Elchocksbehandling skadade läkare allvarligt

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 11 mars 2019
- NewsVoice redaktion

DEBATT. Filmreportaget handlar om en framgångsrik kvinnlig barnläkare som sökte hjälp mot depression. När tabletter inte hjälpte rekommenderade den läkare hon besökte elchocksbehandling (ECT). Hon fick 21 behandlingar. Läkaren berättar om de skador som elchocksbehandling gav henne och som förstörde hennes liv. 

Text: Peter Larsson | Bild: Dr Sue Connely. Foto: Sky News, skärmdump från reportage | Artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa

Många tror att psykiatrin inte elchockar människor längre i Sverige. Det är tyvärr inte sant. Elchocker, elbehandlingar eller ECT-behandlingar ges till barn, gravida, äldre och under tvång som aldrig förr. Cirka 60,000 om året (2009) gör Sverige till ett av de värsta länderna i världen per capita.

En elchocksbehandling eller ECT-behandling, som psykiatrin nuförtiden föredrar att kalla dem, innebär att med kraftiga elchocker framkalla epileptiska anfall hos patienten.

“Elchocksbehandling är helt enkelt skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, tillräcklig för att orsaka ett epileptiskt grand mal anfall.” – Peter Breggin, känd amerikansk läkare

“En del av medicinen, neurologin, strävar efter att förhindra epileptiska grand mal konvulsioner medan en annan del, psykiatrin, använder epileptiska grand mal konvulsioner som ‘behandling’. Är inte detta ett underligt etiskt dilemma?” – Dr Robert Grimm, docent i neurologi

Ursprunget till ECT är att en psykiatriker såg hur grisar lugnades med elchocker innan slakt, sedan började han använda detta för att lugna sina patienter.

Naturligtvis ser denna behandling bättre ut idag, annars skulle ingen vilja ha den eller låta sina anhöriga få den. Men det är samma elchocker som drabbar den känsliga tankeverksamheten och orsakar skada.

Elchockerna är så starka att det krävs att man ger muskelavslappnande medel och söver ner patienten för att undvika kramper och frakturer. Många vittnar om allvarliga tandskador, tinnitus, förlorat minne och kognitiva förmågor. Hundratals har anmält sina skador och flera har fått skadestånd från Patientförsäkringen (LÖF).


Dessa elchocker kan bedöva, stänga av känslor, orsaka glömska och framkalla euforiska känslor precis som vid andra hjärnskador. När chocken sedan släpper kommer allt tillbaka, då sätter psykiatrin in underhålls-ECT och kallar detta en mild mirakelmetod som startar om hjärnan.


“2008 fick min svärmor elchock mot depressionen och ångest som ledde till att hon blev väldigt uppåt under en period och med tiden fick hon kraftiga minnes luckor och depressionen kom tillbaka och då fick hon ny etc behandling som ledde till självmord idag”.

ECT-behandlingen är och förblir en bedräglig psykiatrisk “quick-fix” – en desperat handling för att dölja att man inte verkligen kan kärleksfullt och medmänskligt hjälpa långsiktigt.

“Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.” – John Read och Richard Bentall, professorer

 • Hur kan man utsätta barn, gravida och äldre för elchocksbehandlingar?
 • Hur kan man utsätta någon för detta under tvång?
 • När skall media, myndigheter och politiker vakna och sätta stopp för detta vansinne?

Det gäller att satsa på och lyfta fram alternativa behandlingar istället!

Text: Peter Larsson, peterularsson(snabel a)gmail.com

Referenser och länkar

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Dagens politiker släpper igenom vad som helst inom vården – som sedan patienterna och skattebetalarna ska stå för. Nu behövs partierna “Folkhemmet Sverige” och “Gula västarna” mer än någonsin.

  AGERA REDAN IDAG OCH DET KOSTAR DIG BARA ETT FRIMÄRKE – OCH FRÅGAN ÄR VAD DET KOMMER ATT KOSTA DIG OM DU INTE GÖR NÅGOT.

  Frågan är varför det sitter en massa, enligt egen utsago, lättlurade och omogna människor på samhällets högsta positioner, från vilka de förväntas fatta välavvägda och långsiktigt kloka beslut, och ursäktar sin senfärdighet med att “vi” har varit naiva? Vilka “vi”? Och varför har “naiviteten” inte fått några konsekvenser för deras fortsatta möjlighet att sitta kvar?

  Blott Sverige svensk naivitet har … https://www.gp.se/blott-sverige-svensk-naivitet-har-1.13723529

  Nu – redan idag kan och bör du agera … http://folkhemmetsverige.se/2019/03/12/folkhemmet-sverige-versus-sd

 • Det som historiskt har kallats behandling i psykiatrin – lobotomi, vattenbad, insulinchock, snurrstolar – har egentligen bara varit olika former av tortyr. Elchocker borde förstås rätteligen placeras i samma kategori. När man tidigare chockade “patienter” genom att kasta dem i iskallt vatten gjordes nog inga egentliga försök att få bestraffningen att verka vetenskapligt – som vi nu ser när ledande elchocksförespråkare försöker beskriva verksamheten som en medicinsk behandling.

  Visst kan vi säga att elchocker “fungerar”. Och sättet som de fungerar på är att tillföra skador på hjärnan.

  En liten titt på “behandlingens” resultat: Till och med de största förespråkarna för ECT i det amerikanska psykiatrikerförbundet (APA) har sedan länge (2001) erkänt att ECT ”kan ge långvarig eller permanent minnesförlust” (”can result in persistent or permanent memory loss”). [1] En i British Medical Journal (BMJ) publicerad systematisk översyn av de studier i vilka man intervjuat patienter om deras minnesskador, fann att graden av rapporterad ”långvarig eller permanent minnesförlust” varierade mellan 29 % och 55 %. [2] I tillägg till det, publicerade den kanske mest kända ECT-förespråkaren Sackeim år 2007 en stor studie, i vilken han kom fram till att ECT kan framkalla permanent minnesförlust och brister i kognitiva förmågor (tankeförmåga). Det var – otroligt nog, efter alla år – den första studie i vilken man följt patienter i över sex månader, och där man använt en kontrollgrupp. [3] Sackeims studie bekräftade de många och mångåriga patientrapporterna om permanenta minnesförluster från ECT.

  Trots dessa skräckeffekter är det lagligt att ge människor elchocker i Sverige – till och med under tvång. En grov kränkning av de mänskliga rättigheterna som snarast måste förbjudas.

  [1] American Psychiatric Association (2001). The Practice of ECT, A Task Force Report, 2nd ed. APA: Washington, DC.
  [2] Diana Rose, Pete Fleischmann, Til Wykes, Morven Leese and Jonathan Bindman, Patients’ perspectives on electroconvulsive therapy: systematic review, British Medical Journal, Volume 326, 21 June 2003, p. 1365. http://www.bmj.com/content/326/7403/1363.full
  [3] Sackeim HA, Prudic J, Fuller R, Keilp J, Lavori PW, Olfson M. The cognitive effects of electroconvulsive therapy in community settings. Neuropsychopharmacology, 2007; 32:244-54. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16936712

 • Många människor som har fått svåra skador efter ECT-behandlingar. Deras liv har blivit förstörda. Se denna sida: http://www.elchocker.se

  Hemska vittnesmål och filmade vittnesmål som visar att deras liv har slagits i spillror av ECT. Anhöriga har också drabbats hårt.

  Se t.ex denna film om hur Ankis son blev skadad av ECT: https://youtu.be/1s_8slIBAoE

  IVO och Patientförsäkringen har fått mängder med anmälningar och betalt ut skadestånd i flera fall.

  Socialstyrelsen har erkänt att det finns risk för bestående skador efter ECT och gett ut direktiv till sjukhusen att hjälpa de som har fått minnesskador.

  Det finns flera vetenskapliga studier som dömmer ut ECT-behandlingarna.

  Allt detta borde psykiatrin informera patienten och anhöriga om innan behandlingen men det sker tyvärr inte enligt många vittnesmål. Istället sker påtryckningar och övertalan för att patienten skall gå med på ECT.

  Sverige är bland de värsta länderna i världen per capita med att ge ECT till bla. barn, gravida, äldre och under tvång. Det finns länder i världen där denna behandling inte används eller mycket lite.

  Livsviktig information om ECT: http://www.ect-behandling.se/livsviktig-info-ect-behandlingar/

  Satsa på och lyft fram alternativa behandlingar istället!

 • Men nu vet ju många även här idag att epilepsi kan botas helt med ketos. Alltså nästan inga kolhydrater alls så att hjärnan byter bränsle och drivs med ketoner. Ungefär som när vi gick på modersmjölk.
  Om det fungerar ett tag kan patient och läkare bestämma sig för fortsatt samma eller gradvis prova med lite mer kolhydrater, kanske kombinerat med intermittent fasta så att “systemet” får tillfälle att rensas ut.
  Elchocker verkar vara ren tortyr.

 • Rapport från en vaken Psykiatri patient: uppmuffsiga patienter som ifrågasätter någon inom vården, välsingnas av ECT och blir timida och medgörliga. Om kvinnor drabbas ( finns det statistik på det) kan man jämföra detta med 1800 talet Hysterektomi som huvudsakligen användes på kvinnor som hade mycket egen vilja ( Hysteria- sinnestillstånd, ektomi- avlägsnandet)

 • Mitt radikala förslag är att alla läkare borde prova alla behandlingar på sig själv först, innan de applicera dessa på sina patienter inkl. medicin, då skulle många behandlingar som bara beror på tro , att det hjälper, försvinner. Det har visat sig också med operationer att de flesta resultat beror på placeboeffekt, alltså tro, vilket jag själv kunde konstatera vid efterundersökningar. Maximalt hjälper placebo 1/2 år innan den verkliga orsaken åter kommer fram igen. Vinnare är alltid en annan.

 • Mitt radikala förslag är att alla läkare borde prova alla behandlingar på sig själv först innan de applicera dessa på sina patienter inkl. medicin, då skulle mpnga beahndlingar som bara beror på tro , att det hjälper, försvinner. Vinnare är alltid en annan.

 • Det egendomliga är väl att det får fortsätta år efter år. Annika Strandhälls (tidigare Socilalminister)försvar, som jag tittade på i en riksdagsdebatt med Maragareta Larsson, var att det är en “medicinsk fråga” och därför kan inte Socialstyrelsen ta något ansvar för vad som händer inom psykiatrin.
  De överlåter åt psykiatrin att ta ansvar!!!!!
  Det är ju otroligt illavarslande för alla patienter som söker vård inom psykiatrins institutioner. Det finns inte så många psykiatriker som kan definiera vad det innebär att ta ansvar för sin patient, tyvärr. Och förödande för de som drabbas och deras nära familjemedlemmar.
  Riskerna för att bli totalt handikappad vid en ECT “behandling” är överväldigande.
  Mig veterligt är det som psykiatrin åstadkommer bland det mest destruktiva institution vi har i vårt samhälle. Och det bara fortsätter. De är överallt och är konstigt nog välkomna att prata om “psykisk ohälsa” var de än tycker sig finna presumtiva “kunder” för sin verksamhet.
  Det är Big Pharma som styr och de vill bara en sak: Tjäna pengar.
  Tack Peter för ditt enorma arbete för att få ett slut på psykiatrins värsta “verktyg” ECT “behandling”.

 • Att skydda sin hjärna.
  Att åka motorscykel kräver hjälm.
  Arbeta inom tung industri kräver hjälm.
  Arbeta som skogsarbetare kräver hjälm. Listan kan göra lång.
  Men att bli deprimerad, här finns ingen hjälm längre som skydd för hjärnan.
  Jag tänker på ECT och tabletter som ger side effects.

  Den här debatten om ECT kan fortstätta hur länge som helst om inte man tittar andra sätt
  att behandla människor.

 • Ont skall med ont fördrivas. Således krockar du med bilen och skadas är läkemetoden att krocka en gång till och återigen bli skadad.
  Vad betyder depression? Nedtryckning enkelt och fysiskt sett. Alltså är källan det som trycker ned. Inte hjärnan! ECT är alltså fel mål eftersom det utför just det man försöker eliminera. Dubbelmacka således.
  Då kommer vi in på energier igen. Laddning har blivit statisk och orsakar flödesblockeringar. Finn motpolen och laddningen har någonstans att ta vägen. Detta är inget okänt för professionalismen, men var finns pengarna?
  Har du en släng av melankoli, googla Gary Craig, Z.M. Slavinski eller A.Hicks m.fl.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *