Landsting betalade ut miljonskadestånd efter skador av elchocksbehandlingar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 april 2019
- NewsVoice redaktion
Utrustning för elchocksbehandling, ECT. Foto: Soggybread. Licens: Public domain (CC-0), Wikimedia Commons
Utrustning för elchocksbehandling, ECT. Foto: Soggybread. Licens: Public domain (CC-0), Wikimedia Commons
Utrustning för elchocksbehandling, ECT. Foto: Soggybread. Licens: Public domain (CC-0), Wikimedia Commons

DEBATT. Landsting tvingades betala ut miljonskadestånd till en kvinna som fått sitt liv förstört av elchocksbehandlingar (ECT) och sexuella övergrepp. Psykiatrin i Sverige fortsätter nonchalant att ge elchocksbehandlingar, trots flera utbetalda skadestånd, vetenskapliga studier och mängder med anmälningar och vittnesmål på skador. Sverige är bland de värsta i världen med att ge elchocker – ca 50 000 – 60 000 st om året och ökar nu antalet till barn via BUP.

Text: Peter Larsson

Den sista tiden har mängder med artiklar i media beskrivit miljonskadeståndet som ett landsting tvingades betala ut – se några artiklar nedan.


Övergreppen i psykiatrin med elchocker och sex bröt ner kvinnan, som fick sitt liv förstört. Otroligt nog lyckades hon driva en tio-årig process som slutade med skadestånd och upprättelse.


Miljonskadeståndet är ett stort hopp

“Hon har fortfarande minnesstörningar och kan inte arbeta. Före behandlingen hade hon ett kvalificerat arbete och hade inte haft några som helst kognitiva problem” Advokat Ulf Jacobson.

Många andra har fått sina liv förstörda av psykiatrins elchocksbehandlingar – mörkertalet är stort.

ECT betyder “electroconvulsive therapy”, och är en psykiatrisk metod för att framkalla epileptiska anfall hos patienten med hjälp av elchocker, medan sjukvården vårdar och behandlar epilepsi pga skaderisken. Dess ursprungliga användning var bedövning av grisar innan slakt.

Docent i neurologi Dr Robert Grimm:

“En del av medicinen, neurologin, strävar efter att förhindra epileptiska grand mal konvulsioner medan en annan del, psykiatrin, använder epileptiska grand mal konvulsioner som ‘behandling’. Är inte detta ett underligt etiskt dilemma?”

Namnet var “elchocker” eller “elchocksbehandlingar” innan psykiatrin bedrägligt bytte det. Det ser bättre ut nuförtiden, men elchocken som drabbar den känsliga tankeverksamheten är densamma och är så stark att det krävs att patienten sövs ner eller får muskelavslappnande för att undvika kramper och frakturer.

Miljonskadeståndet är ett stort hopp till alla som har skadats av elchocksbehandlingar (ECT) och en början till slutet för psykiatrins elchockande av bla. barn, gravida, äldre och under tvång. Lyft fram och satsa på alternativa behandlingar istället!

Text: Peter Larsson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq