Sverige tar nya steg mot en utarmad och isolerad monovårdkultur

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 mars 2019
- Torbjörn Sassersson
Ursula Flatters tvingas ta beslutet att lägga ner Vidar Rehab – Foto: skärmdump från SVT.se
Ursula Flatters tvingas ta beslutet att lägga ner Vidar Rehab – Foto: skärmdump från SVT.se
Ursula Flatters tvingas ta beslutet att lägga ner Vidar Rehab – Foto: skärmdump från SVT.se

DEBATT. Sverige bygger en isolerad och utarmad monovårdkultur när det antroposofiska sjukhuset Vidar Rehab tvingas att stänga och när en statlig utredning dessutom försöker frånta barn och ungdomar möjligheten till alternativ vård vid svåra sjukdomar. Två slag mot Sveriges vårdfrihet.

Text: Torbjörn Sassersson

Vidar Rehab avvecklas

Den 1 mars slutade det antroposofiska sjukhuset Vidar Rehab (tidigare Vidarkliniken) att ta emot patienter och under resterande del av mars avvecklas verksamheten. Detta är slutet på en 33 år lång epok av vård på Vidar Rehab i Järna, skriver SVT.

Anledningen är att avtalet om vård mellan flera regioner och kliniken inte förnyats. Konsekvensen blev att verksamheten tappade 70% av patienterna och över 100 anställda har fått sluta.

Den liberala landstingspolitikern Anna Starbrink ligger bakom beslutet, men föreningen Vetenskap och Folkbildning har bedrivit påtryckningar på bla politiker för att få bort antroposofin ända sedan 1980-talet, enligt dokumentation.

ArcanumSkolan 2024

Vidar vårdcentral i Järna centrum kommer fungera som vanligt, skriver SVT.

Nytt statligt beslut ska frånta unga möjligheten till alternativ vård

En statlig utredning som senast den sista mars 2019 ska presentera ett betänkande förväntas höja åldersgränsen för alternativmedicinsk behandling från 8 till 15 år, enligt uppgifter till tidningen Läkemedelsvärlden.

En viss uppmjukning av förbudet kan innebära att det ska vara fortsatt okey att behandla symptom vid ej allvarliga sjukdomar, som tex nästäppa. Utredarna vill i första hand förbjuda alternativbehandling för att bota allvarlig sjukdom.

“Om alternativ behandling då skulle ersätta etablerad behandling till ett barn vore det oerhört allvarligt”, säger Jonas F. Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet.

Han tillägger:

“Det ska inte vara straffbart att ge ett annars friskt barn kamomillte mot nästäppa.”

Ludvigsson representerar Svenska läkarförbundet och Svenska läkaresällskapet i utredningen.

Patienter måste lämna landet för att slippa svensk monovårdkultur

Medan ansvariga beslutsfattare anser att de skyddar befolkningen från vård som de påstår saknar evidensbaserad grund blir i själva verket resultatet att svenska folket får allt färre valmöjligheter när de söker vård. Alla ska med en tratt föras ned i en begränsad box som innehåller ett teknokratiskt tänkande och väldigt få vårdverktyg, vilket oftast handlar om att hämma symptom istället för att bota sjukdomar i läkemedelsindustrins drömland.

Vårdsverige ett slutet system som består av flera slutna system

När undertecknad vid ett tillfälle påpekade inför en barnmorska på Danderyds sjukhus i Stockholm att den svenska sjukvården tycks vara ett slutet system gentemot andra länder, svarade denne att: “varje sjukhus i Sverige är ett slutet system”.

Det slutna svenska sjukvårdssystemet består i så fall av flera i sig separata slutna system, som styrs av framför allt överläkare som inte vill medge att det finns alternativ funktionell medicin som har både evidens och beprövad erfarenhet i ryggen.

På PubMed, världens största bibliotek över medicinsk forskning, finns 1000-tals vetenskapliga rapporter som visar att “alternativa” metoder och preparat fungerar bra. Att inte nyttja denna guldgruva är resultatet av faktaresistens och ett isolationstänkande.

Om Sverige forsätter på denna väg kommer landet bli en isolerad monovårdkultur och patienter tvingas resa utomlands för att få bättre vård. 

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör

Källor och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det här kan vara en gåva i djävulsk förklädnad. Att lämna idioti-landet Sverige kan visa sig vara det absolut bästa som lidande människor någonsin gjort för sin egen hälsa. Tyskland är jättebra. Bara att byta till tyska Wikipedia när man söker medicinsk info är fantastiskt. Botade ett hudproblem som svenska läkare felbehandlat på mig i decennier.

  Inte kunde jag ana i skolan att mina tyskakunskaper skulle leda till min bot.

  • Du vill väl att vi ska stödja ditt parti ?
   Men varför skulle jag göra det, du svävar som alla övriga mer etablerade politiker uppe i din blå himmel.
   Vilka har möjligheter att söka vård utomlands? Eller ens kunskap om att gå in på tyska Wikipedia. Kom ner på jorden !
   Ska man vara politiker ska man ha lösningar som främjar de flesta och därmed är bra för hela landet.

 • Tack Torbjörn för en välskriven artikel. Socialism visar sittr rätta ansikte: befolkningen vet inte sitt bästa så måste pappa staten visar vägen. Ingen får bestämmer längre om sitt eget liv och väljer den sjukvård den anser lämpligast.
  Varför man vill förstöra barn i ett land där barnafödandet är så pass låg är för mig en gåta.

  Angående paradigmskifte kan jag bara hoppas att den gammla sanningen “att inför dagen är natten som mörkast”stämmer.
  De som vill införa sin globala välsignelse för oss verkar få panik inför uppvaknandet och försöka pressa genom med all hast sin agenda. Som redan Mephisto sa i Goethes Faust:” Mephisto är en del av denna kraft som stadig vill det onda, men skapar det goda” Då vi lever i polaritetens värld kommer Paradigmskifte snabbare desto mer man försöker undertrycka det. De viktigaste är att vi blir medveten om detta.

  • Det är inte socialismen som visar sitt rätta ansikte. Det är kapitalismens ansikte. Förstår du inte det?

   Gåtans svar är mammon.
   Sedan handlar det om att skolmedicinen bara behandlar symtomen med gifter. Det är utbildningen som är fel. Skolmedicinens personal får inte läsa alltför mycket näringslära för då skulle de inse att deras patienter tar skada av gifterna. De får inte heller utgå från helheten utan patienter får söka olika doktorer beroende på vilken kroppsdel som är drabbad.
   Större delen av utbildningen verkar handla om att hamra in i elevernas huvud att skolmedicinen är den enda rätta vetenskapen.

 • Vår Svenska, ytterligt begränsade, vårdmetoder och hjälpmedel är många gånger inte till för att bota någon, utan att käka piller för att göda den gris som aldrig vill slaktas det vill säga Big Pharma. Att våra läkare säger att det är “vetenskap” gör inte saken bättre. Patienten avlider. Trångsyntheten är bedövande.
  Det finns många cancerpatienter som har åkt annorstädes efter en dödsdom av någon Svensk läkare och lever i många år efter denna dödsdom. Läs Lars Berns bok “Den metabola pandemin”. För att inhämta kunskap.

 • Tack Torbjörn för denna väl formulerade verklighetsbeskrivning. Väldigt sorgligt. Det verkar som om det i Sverige är ovanligt lågt i tak. Jag också fått ett intryck av att skeptikerrörelsen är ovanligt stark i Sverige, och kanske hänger det ihop.

 • Det är fruktansvärt. Vi sitter redan i boxen. Optimistiska läkare/forskare inom alternativa mediciner talar om det pågår paradigmskifte. Jag känner inte att det är så, tvärtom blir allt värre. När och hur bestämdes det att alternativa inte fick behandla barn och cancer. Det är nog inte så enkelt att det är överläkare som styr. Vem styr dem?

  Det finns många alternativa utövare i hela Sverige. De har säkert fullt upp med att vårda sina patienter men de borde också lägga mer tid på att protestera mot skolmedicinen.

  Jag har just debatterat på en sida som heter Science Life om vaccination. Ni får söka på “gener bidrar till narkolepsi orsakad av vaccination”. Varför är jag ensam där? Det hade ju varit fint om jag fler hade hört av sig. Lika när jag förde debatt i Norrtelje Tidning.

  Jag ska nu göra en ny anmälan till IVO. Den första anmälan gjordes inget åt och nu har kvinnan fått kontraktioner och blivit rullstolsbunden. Någon behandling för att hon skulle få tillbaka sin signalsubstans Acetylkolin har inte gjorts. Överförmyndaren, tingsrätten och Norrtälje kommun fick bort mig och tog över med sin “vetenskap” som en enhetschef och sjuksköterska på Birgittagården i Rimbo sa att de arbetade efter. Så kvinnan blev hemskickad att ligga på soffan i sin lägenhet. Den vården är inte mycket bättre än i början på 1900-talet, när gamlingarna låg i kökssofforna hos de anhöriga.

  Jag är med i föreningen NHF och läste i senaste numret i medlemstidningen “Hälsofrihet” om hur sjukvården misshandlade ett barn med sin cancerbehandling. Misshandel räcker inte att uttrycka för vad de har gjort. Vanligt folk tror säkert att det är cancern som utarmar patienten. Men det är behandlingen som förstör allt det friska och förstör därmed människans system för självläkning.
  Jag är så arg och jag tycker det är dags att sluta behandla de som jobbar på golvet inom sjukvården med silkesvantar.

  De ska ha mer kritik för att de inte tar sitt ansvar utan låter detta pågå.

  De arbetar för doktor Mengeles efterträdare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *