Simon Magnusson P1 vilseleder om att kolloidalt silver inte får säljas

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Montage: NewsVoice.Skärmdump från SR.se (P1). Reporter Simon Magnusson (foto: Mattias Ahlm). Michael Zazzio (privat foto)
Montage: NewsVoice.Skärmdump från SR.se (P1). Reporter Simon Magnusson (foto: Mattias Ahlm). Michael Zazzio (privat foto)
Montage: NewsVoice. Skärmdump från SR.se (P1). Reporter Simon Magnusson (foto: Mattias Ahlm). Michael Zazzio (privat foto)

REPLIK. I programserien “Bota mig” i Sveriges Radios P1 påstod reportern Simon Magnusson att han skulle undersöka alternativa behandlingsmetoder och preparat på ett öppet sätt. Programserien bestod dock till den största delen av kritik mot alternativmedicin, noterar 2000TV.

Artikeln har tidigare publicerats på 2000-Talets Vetenskap

Reportern vinklade programmens innehåll på ett sådant sätt att lyssnarna skulle blir tvivlare med avseende på alternativen till skolmedicinen.

Programserien bestod av fem stycken program med titlarna:

  • Bota mig med bioresonans? (18/2)
  • Bota mig med zonterapi? (25/2)
  • Bota mig med homeopati? (4/3)
  • Bota mig mot strålning? (11/3)
  • Bota mig med kolloidalt silver? (18/3)

I programserien yttrades det många lögner och den vetenskapliga nivån var mycket låg. En av de allvarligaste lögnerna kom på slutet, i det sista avsnittet, när reportern Simon Magnusson osant konkluderade att Ionosil Kolloidalt Silver inte alls skulle få säljas.

I programserien avslöjades dessutom Simon när han skulle analysera homeopati.

2000-Talets Vetenskaps chefredaktör Michael Zazzio informerade Simon om att Robert Hahn, läkare och forskningschef på Södertälje sjukhus, har genomfört en metastudie över homeopati där Robert Hahn på vetenskaplig väg kunde visa att homeopatisk behandling har en positiv effekt och att det finns dubbelblinda studier som visar det.

Trots den information som Simon Magnusson fick från Michael Zazzio, så sade Simon Magnusson ingenting i Bota mig-programmet om Robert Hahn och hans översiktsstudie.

I det sista programmet om kolloidalt silver intervjuades kolloidalt silverproducenterna Anders Sultan och Michael Zazzio på företaget Ion Silver. Vid två tillfällen under programmets gång påstod programmakaren Simon Magnusson att kolloidalt silver skulle vara förbjudet att sälja.

Följande osanningar yttrade Simon Magnusson om Ionosil kolloidalt silver:

“Så det är alltså inte tillåtet att sälja kolloidalt silver som dricksvattendesinfektionsmedel, eftersom det är en biocid, alltså en produkt som ska oskadliggöra eller döda skadliga organismer.”

“Och det är väl till syvende och sist kontentan – de tjänar pengar på en produkt som för det första inte får säljas, för det andra är oklar om det är säkert eller inte, för det tredje en bild som de själva har byggt.”

Text: 2000-Talets Vetenskap

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq