Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

US Space Force – USA förbereder för rymdkrig

publicerad 28 mars 2019
- Sanja Juric
Wallhere.com

RYMDFART. USA vill skapa en rymdstyrka med en budget på 2 miljarder dollar. Det formella lagförslaget till den nya militära grenen ”Space Force” skickades till kongressen för godkännande den 27 februari i år. Budgeten om den godkänns kommer att fördelas under en femårsperiod och beräknas utgöra mindre än 0,05 procent av Pentagons totala budget under samma period.

Text: Sanja R. Juric | Bild: Artistisk representation av ett rymdskepp. Källa: Wallhere.com

Presidentens mål var från början att skapa ett nytt militärdepartement men efter ett kraftigt motstånd kommer den nya rymdstyrkan istället att bli underordnad flygvapnet som en sjätte försvarsgren.

Enligt en av försvarscheferna så är rymden mer än bara en supportfunktion.

”Det är en krigs domän. Vi måste vara beredda att slåss, avskräcka och vinna,” säger han.

Försvarsminister Patrick Shanahan kallade i ett uttalande i Pentagon lagstiftningsförslaget ett “historiskt ögonblick för vår nation” och “ett strategiskt steg för att säkra USA: s viktiga nationella intressen i rymden.”

Flygvapnets minister säger upp sig efter kritik av Space Force

Space Development Agency (SDA) grundades officiellt den 12 mars. Förslaget har kritiserats av både kongressen och flygvapenministern Heather Wilson, som fortsätter att kritisera SDA:s mål med den nya organisationen. Hennes beräkningar från året innan tydde på att Space Force skulle behöva mer än 13 miljarder dollar och att summan skulle stiga. I ett PM skriver Willson att det nya förslaget med betydligt mindre budget inte bör gå igenom förrän man har ett tydligt uppdrag över vad den kan göra annorlunda och bättre än befintliga enheter. Wilson har i ett brev till presidenten skrivit att hon kommer att avsluta sitt uppdrag i maj i år.

USA rustar upp

Boeing space suit 2017
Boeing space suit 2017. Foto: Boeing

Under ett möte med det nationella rymdrådet som Trump återinförde som president, sa den amerikanske presidenten att det inte räcker med att bara ha amerikansk närvaro i rymden. USA måste även ha amerikansk dominans.

Att USA är medlem av Rymdfördraget som har funnits sedan 1967, och som förbjuder bland annat massförstörelsevapen i rymden och militära baser på månen och andra himmelska kroppar, verkar inte bekomma Donald Trump. Enligt ett uttalande i Late Night Live , sa presidenten att nästa stora krig kommer sannolikt att börja i rymden.

David L. Goldfein, fyrstjärning general och stabchef för det amerikanska flygvapnet sa redan i februari 2018 att USA måste förbereda sig för ett framtida krig i rymden. Flygvapnet menade han skulle behöva nya verktyg och nya sätt att träna militären men framförallt mycket pengar.

“Det är dags för oss… att omfamna vår rymdöverlägsenhet … med samma passion och känsla av ägande som vi tillämpar på luftöverlägsenhet idag”, sa Goldfein den 23 februari 2018, enligt en artikel på Breaking Defense.

Goldfein menade på att flygvapnet var det bästa alternativet för att utföra jobbet och att Pentagon borde se till att förverkliga detta.

“Jag tror att vi kommer att kämpa från rymden om några år”, sa han. “Och vi är de som måste leda ett gemensamt krig i den här nya omtvistade domänen. Det är vad nationen kräver.”

Trump directs Pentagon to create military Space Force - CBS News, 2018
“Trump directs Pentagon to create military Space Force” – CBS News, 2018

Ryssland varnar för återverkan

“Militarisering av yttre rymden är vägen till katastrof”, sa Victor Bondarev, chef för det ryska försvars- och säkerhetsfrågor under juni 2018.

Detta efter att Trump meddelade sina planer för en ny rymdstyrka, enligt artikeln i AirforceTimes.

“Låt oss hoppas att den amerikanska politiska eliten fortfarande har rester av förnuft och sunt förnuft kvar”, säger Bondarev. “Men om förenta staterna drar sig ur 1967 års fördrag om ett förbud mot kärnvapen i yttre rymden, så kommer naturligtvis inte bara våra men även andra stater komma med ett tufft genomsvar som syftar till att säkerställa världssäkerheten.”

Text: Sanja R. Juric

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq