Swedbank sjunker djupare ner i den ryskamerikanska pengatvättskandalen

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 26 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Sergej Magnitskij och Swedvanks VD Birgitte Bonnesen. Pressfotomontage
Sergej Magnitskij och Swedvanks VD Birgitte Bonnesen. Pressfotomontage
Sergej Magnitskij och Swedbanks VD Birgitte Bonnesen. Pressfotomontage: NewsVoice

SVT avslöjade att enorma belopp av stulna pengar slussats via Swedbank till Ryssland i Magnitskij-fallet. Swedbanks VD Birgitte Bonnesen informerades om detta redan 2013. SVT skriver idag att uppgifter från hösten 2018 visar att kunder med Magnitskij-kopplingar fortfarande finns kvar i banken.

Bakgrunden till Magnitskij-fallet handlar om att år 2007 utfördes en gigantisk stöld av 230 miljoner dollar som betalats in i vinstskatt till den ryska staten från den amerikanske finansmannen Bill Browders bolag, förklarar SVT.

Sergej Magnitskij anlitades som skatterevisor av Browder. Magnitskij kom då bedragarna på spåren varpå han kastades i häkte och 2009 hittades död i en cell.

SVT har djuplodat beskrivit händelseutvecklingen i artikeln: “Stulna ryska pengar skickades till konton i Swedbank”.

“Sergej Magnitskij har pekat ut ryska topptjänstemän som delaktiga i ett skattebedrägeri värt motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor. För detta har han fängslats och dött.”

Problemet är att Swedbank försökt mörklägga Sergej Magnitskijs inblandning i sin egen utredning som presenterades i förra veckan. Swedbank försökte utreda frågan redan 2013. SVT uppger nu att en tidigare Swedbank-anställd som arbetade med rapporten bekräftar uppgifterna för SVT:s samarbetspartner i Estland, dagstidningen Postimees.

I artikeln framkommer att Swedbank undersökt transaktioner mellan offshore-konton, men att det var svårt att dra slutsatser eftersom bara en del av transaktionerna var synliga.

SVT skriver:

“Enligt källor från den aktuella tiden skickades den interna rapporten till Birgitte Bonnesen som då var chef för den baltiska bankverksamheten i Swedbank. Fem år senare, hösten 2018, tar Birgitte Bonnesen emot en annan hemlig internrapport som visar att misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank har slussat motsvarande 95 miljarder svenska kronor mellan varandra, vilket SVT tidigare har avslöjat.”

Den hemliga internrapporten avslöjar att Swedbank uppmanas att göra sig av med samtliga kunder som har en koppling till Magnitskij-fallet. Det skedde alltså inte.

Den amerikanske affärsmannen Bill Browder kommenterar till SVT att han skulle ha antagit att banken borde ha agerat mycket tidigare. Han säger att han inte kan komma på något vettigt skäl till varför de behöll dessa kunder om de visste att de var inblandade i Magnitskij-fallet.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • En seriös stat hade omgående återtagit banktillståndet för Swebank och införlivat den med SBAB, Statens Bank AB. Man hade då orsakat total kontroll av bankens verksamhet. Tillgång till bank-giro och post-girosystemet. Man hade då tillgång till fractional reserv banking, dvs skapande av pengar ur tomma intet i datorer vilket sker genom att stjäla alla pengar som skickas i transaktions systemet en stund och med andras pengar skapa egna. Man kan då skapa behövda pengar till staten för betalning av alla “lån” och avskaffa beskattningen för privata och istället med egna tillverkade pengar betala för samhällets kostnader.

 • För att kommentera min egen prognos ovan. Bonnesen får nu som present 21,5 miljoner i fallskärm. Hon behöver helt enkelt inte jobba längre i sitt liv, men hon tar säkert inom 6 månader (efter en skön semester) ett nytt toppjobb. Hon lär ju få erbjudanden. Ok, jag är lite avis på 21,5 miljoner kr och en lång skön semester.

  Aftonbladet (28 mars): Swedbank-kundernas ilska – efter Bonnesens miljon-fallskärm

  “Kritiserade Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen lämnar sitt jobb och för 21,5 miljoner i fallskärm.
  Nu rasar kunderna mot storbankens agerande – och många överväger att byta bank.
  – Det här var droppen, att de håller på med fiffel och båg, jag vill inte gynna dem, säger Marie Stålnacke, 70”.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wPrxEA/swedbank-kundernas-ilska–efter-bonnesens-miljon-fallskarm

 • Detta är större än ni tror. Svenska storbanker är inte ett dugg rädda för svenska myndigheter. Det är en helt annan femma med amerikanska myndigheter. Den amerikanska myndigheten DFS (Department of Financial Services) har jurisdiktion även utomlands och kan bötfälla utländska banker. Dom bötesbeloppen dom är stora och svider. Här handlar det om miljardbelopp. Många, många miljarder. Detta ingår i en större manöver, som syftar till att den amerikanska staten samlar på sig fantasibelopp, då dem har en plan att genomföra.

  • Så är det Ale. Swedbanks dagar är nog räknade. Skönt. Kan vara början på globalisternas självsäkra styre.

   Hm, just nu känns luften lite lättare att andas. Förlorarna är de som tillskriver just globalisterna och dess banker dess agenda som allenarådande. Ha…. detta är bara början…

 • Syftet med att sparka Birgitte Bonnesenvar naturligtvis för att rädda banken och försöka få journalister att sluta gräva. Nu klarar sig Swedbankbankir A, B och C som vet vad som hänt och som var delaktiga och som fick ut bonusar för att tillhandahålla glidmedel.

  • Så nu menar du plötsligt att danskan är oskyldig ???
   Du, hon och Lundberg Markowic är fullfjädrade maktgalningar och drar sig inte för att ljuga om någonting, i likhet med de flesta kvinnor. Bonnesen försökte spela lika duktig som Falkengren men är så j-kla otrevlig att ingen med k-k ville jobba för henne. Annat var det med Falkengren, j-vligt tuff MEN hederligt rak och med klar strategi. Räkna kan Bonnesen också men hon vill bara ha ja-sägare, kjolgossen Franke Rodau t.ex. DOCK är hon tillsatt av en STYRELSE och styrelsen av ägarna, arbetarrörelsens fack-pack.
   Sedan kan du titta lite på den guru-förklarade Lundberg Markow, ett fullständigt egoistiskt monster,
   som på fullt allvar tror att det är hon som är Folksams ägare !
   När det börjar bränna så tvärvänder hon och ljuger ihop en story.
   Vad som annars är riktigt anmärkningsvärt är Bonnesens rent ut sagt märkliga “fallskärm”.
   Den har så mycket hål att hon verkar trott att hon för alltid skulle vara kvar OCH det i sin tur tyder på att det är många i arbetarrörelsens topp som är inblandade i affärerna i Baltikum Bonnesen var satt som ansvarig för. Dock har nu Bonnesen med råge nu klippt Hessius som sveriges durbaraste kvinna,
   Hessius brände väl ca 17 miljarder i ap-fonden men Bonnesen är ju uppe i en 60-75 redan nu……

 • NyD: Razzia mot Swedbanks huvudkontor i Stockholm
  https://nyadagbladet.se/ekonomi/razzia-mot-swedbanks-huvudkontor-i-stockholm/

  Ekobrottsmyndigheten: “EBM kan bekräfta de medieuppgifter som gör gällande att ett tillslag pågår på Swedbanks huvudkontor. Tillslaget genomförs av poliser från EBM:s Finansmarknadskammare på uppdrag av chefsåklagare Thomas Langrot med anledning av den pågående förundersökningen mot Swedbank.”
  https://twitter.com/Ekobrottsmyndig/status/1110846835122454528

  • Nu är det så att detta handlar om det faktum att pga SVT´s skattefinansierade gangstermatriarkat inte fått lägre bostadslåneräntor så ville Bonnesen informera UTVALDA delar av aktieägarna att det förestod ett UG-program hon inte fattade förrän för sent att det inte spelar nå´n som helst roll vad hon sade, enbart mutor som biter på UG.
   Bonnesen o hennes kjolgosse Rodau fattar sedan inte ALLA aktieägare har samma informationsrätt, totalt ofattbart.
   Hade hon varit av manligt kön hade hon redan suttit inne, jfr Ola Rollén, häktad först frågor sedan.
   Lita aldrig på en dansk, man eller kvinna, i någon form av hederliga överenskommelser, fråga vilken SAS-anställd som helst, Bonnesens exman t.e.x.

 • Som vanligt är saker och ting mer komplext än vad som syns i mainstream media. Lär er mer om Bill Browder och The Rape of Russia.

  http://www.magnitskyact.com
  https://thesaker.is/the-rape-of-russia-saker-blog-exclusive-interview/
  https://home.solari.com/anne-williamsons-rape-of-russia-testimony/
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/corruption/browder-russia-trump-safra/

  Browder har försökt stoppa filmen om honom “The Magnitsky Act – Behind the Scenes” från att visas.

  Jag twittrade om detta på konton tillhörande mainstream media när historien om Swedbank blev aktuell. För någon vecka sedan fick jag ett märkligt samtal från England om ett möjligt jobb på en bank i Stockholm. Sa snabbt nej tack och la på. I efterhand tolkar jag det som ett indirekt hot om att låta bli att uppmärksamma Browder och filmen.

  • Jag vet inte om skribenten på den bloggen hade kompetens för uppgiften. Tror att han var matematiker, men jo, visst är det märkligt. Jag tycker att SwebbTV och Arnstberg tar upp saken ganska vaket och lämpligt, även om de inflikar olika högerlögner, såsom högern ofta brukar göra. Jag har kommenterat intevjun med Karl-Olov Arnstberg på min blogg och där kan du även ladda ner den som MP4-fil.

   • Han förlitade sig på erfarna (och kritiska) amerikanska ekonomer och var nog därför betydligt bättre insatt i ämnet än de flesta andra bland svenska altmediaskribenter och kommenterare.

 • Jag är generellt kritisk mot storbanker, i all synnerhet sedan avregleringen på 80-talet, men som privatkund har jag varit nöjd med medlemsägda Länsförsäkringar Bank och deras service, sedan jag öppnade konto där 2014.

 • Sådan herre, sådan hund sägs det. Undersåtarna tar’ efter Eliten och dessa började ju, som alla numera vet, att löpa amok efter Murens och Sovjetunionens sönderfall 1989-1991.

  Extremt grov kriminalitet, typ 9/11, leder inte till åtal och bankerna har skaffat sig rätten till först bail out och som nu har blivit bail in (eller var det tvärtom?). Politikerna importerar kreti och pleti från klottets alla hörn, som sedan försörjs av oss andra. Deras brottslighet och våldsbenägenhet är hög. Inte blir det bättre av att domstolarnas jurister är omvända rasister och ofta sedan universitetsåren är medlemmar i vänster-anarkistiska sekter.
  MSM ägs av en media-oligarki som i s f att informera folket, har blivit en propagandistisk kampanjorgan för folkutbyte à la von Coudenhove-Kalergi. Som lök på laxen har vi alltså blivit en diktatur, där yttrandefriheten beskärs och där lögner och mörkläggning genomsyrar allt. Där en anförare av Rosenbad-regimen i ett tal påstår att “högerextremism och nationellt tankegods” är Sveriges svurna fiender mm.

  • Bra och klokt skrivet Ulf. Tyvärr väljer en majoritet av det svenska folket att inte se sanningen i vitögat. Det är enklare och tryggare att tro på en svetsare (3 miljoner väljare kan väl ändå inte ha fel?)

   Förhoppningsvis leder dina kommentarer till att ändå successivt väcka en och en.

   Som man brukar säga: – Vattendroppen urholkar till slut stenen. M.a.o. det gäller att aldrig ge upp avseende arbetet med att upplysa folket, då det kommer att ta tid.

   Dock är det så att för varje individ som fått ett “uppvaknande”, blir denne en ny ambassadör för vidare spridning av verklighetens obehagliga sanning. Så visst hopp finns.

   • Hahahaha. Liiberalerna har gjort sitt då visserligen sent men ändåung. 95% inser att det är liiberalerna som ljugit och bedragit

 • Den här Browder är en ful fisk som dessutom har många frågor att besvara om de “mystiska” dödsfall som drabbat folk i hans närhet! Att SVT anser Browder vara ett sanningsvittne visar väl på att här ligger en hund begraven…

 • Stanna Du kvar i PK-Swedbank, kålrotsbanken. Din PK-polare Malkowich går i god liksom du får ditt 1:sta-handskrav tillgodosett. en kvinna i toppen. Elakt va´?
  Skämt (dubbelmening här) åsido så sköter faktiskt Bonnesen banken utmärkt utom att hon inte har nå´n som helst känsla för PR i nå´n form. Hur hon ens kunnat godkänna att ens anställa stört-fjanten Gabriel Francke Rodau är fullständigt obegripligt och det är hans (?) / “hens” fel alltihop. Sämre går inte att sköta jobbet som….. kommunikationschef….vilken självgod åsna !
  Kolla hur SEB´s Torgeby vände till det i Falkengrens anda till Bloomberg news;
  “SEB har inte fått några indikationer om att banken systematiskt har blivit använd för penningtvätt.”
  SEB-chefen uppger samtidigt att han inte kan garantera att banken aldrig har varit utsatt för finansiell brottslighet eller penningtvätt. HAHAHAHA, alltså OM banken skulle UTNYTTJATS för penningtvätt är banken LURAD och OSKYLDIG !!! Tjohoo. LJUG aldrig Hen Rodau, det straffar sig trots att man gömmer sig i mammas kjolar och spelar superball när man gasar runt hörnorna på Östermalm utan blinkers, om man inte parkerar utanför bolaget förstås. Då slår man på parkeringstillståndet/varnings-blinkerserna !
  DEN tönten har kostat mig betydligt mer än nå´t annat HELT i onödan !

 • JAK Medlemsbank saknar just företagsdelen men den har rätt inställning till den fördärvliga räntan. Bästa alternativet är Länsförsäkringar som just tar hand om företagskunder. Den är ju också medlemsägd.

 • Jag har privat- och företagsekonomin samlad i Swedbank. Nu är det dags att byta. Någon som kan tipsa om en bättre bank som inte är inblandad i pengatvätt och som har hand om både privat- och företagskunder?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *