Sverige måste ta ställning mot kärnvapen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Rockwell B-1 Lancer. Foto: Pixabay.com (free use)

INSÄNDARE. Den 20 september 2017 röstade 122 av FN:s 193 medlemmar för en konvention som förbjuder kärnvapen. Sverige var ett av de länder som deltog aktivt i arbetet med att utforma och ta fram konventionen. För att den skall börja gälla krävs femtio länder som skriver på och ratificerar den. Hittills har 70 länder skrivit på och 22 länder har ratificerat konventionen.

Bild: Det amerikanska bombplanet Rockwell B-1 Lancer byggdes för att kunna bära kärnvapen. Stoppa det från att användas i Sverige, anser Folkkampanjen mot kärnkraft och Kvinnor för Fred. Foto: Pixabay.com (free use)

I stort sett varje svensk har kunskapen och är medveten om konsekvenserna av kärnvapenkrig och det är därför mycket naturligt att Sverige undertecknar och ratificerar avtalet. Tyvärr finns det starka krafter som motsätter sig detta.

Vissa politiska ledare och militärer har nu till sin fasa insett risken att de då inte längre kan hota med eller använda kärnvapen om dessa, precis som kemiska och biologiska vapen, blir förbjudna. Tunga vapentillverkare riskerar dessutom betydande inkomstkällor.

I hemliga dokument hotar därför USA nu Sverige med repressalier om vi skulle ansluta oss till konvention. I Sverige finns både politiker och militärer som böjer sig för sådana påtryckningar och vips, tillsätts en enmansutredning som skall utreda: ”…konsekvenser av ett svenskt tillträde till kärnvapenförbuds-konventionen”. Allt för att slippa debatt och att allmänheten i valet skulle kunna påverka frågan.

Nu är utredningen klar. I en 234 sidor lång och mångordig utredning skriver utredaren Lars-Erik Lundin att Sverige: ”… varken bör tillträda eller underteckna konventionen i dess nuvarande form”.  Hans skäl är att konventionen kunde ha varit formellt bättre och att Sverige kommer att ”förstöra stämningen” med sina militära allierade.

Det är pinsamt att se hur utredaren uppenbarligen skriver för andra intressenter än svenska regeringen. Sammanfattningen med noter på 22 sidor har för säkerhets skull översatts till engelska och dessutom kompletterats med en brasklapp, ”Final words”, enbart på engelska.

Likt en medberoende agerar utredaren för att Sverige fortsättningsvis skall tala för kärnvapen, istället för att ta avstånd från kärnvapnens fortsatta legitimitet.

Svenska folket sa redan på 50-talet nej när politiker och militärer ville ha svenska kärnvapen. Sverige tog också rätt beslut när vi på slutet av 60-talet anslöt oss till icke-spridningsavtalet, NPT.

Nu är det dags för våra politiker att lyssna på Sveriges befolkning och ta nästa steg mot kärnvapnen. Sverige måste ansluta sig till FN:s konvention mot kärnvapen!

Avsändare: Folkkampanjen mot kärnkraft (Sundsvall) och Kvinnor för fred (Sundsvall)

Signerat av: Lena Dahlin, Måna Wibron, Runa Forsman, Ulrika Hådén, Stefan Aronson och Ulf Gustafsson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Svenska folket bör informeras om att närvaron av kärnvapen på svensk mark ökar sannolikheten för att Sverige blir atombombat. Och utgör inget skydd eftersom det är inblandningen på Usas sida som orsakar hotet.
  Sun Yat Sen påpekade runt WWI att små länder inte har fördel att gå i allians med angloamerika(då var det speciellt Britterna som avsågs) ty då används dessa små endast i köpslagan mellan de större kontrahenterna. Kärnvapen på svensk mark ger Sverige ett större värde för Usa att offra i utbyte mot att dom själva eller andra allierade skonas. Usas kärnvapen här är motsatsen till skydd. Det är i stället EN DÖDSKYSS!!!

 • https://sputniknews.com/world/201903161073293748-russian-missiles-europe/
  Tidigare den här veckan föreslog general Ben Hodges, före detta befälhavare för United States Army Europe (USAREUR), att USA efter att ha lämnat fördraget om kärnsäkerhet (INF) skulle öka potentialen i sitt missilförsvar i Europa utan att fokusera på att distribuera sina kryssningsmissiler till kontinenten.
  Moskva är berett att vidta nödvändiga ömsesidiga åtgärder för att säkerställa balans i sfären i samband med fördraget om (INF), men det kommer inte att använda missiler i den europeiska delen av Ryssland så länge som Förenta staterna inte använder sina anläggningar I Europa sade vice utrikesminister Alexander Grushko. “Vi kommer att vidta alla nödvändiga ömsesidiga och symmetriska åtgärder för att säkerställa balans i INF-sfären. Vi planerar emellertid inte att distribuera våra missiler, även i den europeiska delen av Ryssland så länge som det inte finns några amerikanska anläggningar för den här typen i Europa” sa Grushko i en intervju med den ryska tidskriften International Affairs.
  Han uppmanade européer att förhindra att Washington deployerar sina missiler i Europa och varnar dem mot möjligheten till USA:s absoluta militära och geopolitiska regering.
  Den 2 februari suspenderade Förenta staterna sina skyldigheter enligt INF-fördraget formellt och inledde en sex månaders återkallelse.
  Washington har sagt att det skulle avsluta denna procedur om Ryssland avhjälper sina påstådda kränkningar av den bilaterala vapenkontrollavtalen. Ryssland har upprepade gånger insisterat att det inte bryter mot INF-fördraget och anklagade istället Förenta staterna för att bryta mot avtalet. Ryssland har nu upphävt sina skyldigheter enligt fördraget som svar på den amerikanska flytten.

 • Vafalls! Klart vi ska ha kärnvapen och inte skriva på sådana avtal! När det väl smäller så kommer det bli massvis med lebensraum efter sisådär 90 år när man kan titta fram ur sin bunker, då Cesiumet halverats i strålning ungefär 3 gånger. Bojkotta INTE kärnvapenmakter, deras produkter, eller deras folk som röstar för att behålla eländet!

  Ryssland som invaderats av någon svensk förträfflig konung, Napoleon och Hitler, samt nästan av USA och de allierade, direkt efter slutet på 2:a världskriget, inser givetvis också hur förträffligt det är med så trevliga grannar som kommer med trevliga “utmaningar” på svenskt nyspråk.

  Vi ska således inte själva rusta ned, men rusta upp! Det är givetvis Ryssland som är boven som ska rusta ned allting först! Det fattar ju vemsomhelst!

 • Självklart skall varje kommun ha ett stort lager av kärnvapen och minst 10 uppskjutningsramper var. Annars finns den stora risken att Ryssland invaderar oss. Dessutom skall dessa kärnvapen kontrolleras i sin helhet av USA, som bestämmer när de skall användas. Svenska politiker har inte hjärna nog att fatta sådana beslut. De vet ju inte ens hur man skyddar enkla data från att lämna landet.
  Så, ja, vi måste nog har runt 500 kärnvapen i landet, redo för avfyring när USA bestämmer att det är riskfyllt med Ryssland. Först DÅ går vi säkra!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *