Julian Assange har gripits och förts bort efter order från USA

publicerad 11 april 2019
- av NewsVoice
Julian Assange grips den 11 april 2019 - Foto: RT.com

Julian Assange har gripits och förts bort från Ecuadors ambassad efter order från USA, uppger AFP. Ecuador har dragit tillbaka Wikileaks-grundaren Assanges diplomatiska asyl. Han har förts till en polisstation. Nu befaras att han transporteras till USA efter att han "processats" i England.

Julian Assange har suttit i en slags "husarrest" på Ecuadors ambassad i London sedan 2012 efter att Assange anklagats för våldtäkt på grund av en sprucken kondom. Nu anser Ecuadors president Lenin Moreno att det var dags att låta brittisk polis hämta ut Assange efter att han anklagats för att ha brutit mot villkoren för sin asyl och "upprepade gånger brutit mot internationella konventioner". Andra källor gör gällande att det mest handlar om att Assange försökt kommunicera efter att ambassaden stängt av hans tillgång till internet.

"Assange's relationship with Ecuadorian officials appeared increasingly strained since the current president came to power in the Latin American country in 2017. His internet connection was cut off in March of last year, with officials saying the move was to stop Assange from "interfering in the affairs of other sovereign states."" - RT.com

I fredags skrev Wikileaks på Twitter att en högt uppsatt källa inom den ecuadorianska staten har sagt att Julian Assange kommer kastas ut inom dagar eller timmar.

USA ska ha begärt att Assange ska återvända till landet där federala myndigheter utreder Wikileaks, enligt AFP. Wikileaks anklagar ”mäktiga aktörer” som CIA, för att försöka avhumanisera Assange.

Polisen i London bekräftar gripandet i ett uttalande, enligt Expressen.

"Julian Assange, 47, har i dag, torsdag 11 april, gripits av polisen från Metropolitan Police Service på Ecuadors ambassad efter en fullmakt utfärdad av domstolen Westminster Magistrates den 29 juni 2012, för att han inte har inställt sig i rätten".

Brittisk polis uppger i ett pressmeddelande att polisen hade i uppgift att genomföra arresteringsordern på uppdrag av domstolen Westminister Magistrates Court och att ambassadören även bjudit in polisen att hämta Assange.

Text: NewsVoice