Trollning – Så här lurar och hotar Robert Aschberg, Frida Boisen och TV3

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Trolljägarna på TV3 med Robert Aschberg och Frida Boisen. Montage: NewsVoice
Trolljägarna på TV3 med Robert Aschberg och Frida Boisen. Montage: NewsVoice
Trolljägarna på TV3 med Robert Aschberg och Frida Boisen. Montage: NewsVoice

DEBATT. Robert Aschberg och Frida Boisen har satt i system att vilseleda tittarna med avsikten att förkasta det som de redan bestämt sig för att de inte gillar. Det handlar också om att skapa show, enligt Aschberg. När sedan den utpekade parten, i det här fallet företaget Jordstrålningscentrum, replikerar på sin egen sajt går TV3 in och hotar med advokater. 

Text: Eva Svensson | Rättelse: kl 00:02, 22 mars, NewsVoice hade felaktigt skrivit att Jordstrålningscentrum är en förening, men organisationen blev nyligen ett företag)

Eva Svensson, selfie
Eva Svensson arbetade tidigare för Jordstrålningscentrum

Frida Boisen på TV3, som jobbar med Robert Aschberg, ringde mig för flera år sedan och beklagade sig gång på gång att hon inte kunde sova och mådde dåligt, så hon behövde akut hjälp av oss på Jordstrålningscentrum. Hon trodde att det berodde på currykors i lägenheten. Vi hade just upphört med att gå hem och hjälpa folk att leta jordstrålning och currykors med slagruta och skickade därför henne vidare.

Det resulterade i ett Aschberg-program där man på ett mycket ohederligt sätt framförde att slagruta inte fungerar. Genom snabba bilder och snabba slutsatser påstod man att de fyra slagrutemän de ringt upp och sedan smygfilmat i en riggad lägenhet var odugliga, det vill säga att slagruta är bluff.

Aschbergjournalistik

Det var så skickligt klippt och kommenterat att jag var tvungen att se om programmet två gånger för att förstå hur de lurade tittarna.

ArcanumSkolan 2024

Detaljstuderar man programmet och tänker efter så visades det tydligt att olika slagrutemän helt riktigt mätt ut det negativa currykorset på samma ställe i rummet, men det nämns inte i programmet.

Man lurades sen också genom att man inför varje slagrutemans insats hade flyttat sängen till olika platser i rummet. Frida Boisen därefter frågade om det var okey att den stod där, dvs att det ej var currykors där, för sådana är svåra att sova på. Det fula, och jag var tvungen att se om det kluriga programmet för att begripa, var att man fick tittarna att helt och hållet anta att endast ett ställe för sängen skulle vara okey.

Naturligtvis kan man oftast placera sängen på flera ställen i ett rum, även om det finns currylinjer och currykors där, men här förvillade de tittarna. Deras slutsats var därför att slagrutan inte fungerar, vilket de beslutat sig för att bevisa. Detta pågrund av att slagrutemännen sagt okey till Fridas olika sängplaceringsförslag, som faktiskt gick att göra utan att man skulle bli störd av currykors.

Robert Aschberg vill göra show

Frågan är om de ens själva begrep hur de lurade tittarna. Kanske hade de bara en stor okunskap om ämnet, men de visste hur det skulle göra för att förkasta slagruteriet och detta med stor genomslagskraft i TV3.

Folk är tydligen numera ganska vana vid att Aschberg ljuger och överdriver, så det var många som efteråt ringde till oss och ville ha sina rum kontrollerade för jordstrålning.

En annan känd TV-producent berättade för oss att denne tillfrågat Aschberg varför han gör på det här sättet, alltså att försöka sätta dit folk och förvilla TV-tittarna.

Aschberg svarade:

”Det måste vara show i TV.”

TV3 hotade med advokater

Vi bemötte programmet och skrev sanningen på vår hemsida, men då återkom TV3 och hotade oss med att de skulle koppla in sina advokater om vi hade Frida Boisens namn publicerat på webben. Vi kollade om vi kunde anmäla dem, men det visade sig att TV3 inte var registrerat i Sverige utan istället lyder under utländsk lag, så vi gav upp.

Text: Eva Svensson, Jordstrålningscentrum

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq