Islamiska Staten (IS) tar ansvaret för terrorattackerna på Sri Lanka – Kan vara hämnd för Christchurch

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 april 2019
- NewsVoice redaktion
IS-jihadister på Sri Lanka 21 april 2019. Filmsekvens tillhandahållen av Sri Lankas myndigheter

Islamiska Staten har tagit på sig ansvaret för terrorattackerna på Sri Lanka som dödade 320 människor, enligt Indiska myndigheter. Det finns misstankar om att attacken var en hämnd efter terrorattacken mot moskéer i Christchurch, Nya Zeeland.

Ansvarstagandet för terrorattackerna på Sri Lanka kommer, drygt 48 timmar efter dåden, via jihadisternas nyhetsbyrå Amaq och Twitter. Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe menar att terrorgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) har kopplingar till utländska IS-grupper. Myndigheter ansvariga rikets säkerhet har också kunnat följa hur individer från Sri Lanka anslutit sig till IS i utlandet och sedan återvänt.

IS har i ett utlåtande namngivit åtta personer varav sju utförde den “välsignade attacken” mot det “hädiska” påskfirandet på Sri Lanka. IS annonsering av sig själva som ansvariga kom bara några timmar efter att Sri Lankas försvarsminister Ruwan Wijewardene sagt offentligt att attacken mot Sri Lanka var en hämnd för attacken mot moskéer i Christchurch den 15 mars.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att hon inte sett några underrättelser som visar att det finns en säker koppling mellan dådet i Christchurch och dåden på Sri Lanka.

Text: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq