Tidigare justitieminister anklagar Justin Trudeau för korruption

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Justin Trudeau: Foto: 2017 Canada Summer Games
Justin Trudeau: Foto: 2017 Canada Summer Games
Justin Trudeau: Foto: 2017 Canada Summer Games. Licens: CC BY 2.0

Kanadas premiärminister Justin Trudeau är i blåsväder. En tidigare justitieminister Jody Wilson-Raybould har vittnat om att hon blivit utsatt för påtryckningar och till och med förtäckta hot för att släppa ett mutåtal.

Jody Wilson-Raybould. Foto: Erichsaide.com. Licens: CC BY-SA 3.0
Jody Wilson-Raybould. Foto: Erichsaide.com. Licens: CC BY-SA 3.0

Det var när Jody Wilson-Raybould i rollen som både statsåklagare och justitieminister förberedde ett mutåtal mot det kanadensiska bolaget SNC-Lavalin, som Justin Trudeau och hans medarbetare ska ha utsatt Wilson-Raybould för de förtäckta hoten för att få henne att släppa åtalet.

“Wilson-Raybould testified that officials, including Trudeau himself, “barraged” her with demands and “veiled threats” to drop criminal charges and said she believes her refusal to comply explains her abrupt demotion. If the allegations are true, this is bare-faced corruption”, skriver Danielle Ryan, en frilans för RT.com

Jody Wilson-Raybould uppger att hon inte vek sig under dessa påtryckningar vilket ledde till att hon förlorade sin maktposition. Hon avsattes som justitieminister för en junior post i Trudeaus regering.

Det pågår nu en maktkamp mellan Trudeau och hans nätverk å ena sidan och Jody Wilson-Raybould, hennes närverk och rättsväsendets förmåga att skipa rättvisa å den andra. Det diskuteras i flera medier huruvida skandalen kan leda till Trudeaus avgång, men flera bedömare anser att Trudeaus makt övertrumfar Jody Wilson-Rayboulds kapacitet och nätverk.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq