina sedan kan använda för sin egen utveckling.

Steve Pieczenik avslutar med att förklara att Kinas mål är att bli av med jobben dvs kostnaderna för att underhålla arbetarna med löner och att det ska ske genom att 5G implementeras.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer om Steve Pieczenik i NewsVoice

Short CV of Steve Pieczenik (psychiatrist). His expertise includes foreign policy, international crisis management and psychological warfare. He was Deputy Assistant Secretary of State under Henry Kissinger, Cyrus Vance and James Baker. He served the presidential administrations of Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan and George H. W. Bush in the capacity of deputy assistant secretary. In 1974, Pieczenik joined the US Department of State as a consultant to help in the restructuring of its Office for the Prevention of Terrorism. In 1976, Pieczenik was made Deputy Assistant Secretary of State for management. Pieczenik has consulted with the United States Institute of Peace and the RAND Corporation. As recently as October 6, 2012, Pieczenik was listed as a member of the Council on Foreign Relations (CFR). Source: Wikipedia

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

21 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Clas Kling
Clas Kling
Gäst
6 mars 2019 kl 18:55

Jaha, so what? Har inte USA gjort likadant med allt de varit involverade i? Vilka är det som startar krig när det passar dem? Vilka är det som styr Big Pharma och Big Food? Vilka är det som stoppar alternativ information? Vad skulle hända om USA blir överkört av Kina? Europa har varit överkört av USA sedan andra världskriget, hur bra har det varit?
Jag bara undrar!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Clas Kling
8 mars 2019 kl 03:50

Det finns ett behov av fri neutral hårdvara och mjukvara från länder som man kan lita på. Sverige skulle kunna vara ett sådant land. Ett framtidsland.

Karl W
Karl W
Gäst
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
8 mars 2019 kl 04:39

Kanske det, men det måste nog till seismiska förändringar och mycket lång tid innan det blir möjligt. Sverige är välkänt som ett av de absolut farligaste, intensivaste och råbarkade övervakningsländerna i världen, allt övervakas ju i realtid och är kopplat till en person, och man är dessutom nära knuten till NSA och CIA och officiellt, Sverige är en av USA’s officiella ”ögon” och spioneri partners. Just nu ligger Sverige i bottenläge. Kina är betydligt mer betrodd för där är man helt öppen med vad man gör och det går för envar att komma och kolla.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
6 mars 2019 kl 17:49

Karl W har rätt om det ekonomiska men vet naturligtvis inte säkert om det finns spionprogram. Men som red säger Usa har problem med att det isf inte är deras egna spionprogram. Om det nu finns några kinesiska vilket jag inte känner till. En möjlighet är att Usa utpressar Kina för att dom ska öppna för Usas spioneri för att inte stängas ute från marknaden.
Det lär röra sig om ~150miljarder dollar i exportinkomst för 4G licenser ( & appar)som Usa riskerar förlora om dom inte kan förhala Kinas utbyggnad och trumfa in ngn egen licensbringande variant.
“Economic Benefits of America’s 4G Wireless Leadership
• Growing the Economy: US leadership in 4G accounted for nearly $100 billion of the
increase in annual GDP by 2016 as the trajectory of the wireless industry’s contribution to US GDP shifted from a projected $350.3 billion in 2016 to a realized $445.0 billion.
• Creating Jobs: The launch of 4G in the US increased total wireless-related jobs by 84%
from 2011 to 2014.
• Increasing Domestic Revenues: US 4G leadership also meant roughly $125 billion in
revenue to American companies that could have gone elsewhere if the US hadn’t seized
4G leadership. US 4G leadership also resulted in more than $40 billion in additional app
store revenue flowing to US companies and app developers.”
https://api.ctia.org/wp-content/uploads/2018/04/Recon-Analytics_How-Americas-4G-Leadership-Propelled-US-Economy_2018.pdf

Karl W
Karl W
Gäst
Reply to  Peter Grafström
7 mars 2019 kl 04:14

Visst finns det spionprogram, det går mycket bra att ladda ner dom på webben. För många år sedan fanns det så mycket spionprogram att det blev ett nationellt problem. Företag spionerade på kunder och potentiella köpare. Enskilda poliser laddade ner spionprogram och spionerade på folk med motiveringen att förebygga brott. Polisen delade ut kontantbetalningar för att spionera på folk, och även till bankpersonal för att spionera på kunder. Kriminella spionerade på affärsmän för att pressa pengar av dom. Det urartade till rena dårhuset, och till slut tvingades regeringen att sätta ner foten och sätta stopp för alltihopa. Ett rättsfall jag såg från den tiden, en person hade samlat in ett trettiotal uppgifter om personer, som hemadress och telefon, mejl osv. och det fanns ingen motivering till att han skulle ha dom. Han blev påkommen och det blev en sex månaders fängelsedom. Du har helt rätt, men det gäller inte bara 5G och telekommunikation, om du även inkluderar allt som 5G kan användas för blir det enormt. Får Huawei in foten kommer det även att öppna dörren för all möjlig automations utrustning och ge kinesiska företag ett visst försprång. USA är livrädd för att inte säga skräckslagna. Kina ligger långt före USA i tillämpning av teknologi.

Karl W
Karl W
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
7 mars 2019 kl 03:55

Jag lovar, vi som har varit med länge har förstahandserfarenhet av detta. Jag har själv jobbat för Bell Atlantic och Meritec. Hur det fungerar är nära nog officiellt. USA kräver i lag obegränsat och osynligt tillgång till all telekommunikation, alltså bakdörrar, motiveringen är terrorism och brottsbekämpning. Telebolagen satte sig till motvärn likt Apple och fordrade att det skulle vara ”warrents” i samtliga fall. Motiveringen från bolagen var att dom kunde förlora kunder. Sedan gjorde man en ”deal”. NSA/CIA delar med sig av spionmaterialet och snokar i utländska företags hemligheter, och telecom företagen ”märker inte” att man är konstant uppkopplad genom bakdörrar. En typisk historia från tiden när Lyndon B. Jonson var president (1963 – 1969). Han var även storägare i TI (Texas Instrument) som var ledande tillverkare av IC kretsar (Integrated Circuits). TI ville sälja till Japan, Japan sa nej, vi har våra egna, Lyndon B. Jonson ringde japans statsminister och helt kort upplyste honom, att antingen kommer TI att etableras i Japan eller så blir det handelskrig. Någon som känner igen hur en Mr. Trump arbetar.

Jan Norberg
Reply to  Karl W
7 mars 2019 kl 06:26

Som en av mina mer udda upplevelser fick jag under min yrkesaktiva tid anledning att undersöka hur USA på olika sätt skyddar sin egen inhemska industri på telecomområdet, åtminstone på området för sk dual use.

State Department och NSA har ett mycket nära samarbete med den inhemska amerikanska telecomindustrin, särskilt den militära delen, och uppträder därför mycket protektionistiskt mot alla utländska försök att ta sig in på den amerikanska marknaden.

Fråga Saab hur enkelt det är att hantera avancerad teknologi vid exportansträngningar av tex Gripen, det är ingen barnlek att ta sig förbi State Departments godkännande.

Kina är emellertid en betydligt större aktör, åtminstone utgör de ett framtida kommersiellt hot mot den globala dominans som i många avseenden styrs av USA.

Så visst ligger det nåt i att det i grunden handlar om en slags “kapprustning” även på detta område.

Själv är jag lite mer ambvivalent än tex Karl då jag inte heller riktigt litar på kineserna som ur förtroendesynpunkt är ett oprövat kort.

En avslutande reflektion, jag har anledning och tro att den gode Karl som ursprunglig svensk i förskingringen och numera bosatt i Kina någon gång i sin karriär jobbat åt Ericsson.

Det “slag” vi nu ser utspela sig mellan USA och Kina dominerades ju Europeiska aktörer som Ericsson, där hade ju Sverige idag kunnat ha en betydligt mer framskjuten position om de fått lite mer politiskt stöd i sina försäljningsansträngningar ute på världsmarknaden.

Istället ser vi idag ett Ericsson som helt tappat innovationskraft och position på världsmarknaden.

Hur kunde Ericsson så pass snabbt tappa sin gynnsamma position till förmån för tex Kina??

Har du Karl nåt bra svar på den frågan?

Karl W
Karl W
Gäst
Reply to  Jan Norberg
7 mars 2019 kl 07:50

Absolut, Kina är ett hot mot USA dominansen och kontrollen, och dom kör över och förbi USA på område efter område. Kina är knappast ett oprövat kort, även om deras historia är mycket kortare än USA’s. Hur många avtal har USA dumpat, brutit eller bara ignorerat, och Kina. Jag har aldrig jobbat för Ericsson på något sätt, de kontakter jag haft var dels under min utbildning, dels med kompisar från skolan, dels haft lärare från Ericsson på kurser, och en gång varit konsult för att utvärdera en affär där Ericsson var en av anbudsgivarna. ”Hur kunde Ericsson så pass snabbt tappa sin gynnsamma position till förmån för tex Kina”. Det var inte svårt alls, Kina behövde inte ens anstränga sig. Anledningen, som även går igen i många andra svenska företag, stavas jubelidioter, inkompetens, klantighet, politik, ideologi och nepotism i ledningen i flera nivåer. Ericsson etablerade sig som ett högkvalificerat teknologiföretag, man låg fem år före andra i det mesta, ledd av riktiga ingenjörer med entusiasm och vision. Jag tänker inte nämna namn, men jag tänker speciellt på en kille som exempel. Han var kemiingenjör, varför Kemi. Det var den enklaste linjen med minst ansträngningar. E och teknisk fysik var de mest avancerade. Han var berömd på högskolan, ingen någonsin hade suttit så många omtentor. Han fick karriären serverad för han gifte sig med rätt tjej, och jobben var släktnepotism. Vid utvärderingen jag gjorde, Ericssons kontakt man och säljare var vad vi brukar kalla en ”toalettrulleförsäljare”, han var totalt inkompetent, visste inget om teknologin, vad man än frågade om var svaret, ”Eeeee, jag återkommer om det.” Ericssons säljare brukar vara mycket kvalificerade och kunniga ingenjörer med blixtrade intellekt och entusiasm. Sedan sysslade dom med massa ”dealmaking”, köpte upp massa perifera företag, omorganiserade ständigt, företaget spretade i alla riktningar samtidigt, det fanns ingen fungerande ledning och samordning, en avdelning hade ingen aning om den andra sysslade med, projekten föll sönder, det bästa folket lämnade, företaget blev en svängdörr, inga framtidssatsningar gjordes, man agerade som om teknologin skulle stå stilla och köparna skulle komma ändå, företaget var ju så berömt, säljarna blev ordermottagare, vision och entusiasm dog. Företaget hade ingen verkligt fungerande ledning, bara en administration. Olika delar gick med förlust, och såldes av med förlust. Vid ett tillfälle åtalades fem Ericssonchefer för mutor (tror jag det var) men friades. Däremot erkände man offentligt att det var ”dålig ordning i verksamheten”. Hur är… Read more »

Karl W
Karl W
Gäst
6 mars 2019 kl 10:01

Jag läste på lite om killen, och han är en intressant original. Han är psykiatriker, och en mycket väluppfostrat slaviskt lojal undersåte till den amerikanska djupa staten, och som han säger, har motarbetat Kina på uppdrag i 30 – 40 år, vilket han även gör nu. Han har skrivit enormt fantasifulla romaner. “I turned to fiction because it allows me to address reality as it is or could be.” Jag tror vi får bäst placera hans uttalanden här som också otroligt fantasifulla. Jag tror han indirekt har rätt på en punkt. Om USA får totalitär kontroll över teknologin, då kommer vi att få se en automatiserad totalitär kontroll av världen, men det är inte sannolikt. Uppenbart har han två stora brister och svagheter, han begriper ingenting av teknologin eller Kina. ”Robotiseringen” började 1700 i Europa och kallas den industriella revolutionen, väverskor med flera förlorade jobbet, och 5G är bara ett steg i utvecklingen. 5G är bara en kamp om marknad, och vinster. USA halkar stort efter i teknologi och kvalitet nu och USA är i panik. USA klarar inte att konkurrera med teknologi, kvalitet eller pris, så man tar till militären, politik och rättsväsendet, inklusive att ta gisslan. England, med flera, går nu emot USA. Att Kina skickar ut studerande utomlands att lära sig, och sedan naturligtvis tar med sig kunskaperna hem, är väl knappast någon hemlighet. Det gjorde även Sverige och svenska företag förr. Att teknikutvecklingen kostar jobb är väl inget nytt, det har pågått i över 300 år, och faktiskt i tusentals år. Sedan behövs det ingen Ai för att spionera automatiskt. Alla MS PC har haft det sedan 1995, och det tog bara dagar innan ingenjörerna upptäckte det. Teknologi revolutionen började 1700 i Europa, och i Kina för omkring 5,000 år sedan. För tusen år sedan byggde man astronomiska datorer.

Linda
Linda
Gäst
6 mars 2019 kl 09:43

““Kinesiska spioner finns överallt och det sker nu en kapprustning mellan USA och Kina om vilken supermakt som först utvecklar 5G”, varnar strategen och experten i psykologisk krigföring Steve Pieczenik.”

De kan sluta kapprustningen. Sverige är först och bäst.

Karl W
Karl W
Gäst
Reply to  Linda
7 mars 2019 kl 03:32

Jag funderade länge på din kommentar. Jag önskar verkligen att svenskarna skulle förstå hur otroligt intensivt övervakade dom är, och inte bara tekniskt. Din kamrer på banken, din advokat, läkare, sjuksköterska, bokförare, arbetsgivare, kassör, eller granne osv måste rapportera allt ”misstänksamt” om dig. Alla mobiltelefoner är kopplade till ett personnummer och alla internet anslutningar. Nu vill man förbjuda kontantkort och ha individuell inloggning på webben, att kommentera på MSM fordrar med personnummer, alla konton på Facebook, Twitter, Instagram osv är personligt knutna, kontanterna skall bort, och befintliga svarta lådor på kassaapparaterna vet vad du köper, allt du gör, säger, och vem du träffar, vilka butiker eller personer du besöker kan följas i realtid. Allt lagras enligt datalagringsdirektivet och automatiskt analyseras så man tar fram en profil, dina åsikter, bekanta, var då går vem du besöker, vad du köper. Allt finns redan på plats och fungerar. Känns inte bra.

Karl W
Karl W
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
6 mars 2019 kl 10:28

Jag har en Huawei framför mig just som jag skriver detta. Alla mobiler i Kina kör Android eller Linux variationer, och den enda spionvara är vad Google kan ha byggt in, med det lär fastna i brandväggen. Spionvara förekommer inte i Kina, och det finns historiska anledningar till det. Under kejsartiden innebar kritik av kejsaren eller högre ämbetsmän summarisk halshuggning, och det fanns spioner, under republiken och än mer under Mao fanns omfattande angiveri och spioneri. Den som kritiserade fel kunde lätt hamna på mentalsjukhus eller i arbetsläger. Åsiktskorridoren var väldigt trång. Folk är hyperkänsliga mot allt spioneri, och när QQ (WeChat senare) en gång byggde in något för ”upplevelser” som inte sågs med blida ögon stängde man nästan ner företaget. Sedan försökte både företag och kriminella bygga in spion funktioner, och det blev uppror över det. Åtminstone två personer miste livet efter att ha spionerats på av kriminella. Idag är det otroligt strikt, inte ens polisen får spionera, förutom efter tillstånd i vart fall, och då men personligt ansvar. Jag tror västerlänningar har svårt att förstå hur känsligt det är i Kina, och hur många ”Snowden” det finns som konstant letar efter spioner. Ingen vågar helt enkelt.

Jan Norberg
Reply to  Karl W
6 mars 2019 kl 10:56

Karl, du kan väl ange lite källor på att det inte alls finns sk spionprogramvara i Kina.

Karl W
Karl W
Gäst
Reply to  Jan Norberg
7 mars 2019 kl 03:07

Jag är själv mycket välutbildad IT ingenjör med sådär 50 års erfarenhet. Jag behöver inte kopiera ”källor”, jag är fullständigt kapabel och kompetent att gräva själv och jag har alla tillgängliga verktyg för att göra det. Det tog mig själv, och tusentals andra, bara timmar att upptäcka MS spionvara på både W95 och XP. Sedan är Kina helt öppen om hur man arbetar. Man massövervakar inte för det är meningslöst, man punktbevakar. Precis som i Sverige kan man placera spionprogram på mobiler och med samma metoder, men det är svårt, för i princip måste man antingen ha tag i mobilen, eller få användaren att ladda ner och installera en app. På en PC är det enklare, ett attachment på en mejl eller bara besök på en sajt räcker, men har man viruschecker och kör malware analyser, då upptäcks det. Dom finns även för mobiler. Dessutom finns det kanske världens hårdaste och drakoniska lagar i Kina som skyddar, och dom gäller även myndigheterna och polisen. I Sverige finns ingenting av det.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Karl W
6 mars 2019 kl 11:32

Alla monopolkapitalister spionerar på varann. Det beror på ett intresset av teknologi som de kan tillväxa med och Kina är numera fullt med monopolkapitalister.

Det är möjligt att det inte kallas för spioneri i Kina, kanske inte ens uppfattas så, men om jag skulle jobba i Kina på ett hi-tec företag och sedan bli anställd på ett amerikanskt skulle naturligtvis mina kunskaper om Kinas hi-tec vara behjälplig utvecklingen i USA.

…men förmodligen handlar inte detta om 5G, men om spionhårdvara och spionmjukvara i telefonerna och vem som har kontrollen över världspopulationens trynen om jag känner illusionisterna rätt, och den här skribenten är naturligtvis exakt en sådan illusionist.

Karl W
Karl W
Gäst
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
7 mars 2019 kl 03:18

Nja – inte helt rätt. Däremot är det helt rätt att alla företag, kinesiska eller inte, mycket noga håller reda på vad konkurrenterna gör. Om Apple släpper en ny telefon i Kina, vem tror du är först in i butiken för att köpa en för att se hur den fungerar. Spioneri definieras som otillbörlig eller olaglig insamling av information, men risken för upptäckt är oerhört stor, och den som utsatt för det kommer inte att vara sen att utnyttja det i marknadsföringen. Det är det där med att jobba som får jänkarna att gå upp i limningen och yla om teknologistöld. Ingenjörer från Kina åker och praktiserar, jobbar eller studerar i USA, och helt naturlig tar dom med sig kunskaperna hem. Då kallar USA det för stöld. Amerikanare som åker till Kina, då är det naturligtvis inte stöld. Kina, och USA, och nästan alla länder, försöker dessutom att värva skickliga ingenjörer, utom Sverige där dom deporteras.