US Space Force – USA förbereder för rymdkrig

publicerad 28 mars 2019
- av Sanja Juric
Wallhere.com

RYMDFART. USA vill skapa en rymdstyrka med en budget på 2 miljarder dollar. Det formella lagförslaget till den nya militära grenen ”Space Force” skickades till kongressen för godkännande den 27 februari i år. Budgeten om den godkänns kommer att fördelas under en femårsperiod och beräknas utgöra mindre än 0,05 procent av Pentagons totala budget under samma period.

Text: Sanja R. Juric | Bild: Artistisk representation av ett rymdskepp. Källa: Wallhere.com

Presidentens mål var från början att skapa ett nytt militärdepartement men efter ett kraftigt motstånd kommer den nya rymdstyrkan istället att bli underordnad flygvapnet som en sjätte försvarsgren.

Enligt en av försvarscheferna så är rymden mer än bara en supportfunktion.

”Det är en krigs domän. Vi måste vara beredda att slåss, avskräcka och vinna,” säger han.

Försvarsminister Patrick Shanahan kallade i ett uttalande i Pentagon lagstiftningsförslaget ett “historiskt ögonblick för vår nation” och “ett strategiskt steg för att säkra USA: s viktiga nationella intressen i rymden.”

Flygvapnets minister säger upp sig efter kritik av Space Force

Space Development Agency (SDA) grundades officiellt den 12 mars. Förslaget har kritiserats av både kongressen och flygvapenministern Heather Wilson, som fortsätter att kritisera SDA:s mål med den nya organisationen. Hennes beräkningar från året innan tydde på att Space Force skulle behöva mer än 13 miljarder dollar och att summan skulle stiga. I ett PM skriver Willson att det nya förslaget med betydligt mindre budget inte bör gå igenom förrän man har ett tydligt uppdrag över vad den kan göra annorlunda och bättre än befintliga enheter. Wilson har i ett brev till presidenten skrivit att hon kommer att avsluta sitt uppdrag i maj i år.

USA rustar upp

Boeing space suit 2017
Boeing space suit 2017. Foto: Boeing

Under ett möte med det nationella rymdrådet som Trump återinförde som president, sa den amerikanske presidenten att det inte räcker med att bara ha amerikansk närvaro i rymden. USA måste även ha amerikansk dominans.

Att USA är medlem av Rymdfördraget som har funnits sedan 1967, och som förbjuder bland annat massförstörelsevapen i rymden och militära baser på månen och andra himmelska kroppar, verkar inte bekomma Donald Trump. Enligt ett uttalande i Late Night Live , sa presidenten att nästa stora krig kommer sannolikt att börja i rymden.

David L. Goldfein, fyrstjärning general och stabchef för det amerikanska flygvapnet sa redan i februari 2018 att USA måste förbereda sig för ett framtida krig i rymden. Flygvapnet menade han skulle behöva nya verktyg och nya sätt att träna militären men framförallt mycket pengar.

“Det är dags för oss… att omfamna vår rymdöverlägsenhet … med samma passion och känsla av ägande som vi tillämpar på luftöverlägsenhet idag”, sa Goldfein den 23 februari 2018, enligt en artikel på Breaking Defense.

Goldfein menade på att flygvapnet var det bästa alternativet för att utföra jobbet och att Pentagon borde se till att förverkliga detta.

“Jag tror att vi kommer att kämpa från rymden om några år”, sa han. “Och vi är de som måste leda ett gemensamt krig i den här nya omtvistade domänen. Det är vad nationen kräver.”

Trump directs Pentagon to create military Space Force - CBS News, 2018
“Trump directs Pentagon to create military Space Force” – CBS News, 2018

Ryssland varnar för återverkan

“Militarisering av yttre rymden är vägen till katastrof”, sa Victor Bondarev, chef för det ryska försvars- och säkerhetsfrågor under juni 2018.

Detta efter att Trump meddelade sina planer för en ny rymdstyrka, enligt artikeln i AirforceTimes.

“Låt oss hoppas att den amerikanska politiska eliten fortfarande har rester av förnuft och sunt förnuft kvar”, säger Bondarev. “Men om förenta staterna drar sig ur 1967 års fördrag om ett förbud mot kärnvapen i yttre rymden, så kommer naturligtvis inte bara våra men även andra stater komma med ett tufft genomsvar som syftar till att säkerställa världssäkerheten.”

Text: Sanja R. Juric

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • UnHeard: A giant leap for womankind

  “The Moon is feminine in French – in all the Romance languages, in fact. Even in English, which does not assign genders to inanimate objects, the Moon is presumed female. Her sex was likely decided ages ago by association with the chaste huntresses of ancient myth, Artemis and Diana, not to mention the match of the Moon’s monthly phases with the pace of the human menstrual cycle.”

  https://unherd.com/2019/07/a-giant-leap-for-womankind/

 • Något om det aktuella Ukrainska presidentvalet.
  Det ukrainska valet 2013/14 – handlade om att ta bort den korrupta post-sovjetiska eliten.
  Således blev det bisarrt att den främsta politiska mottagaren var en miljardär som hade tjänat som en minister i de två sittande tidigare förvaltningarna.
  Maidan-demonstranterna trodde att deras ansträngningar skulle sopa bort den gamla härskande klassen. Istället blev allt snabbt cyniskt och de fick en amerikanskt införd mellanstatlig förvaltning. Snart efter vann Petro Poroshenko i ett presidentvalm mot ex-PM Julia Tymosjenko.
  Här är vi nu fem år senare och bara 9 procent av ukrainarna har förtroende för sin regering. Samtidigt har medellönen fallit till 320 US dollar per månad, dödstalen överstiger födslar, skatterna har ökat och gaspriserna har ökat dramatiskt. Samtidigt har korruptionen ökat och ungdomar lämnar landet. Således finna nu omkring 2 miljoner ukrainare i Polen och över 3 miljoner i Ryssland. Som jämförelse är befolkningen i Kiev 2,8 miljoner, och den näst största staden, Kharkov, är hem till cirka 1,4 miljoner.
  Som ett resultat är det knappast en överraskning att Zelensky har toppat omröstningarna i runda ett. Och till och med Zelensky gynnas beskyddande av miljardären Igor Kolomoisky, som kontrollerar viktiga sektorer av Ukrainas media, inklusive åtta TV-stationer.
  Medan han befinner sig i förarplatsen finns det ingen garanti för att Zelensky kommer att vinna den 21 april. Cirka 80 procent av ukrainarna tror att valet sannolikt kommer att vara riggat. Dessutom, även om han lyckas, saknar Zelensky stöd i parlamentet, och han har ingen etablerad politisk grund.
  När det gäller Ryssland är det oklart vilken kandidat som skulle vara ett bättre alternativ för dess intressen. Medan Zelensky erbjuder ett nytt ansikte är det osannolikt att han skulle kunna förbättra något förhållande till Moskva genom parlamentet, åtminstone som det ser ut för närvarande.
  Med en Amerikansk och en EU-lågkonjunktur som är nästan oundviklig före 2024, är det troligt att väst kommer att ha mer att oroa sig om, än Ukraina, förutsatt att Ryssland blir stabil och undviker en annan finansiell kris i sig.

 • Här något om något helt annat.. Ukraina går till val på Söndag.
  Ukraina går till val på Söndag.
  Naturligtvis, är ledaren för Ukrainas mäktiga granne Ryssland inte ovärdig väljarnas uppmärksamhet. Men vissa kandidater kan ha gått för långt i att forma sina kampanjer runt Rysslands President Vladimir Putin.
  Exempelvis påstår Petro Poroshenko, den sittande ukrainska presidenten i icke-tvetydiga ordalag vem han kandiderar mot. ”Vem är min motståndare? Jag tvekar inte att säga detta öppet, eftersom andra är rädda för att göra det. ”Det är Putin”.
  Andra kandidater kan inte köras mot Putin, men har sina Putin stunder mest för att förklara hur de skulle kunna prata med Kremls ”alfa hund”. Vladimir Zelensky, en potentiell vinnare enligt opinionsundersökningar har förklarat varför han en gång erbjöd sig att knäböja inför den ryska presidenten. (Det är OK, det var en desperat vädjan om fred, inte någon handling av krypande.)
  Yulia Tymoshenko, en annan potentiell presidentkandidatvinnare lovade en face-off med Putin, med USA, Frankrike, Storbritannien, och Kina bakom henne.
  Jobbet som dessa människor längtar efter så mycket kommer primärt kräv att hantera, inte med Putin, men med tråkiga saker som ekonomi, arbetskraftsflykt och det växande inflytandet från högerextrema nationalister.
  I år, har Ukraina att betala över 15 miljarder US-dollar till utländska borgenärer, vilket uppgår till en tredjedel av dess budget och kommer att kräva lån på minst 4 miljarder dollar mer, enligt regeringens planer. Landets ekonomi växer igen, men det är långt från pre-Maidan nivåer, efter krympning av 50% från 2014-15. Landet förlorade mycket av sin industriella kapacitet, som grundade sig på den ryska marknaden för att hålla sig flytande, och det inte gick att hitta en ersättare i Europa.
  Regeringen uppskattar att 3,2 miljoner ukrainska medborgare arbetar i utländska nationer på permanent basis, medan 7 till 9 miljoner är anställda som gästsäsongs-arbetare utanför landet. Ukrainas hela arbetskraft är nu omkring 20 miljoner och fortsätter att krympa tillsammans med dess befolkning.
  Det finns också politisk instabilitet. En enkät visade att Ukraina innehar världsrekordet när det gäller offentliga misstro för dess regering. Bara nio procent säger att de har ett visst förtroende. Detta är en sänkning från 24 procent under 2014, då Petro Porosjenko valdes för sin första mandatperiod. Polling byrån funnit att ukrainare föraktar regeringen och överväldigande majoritet är säkra på att den kommande omröstningen kommer vara riggad. Landet dras märkbart till höger efter år av brinnande nationalistisk propaganda från ledningen. Högerextremistiska paramilitära grupper påstås agera inom ramen för kraftfulla tjänstemän, som inrikesministern Arsen Avakov vilken nu är en kraft att räkna med och alltmer accepteras av allmänheten som ett bärkraftigt alternativ till korrupt och ineffektiv brottsbekämpning.
  Djup korruption frodas, fattigdom och aggressiv nationalism var inte saker som ukrainarna ville när de deltog i massprotester i 2013. De ville ha politiska reformer och Europeiska levnadsstandard, inte nödvändigtvis i den ordningen. Efter fem år är de som vill leda landet in i framtiden upptagna med att mäta vem som skulle bli den som agerar tuffast mot Putin.
  https://www.rt.com/news/455134-secret-candidate-election-ukraine/

 • Venezuela avfärdar USA:s hot mot Ryssland som nonsens.
  https://sputniknews.com/latam/201903301073681227-russia-venezuela-cooperation-lopez/
  Uttalandet kommer efter att USA:s särskilda representant för Venezuela, Elliott Abrams lovade att Moskva får betala ett högt pris för förra veckans ankomst av ryska militära flygplan i Venezuela.
  Det ryska utrikesministeriet noterade i sin tur att Moskva inte hade brutit mot antingen internationellt eller venezuelanska lag med sina åtgärder.
  Militärt och tekniskt samarbete mellan Moskva och Caracas är inriktad på att öka den fungerande readinessen för den venezuelanska armén.”Det är ingen hemlighet för någon att vårt land har varit att upprätthålla militära och tekniska samarbete med Ryssland sedan 2001, men när Rysslands representanter besökte Venezuela, ses det som en skandal inträffade. Ingen bör oroa sig om vårt bilaterala samarbete” sade Venezuelas försvarsminister. I detta sammanhang påpekade han att ingen uttrycker oro över den ökande aktiviteten av den amerikanska militären nära den venezuelanska gränsen. ”Det finns inga tecken på skandalen när amerikanska militära flygplan landar i Colombia eller när elektronisk övervakning av US Air Force runt vårt territorium ökar 800 procent. Ingen talar när det finns försök att undergräva Venezuelas suveränitet ”, noterade Lopez.

 • Något mera om Trumps hot med kärnvapenkrig om Ryssland skyddar Venezuela.
  USA:s President Donald Trump försöker att störta Venezuelas lagligt valda president genom en olaglig kupp. Trump sade att ”Ryssland måste ut från Venezuela, alla alternativ på finns på bordet”.
  Vice VD Mike Pence, sade samma dag, att ”Nicolás Maduro är en diktator utan legitima anspråk till makten, och det är Amerikas förenta stater, under ledning av ordförande Donald Trump, som hävdar att Nicolás Maduro måste gå”.
  Trump försöker göra med Maduro vad Barack Obama gjorde med Victor Janukovitj i Ukraina under 2014, och med Muammar Gaddaffi i Libyen 2011, och försökte göra med Bashar Assad efter 2011 i Syrien, och vad George W. Bush gjorde 2003 mot Saddam Hussein i Irak. Men den här gången finns det en skillnad, eftersom Ryssland inte tillåter det, och sänder manskap och utrustning till Venezuela, att förhindra att det händer. Med andra ord, att blockera den amerikanska regeringen från att uppnå målet med erövring av Venezuela. Ryssland har skickat trupper och vapen till Venezuela för att skydda Venezuela från en möjlig USA-invasion.
  Trump och Pence säger att de inte accepterar detta. De kräver att deras kupp-försök lyckas. Särskilt när det gäller det pågående USA-kuppförsöket mot Venezuela suverän nation är här vad Bolton sa 23 januari. “Vi tittar på tillgångarna som olja. Det är det enda viktigaste inkomstkälla till regeringen i Venezuela. Det kommer att göra stor skillnad för USA ekonomiskt om vi kunde ha amerikanska oljebolag, investera i och producera olja i Venezuela”.

 • RT idag: Space war between US & Russia will trap humanity on Earth, no matter who wins – analysts

  “Acting US Defense Secretary Patrick Shanahan may claim the US will win any war in space, not realizing that such conflict will forever make humanity prisoners on Earth. Thankfully, his words are just propaganda, analysts say.
  “I’m fully confident we could win a conflict in space today” against Russia, China or any other adversary, Shanahan told US senators, who are deciding if he’s fit to take on the job on a permanent basis.”

  https://www.rt.com/news/454935-space-conflict-us-russia-china/

 • Journalisten och insidern Benjamin Fulford skriver den 25 juli 2018 att Pentagonkällor säger att Donald Trump skapade en rymdstyrka för att kunna släppa ut elitens hemliga rymdprogram i avsikt att ge mänskligheten flera nya mörklagda teknologiska uppfinningar såsom anti-gravitation-teknik, fri energi, holografiska medicinska sängar, förlängning av liv, teleportation, osynliggörande-teknik, dubblerings-apparater, etc.

  På tal om kärnvapen i rymden så berättar den amerikanske pensionerade översten Ross Dedrickson, som har varit säkerhetschef för hanteringen av kärnvapen, att den officiella berättelsen om Apollo 13,s resa till månen, år 1970, är inte sann. Han berättar i en video att Apollo 13 bar med sig kärnvapen för att placeras på månen, men dessa kärnvapen blev förstörda av utomjordiska besökare. Dessutom fick Apollo 13 tekniska svårigheter vid månen, vilket gjorde det svårt och nästan omöjligt för Apollo 13 att återvända hem. Enligt Dedrickson kom en rymdfarkost till räddning av Apollo 13, och rymdfarkosten följde med Apollo 13 på sin resa runt månen och tillbaka till jorden, för vid två tillfällen trodde de utomjordiska besökarna att de kanske skulle behöva överföra besättningen till sin rymdfarkost, men det behövdes inte, säger Ross Dedrickson.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=405&v=ERFBR6NnAZM

  Ja, det finns många hemlighter som folk inte känner till !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *