MSB preppar oss: Om krisen eller kriget kommer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 april 2019
- NewsVoice redaktion
Broschyr om Krisberedskap från MSB. Pressfoto: Thomas Henrikson, MSB
MSB har ansvar för informationssäkerhet i landet. Pressfoto: Thomas Henrikson, MSB
Broschyr om Krisberedskap från MSB. Pressfoto: Thomas Henrikson, MSB

NOTERAT. MSB lanserar på uppdrag av Regeringen flera nya kompetenshöjande insatser för ökad informationssäkerhet riktade mot kommuner, regioner och länsstyrelser. Allt handlar inte om svensk självförtroendekris på grund av Ryssland utan det kan även handla om att din patientjournal inte får hamna i orätta händer.

Text: NewsVoice

MSB:s sajt  Informationssakerhet.se förklarar:

“En del av vår information är värdefull, både för organisationer och för den enskilda människan. Allt från forskningsresultat och fotografier till fastighetsförteckningar och saldot på vårt bankkonto. Ibland till och med livsviktig såsom informationen i patientjournaler eller styrsystemen i kärnkraftverk. Är den informationen förlorad eller felaktig kan det få katastrofala följder.”

Informationssäkerhet handlar om att införa och förvalta administrativa regelverk som policys och riktlinjer och tekniskt skydd. Hit hör kryptering, brandväggar och fysiskt skydd som skalskydd (inbrottssäkerhet) och brandskydd.

En lärarledd utbildning för ledare och informationssäkerhetssamordnare på engelska Chief Information Security Officer (CISO) ges i vår tillsammans med Försvarshögskolan.

HanHanna Lagerquist på MSB, privat fotona Lagerquist på MSB, privat foto
Hanna Lagerquist på MSB, privat foto

“Vi har, i samarbete med länsstyrelserna och SKL, tagit fram utbildningar och verktyg som förbättrar förutsättningarna för och bidrar till ett systematiskt informationssäkerhetsarbete på ett mer övergripande sätt”, säger Hanna Lagerquist, projektledare på enheten för systematiskt informationssäkerhetsarbete vid MSB.

Webbaserade utbildningar i informationssäkerhet har tagits fram och samtliga målgrupper har möjlighet att från och med mars i år erbjuda kurserna till sina medarbetare. Detta är resultatet av efterfrågan från dessa aktörer.

”En bra utbildning som alla kommuner borde få gå, det känns som ett privilegium att ha fått ta del av den”, skrev en av deltagarna i utvärderingen.

Flera nya produkter har lanserats som tex “Metodstödet” och “CISO:s vänner”, med tips och råd kring hur funktioner i en organisation kan stötta i ett effektivt informationssäkerhetsarbete.

Text: NewsVoice | Källa: pressmeddelande från MSB

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *