Landsting betalade ut miljonskadestånd efter skador av elchocksbehandlingar

publicerad 28 april 2019
- av NewsVoice
Utrustning för elchocksbehandling, ECT. Foto: Soggybread. Licens: Public domain (CC-0), Wikimedia Commons
Utrustning för elchocksbehandling, ECT. Foto: Soggybread. Licens: Public domain (CC-0), Wikimedia Commons
Utrustning för elchocksbehandling, ECT. Foto: Soggybread. Licens: Public domain (CC-0), Wikimedia Commons

DEBATT. Landsting tvingades betala ut miljonskadestånd till en kvinna som fått sitt liv förstört av elchocksbehandlingar (ECT) och sexuella övergrepp. Psykiatrin i Sverige fortsätter nonchalant att ge elchocksbehandlingar, trots flera utbetalda skadestånd, vetenskapliga studier och mängder med anmälningar och vittnesmål på skador. Sverige är bland de värsta i världen med att ge elchocker – ca 50 000 – 60 000 st om året och ökar nu antalet till barn via BUP.

Text: Peter Larsson

Den sista tiden har mängder med artiklar i media beskrivit miljonskadeståndet som ett landsting tvingades betala ut – se några artiklar nedan.


Övergreppen i psykiatrin med elchocker och sex bröt ner kvinnan, som fick sitt liv förstört. Otroligt nog lyckades hon driva en tio-årig process som slutade med skadestånd och upprättelse.


Miljonskadeståndet är ett stort hopp

“Hon har fortfarande minnesstörningar och kan inte arbeta. Före behandlingen hade hon ett kvalificerat arbete och hade inte haft några som helst kognitiva problem” Advokat Ulf Jacobson.

Många andra har fått sina liv förstörda av psykiatrins elchocksbehandlingar – mörkertalet är stort.

ECT betyder “electroconvulsive therapy”, och är en psykiatrisk metod för att framkalla epileptiska anfall hos patienten med hjälp av elchocker, medan sjukvården vårdar och behandlar epilepsi pga skaderisken. Dess ursprungliga användning var bedövning av grisar innan slakt.

Docent i neurologi Dr Robert Grimm:

“En del av medicinen, neurologin, strävar efter att förhindra epileptiska grand mal konvulsioner medan en annan del, psykiatrin, använder epileptiska grand mal konvulsioner som ‘behandling’. Är inte detta ett underligt etiskt dilemma?”

Namnet var “elchocker” eller “elchocksbehandlingar” innan psykiatrin bedrägligt bytte det. Det ser bättre ut nuförtiden, men elchocken som drabbar den känsliga tankeverksamheten är densamma och är så stark att det krävs att patienten sövs ner eller får muskelavslappnande för att undvika kramper och frakturer.

Miljonskadeståndet är ett stort hopp till alla som har skadats av elchocksbehandlingar (ECT) och en början till slutet för psykiatrins elchockande av bla. barn, gravida, äldre och under tvång. Lyft fram och satsa på alternativa behandlingar istället!

Text: Peter Larsson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Många människor som har fått svåra skador efter ECT-behandlingar. Deras liv har blivit förstörda. Se denna sida: http://www.elchocker.se

  Hemska vittnesmål och filmade vittnesmål som visar att deras liv har slagits i spillror av ECT. Anhöriga har också drabbats hårt.

  Se t.ex denna film om hur Ankis son blev skadad av ECT: https://youtu.be/1s_8slIBAoE

  IVO och Patientförsäkringen har fått mängder med anmälningar och betalt ut skadestånd i flera fall.

  Socialstyrelsen har erkänt att det finns risk för bestående skador efter ECT och gett ut direktiv till sjukhusen att hjälpa de som har fått minnesskador.

  Det finns flera vetenskapliga studier som dömmer ut ECT-behandlingarna.

  Allt detta borde psykiatrin informera patienten och anhöriga om innan behandlingen men det sker tyvärr inte enligt många vittnesmål. Istället sker påtryckningar och övertalan för att patienten skall gå med på ECT.

  Sverige är bland de värsta länderna i världen per capita med att ge ECT till bla. barn, gravida, äldre och under tvång. Det finns länder i världen där denna behandling inte används eller mycket lite.

  Livsviktig information om ECT: http://www.ect-behandling.se/livsviktig-info-ect-behandlingar/

  Satsa på och lyft fram alternativa behandlingar istället!

 • I Finland är det frivilligt med elchocksbehandling och många upplever sig må bra av det. Behandlingen är inte som i Hollywoodfilmer att patienten ligger och sprattlar med 100.00 volt genom kroppen. Det syns knappt på patienten förutom lite små ryckningar Skadeståndet kom pga de sexuella övergreppen vilket är en HELT annan sak och helt oförlåtligt. Newsner är som vanligt en rätt snedvriden källa till information. Mitt tips. Läs inte newsner

 • Glädjande att miljonskadestånd betalts ut för skador från elchocker.
  Måtte det bli ett prejudikat för alla övriga offer som fått sina liv förstörda av denna barbariska “behandlingsmetod”.

 • Mycket glädjande att detta miljonskadestånd betalts ut för skador från elchocker.
  -Måtte det bli ett prejudikat till de många andra offren som fått sina liv förstörda av denna barbariska “behandling”.

 • Vare sig kommuner eller landsting behöver rädas skadestånd eftersom de är försäkrade mot detta. Det är bara att köra sina experiment år ut och år in. Ett annat exempel är att gamla tant Asta därför nekas att duscha vecka ut och vecka in med berått mod. Skatteslavarna betalar ju försäkringspremien. Vi får väl kalla detta fenomen som ett “extra allt” i tjänstemannadirektivet…

 • En gammal “god” tradition inom den s k vården; rasbiologiska steriliseringar av “konstiga” eller udda människor och sedan i sin ignorans och arrogans, elchocker för att tysta “besvärliga” patienter, cellgifter med en överlevnadskapacitet på 4,9% under en 5-årsperiod vid cancer!!!
  Det finns fungerande behandlingar som dock inte används inom Sverige!

 • Den tidigare Socialministern Annika Strandhäll visade med all tydlighet var i ansvarstagande som socialstyrelsen ställer sig. Hon nämnde i en riksdagsdebbatt med Margareta Larsson att frågan om Elchoker är
  “en medicinsk fråga” och hon har därmed inget ansvar i den frågan ???
  När en Socialminister, som har möjligheter att faktiskt kunna göra något, hänvisar till någonstans ut i dimman så undrar man ju hur en sådan “kapacitet” överhuvudtaget har fått sin befattning.

  Så de som har hand om denna “medicinska fråga” är med, den tydlighet jag finner, är psykiatrin själva.
  Och när den statistik på “botade” patienter är så försvinnande låg så att man ju undrar hur en sådan verksamhet får fortsätta år efter år och med patienter som får leva sina liv antingen totalt handikappade efter elchocker eller vara beroende av olika sorters piller, som är beroendeframkallande och ibland personlighetsförändrande. Hur många väljer att ta livet av sig ?? Hur många familjer och anhöriga får lida av denna totala brist på ansvarstagande från våra valda myndighetspersoner.
  Det finns personer som kan klara av att leva efter ECT (Electric Chock Treatment) men det är väldigt många som inte kan återgå till sina vanliga normala liv. Jag har personligen träffat en person som åker till psyket och får ECT så fort han blir deprimerad och att denna “behanding” hade hindrat honom från att ta sitt liv. Vad det beror på har jag ingen åsikt på. Det kan bero på vilken voltstyrka som ställs in på elchocks apparaten kanske. Vad jag undrar över är: hur många psykiatriker skulle själva vilja ha en ECT-behandling??

 • Sveriges sjukvård sägs vara i toppklass. I toppklass ligger föråldrade behandlings- och analysmetoder som av någon anledning försvaras med näbbar och klor. Att det skall behöva ta tio år för att få upprättelse är helt sanslöst och det allra värsta är att under tiden så tillåts övergreppen att fortsätta. De inom psykiatrin som även begår sexövergrepp har definitivt valt fel yrke och omedelbar avstängning borde vara en självklarhet. Kanske lite toppklass terapi enligt egenmodellen vore ett bra första steg i deras behandlingsplan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *