Manifestation för Julian Assange – Prejudikat kan skicka USA-kritiska journalister i fängelse

publicerad 14 april 2019
- Torbjörn Sassersson red.

Flera föreningar för fred och rättvisa arrangerade tillsammans en manifestation för Julian Assange och hans frigivning i Stockholm den 12 april. NewsVoice var på plats och filmade.

Experter och insatta varnar för att fallet med Julian Assange kan bli prejudicerande om Assange fälls i amerikansk domstol. Det kan i sin tur leda till att journalister i hela världen kan utlämnas till USA om de avslöjar USA:s krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Talade gjorde Sigyn Meder som är ordförande i Iraksolidaritet och Eva Björklund från Sveriges fredsråd, Venezuelanätverket och Svensk-Kubanska föreningen. Luis Asbacal från Sydamerika jämförde Storbritanniens agerande mot Assange med Pinochet-regimen. Anders Romelsjö som är ordförande i Stockholmsavdelningen i Folket i Bild Kulturfront och vice ordförande i för Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR) talade också. All fyra talare är med i Stödgruppen för Julian Assange i Stockholm. Dessutom fanns Lars Drake på plats som talare. Han är aktiv i riksföreningen Nej till NATO. Drake var tidigare med i styrelsen för Folket i Bild Kulturfront.

Text och video: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det är inte en fråga om huruvida krig och terrorattacker är verkliga eller ej. Att segra är omöjligt. Krig är inte menade att bli vunna. De är menade att hållas igång av de som styr bakom regeringar.
  Ett hierarkiskt samhälle är bara möjligt att bygga på en grund av fattigdom, okunnighet och ignorans. I princip är alltid krig planerade för att hålla samhället precis på gränsen till svält (och rädsla). Krig utkämpas av de som regerar över sina egna undersåtar. Och dess syfte är varken seger över ”Terror” eller extremism, utan att hålla samhällets struktur intakt.
  Det har nu gått 14 år sedan George Bush o Co, ljög för hela världen, och startade kriget mot terrorn efter en attack som aldrig lämnat så många frågetecken efter sig.”I en värld av universellt bedrägeri är det en revolutionerande handling att tala sanning.
  I 1984 är du kriminell och anses vara psykiskt sjuk om du tänker fritt, utanför boxen, och bör utsättas för sträckbänk och elchocker för att omforma din hjärna. Det eller nackskott.
  I 1984 övervakas alla, förutom ledarna. Ibland vet arbetarna om det (då de sitter vid sina arbetsplatser och hemma) men ofta i hemlighet. De kan inte stänga av sina TV-apparater med propaganda och meningslös information. Endast ledarna vet sanningen.
  Aldrig har offentlighetsprincipen varit så inskränkt i Sverige som nu. Januari 2014 kom en ny lag där EU-handlingar blir sekretessbelagda illa kvickt. Vi får allt svårare att begära ut dokument. I USA har NSA-skandalen och Snowden glömts bort bland nya rubriker om krig, terror, Ryss-hat, dieter, Islam, anti-allt-möjligt…och aldrig har det varit så många fördummande program på TV som nu.
  I 1984 finns ”tankepolisen” som håller koll på invånarna så de tänker rätt tankar, och har rätt åsikter.
  Nyhetsmedier vinklar händelser så att vi blir våra egna åsiktspoliser, om inte någon annan hinner före. Vi blir rädda för att tänka själva och lita på magkänsla. Om det sägs på nyheterna är det sant.
  Tänk då på att privata bolag äger media nuförtiden. Bolag drivs inte av sanning. De drivs av vinstintresse. Journalister däremot kan drivas av sanning, men har tyvärr inte möjlighet att alltid lyckas nå den i dagens arbetsklimat.
  https://www.vaken.se/analys-av-filmatiseringen-av-george-orwells-bok-1984/

 • Som Sigyn Meder sa, “detta är början till slutet för yttrandefriheten”.
  Stort tack till NewsVoice för att ni förmedlar detta. Kanske är det här den viktigaste frågan av alla idag.
  USA och dess lydregimer i Europa, Sverige inräknat, hotar nu demokratins grundpelare. Västvärldens regeringar, kanske mest tydligt den svenska och den brittiska har sålt sig med hull och hår till den primitiva krigarklan som styr USA. Våra stora media gör, med gamla Pravda som förebild, sin drängtjänst åt överheten, sprider krigshets mot Ryssland och underlåter att avslöja överhetens konspiration mot demokratin.
  Lyckas vi inte organisera oss till försvar för demokratin så kommer Sigyn Meder att få rätt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *