Manifestation för Julian Assange – Prejudikat kan skicka USA-kritiska journalister i fängelse

publicerad 14 april 2019
- av Torbjörn Sassersson red.

Flera föreningar för fred och rättvisa arrangerade tillsammans en manifestation för Julian Assange och hans frigivning i Stockholm den 12 april. NewsVoice var på plats och filmade.

Experter och insatta varnar för att fallet med Julian Assange kan bli prejudicerande om Assange fälls i amerikansk domstol. Det kan i sin tur leda till att journalister i hela världen kan utlämnas till USA om de avslöjar USA:s krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Talade gjorde Sigyn Meder som är ordförande i Iraksolidaritet och Eva Björklund från Sveriges fredsråd, Venezuelanätverket och Svensk-Kubanska föreningen. Luis Asbacal från Sydamerika jämförde Storbritanniens agerande mot Assange med Pinochet-regimen. Anders Romelsjö som är ordförande i Stockholmsavdelningen i Folket i Bild Kulturfront och vice ordförande i för Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR) talade också. All fyra talare är med i Stödgruppen för Julian Assange i Stockholm. Dessutom fanns Lars Drake på plats som talare. Han är aktiv i riksföreningen Nej till NATO. Drake var tidigare med i styrelsen för Folket i Bild Kulturfront.

Text och video: Torbjörn Sassersson