Simon Magnusson P1 vilseleder om att kolloidalt silver inte får säljas

7
Montage: NewsVoice.Skärmdump från SR.se (P1). Reporter Simon Magnusson (foto: Mattias Ahlm). Michael Zazzio (privat foto)
Montage: NewsVoice. Skärmdump från SR.se (P1). Reporter Simon Magnusson (foto: Mattias Ahlm). Michael Zazzio (privat foto)

REPLIK. I programserien “Bota mig” i Sveriges Radios P1 påstod reportern Simon Magnusson att han skulle undersöka alternativa behandlingsmetoder och preparat på ett öppet sätt. Programserien bestod dock till den största delen av kritik mot alternativmedicin, noterar 2000TV.

Artikeln har tidigare publicerats på 2000-Talets Vetenskap

Reportern vinklade programmens innehåll på ett sådant sätt att lyssnarna skulle blir tvivlare med avseende på alternativen till skolmedicinen.

Programserien bestod av fem stycken program med titlarna:

  • Bota mig med bioresonans? (18/2)
  • Bota mig med zonterapi? (25/2)
  • Bota mig med homeopati? (4/3)
  • Bota mig mot strålning? (11/3)
  • Bota mig med kolloidalt silver? (18/3)

I programserien yttrades det många lögner och den vetenskapliga nivån var mycket låg. En av de allvarligaste lögnerna kom på slutet, i det sista avsnittet, när reportern Simon Magnusson osant konkluderade att Ionosil Kolloidalt Silver inte alls skulle få säljas.

I programserien avslöjades dessutom Simon när han skulle analysera homeopati.

2000-Talets Vetenskaps chefredaktör Michael Zazzio informerade Simon om att Robert Hahn, läkare och forskningschef på Södertälje sjukhus, har genomfört en metastudie över homeopati där Robert Hahn på vetenskaplig väg kunde visa att homeopatisk behandling har en positiv effekt och att det finns dubbelblinda studier som visar det.

Trots den information som Simon Magnusson fick från Michael Zazzio, så sade Simon Magnusson ingenting i Bota mig-programmet om Robert Hahn och hans översiktsstudie.

I det sista programmet om kolloidalt silver intervjuades kolloidalt silverproducenterna Anders Sultan och Michael Zazzio på företaget Ion Silver. Vid två tillfällen under programmets gång påstod programmakaren Simon Magnusson att kolloidalt silver skulle vara förbjudet att sälja.

Följande osanningar yttrade Simon Magnusson om Ionosil kolloidalt silver:

“Så det är alltså inte tillåtet att sälja kolloidalt silver som dricksvattendesinfektionsmedel, eftersom det är en biocid, alltså en produkt som ska oskadliggöra eller döda skadliga organismer.”

“Och det är väl till syvende och sist kontentan – de tjänar pengar på en produkt som för det första inte får säljas, för det andra är oklar om det är säkert eller inte, för det tredje en bild som de själva har byggt.”

Text: 2000-Talets Vetenskap

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Siegfried
Siegfried
Gäst
23 mars 2019 kl 09:06

För min egen del betraktar jag ALLT serverat/producerat av Press, Radio och Tv som Fake-News och hjärntvätt!
Missade tidigare ogärna Radio P1:s Vetenskaps-program och lördagsmorgnarnas Naturmorgon – men orkar inte längre med dessa programs ständiga hysteriska tjat/hjärntvätt om ”klimatförändringar” och ”atmosfärens farliga CO2”.
Därmed kan givetvis inte heller övrig information i dessa program tas på allvar utan måste tas med ordentliga nypor salt!

Jesper
Jesper
Gäst
22 mars 2019 kl 18:17

Angående programtitlarna:
”Bota mig med bioresonans? (18/2)
Bota mig med zonterapi? (25/2)
Bota mig med homeopati? (4/3)
Bota mig mot strålning? (11/3)
Bota mig med kolloidalt silver? (18/3)”

Alla utom en är ”Bota mig med…” utom en ”Bota mig MOT strålning”

Hade det stått ”Bota mig MED strålning” hade det haft grönt ljus!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
22 mars 2019 kl 17:51

Jag känner en läkare som själv regelbundet tar kolloidalt silver.

I Sverige kan han dock inte gå ut med detta då han riskerar att bli utpekad som en kvacksalvare och bli av med jobbet.

Hasse
Hasse
Gäst
22 mars 2019 kl 15:40

Kanske ska ringa till reportern nästa gång jag är förkyld och låta han få se mig bli frisk med hjälp av KS. Men han kommer inte att ställa upp, för detta ligger inte i deras ekonomiska intressen.

Goran Mittag
Goran Mittag
Gäst
22 mars 2019 kl 14:48

Förmodlingen är hans sin egen karriär som reporter viktig och hakar på där han kan tjäna några poäng. Ganska vanligt även inom den s.k. vetenskapen. Många är inte intresserade av sanningen men sin egen karriär är viktig.

Lotta Andersson
Lotta Andersson
Gäst
22 mars 2019 kl 11:36

Reportern Simon har en agenda och därför utelämnar han information och fakta som inte stödjer agendan. Han tycker nog att han är duktig och klipsk.
-Sånt däringa alternativt är ju bare bluff å båg!

SasjaL
Gäst
22 mars 2019 kl 09:45

Läkemedelsindustrin här försökt men inte lyckats helt att få kollidialt silver helt förbjudet, via lobbyverksamhet i EU, då det konkurrerar med ett antal läkemedel. EU gick med förra året på detta så långt att det inte får klassas som hälsokost, utan som desinfektionsmedel, men inte förbjudet att sälja. I Sverige betydde det att frågan lyftes från Livsmedelsverket till Kemikalieinspektionen.

Förr när mjölk transporterades i mjölkkannor, lade man i ett silvermynt för att döda de farliga bakterierna. För vår tarmflora har k.i. effekten att den dödar de dåliga bakterierna, men inte de goda, då de senare har ett tjockare cellmembran som silverjonerna inte tränger igenom. K.i. är också utmärkt att spraya på sår, av samma anledning.