Notre Dame i Paris kan totalförstöras av brand

publicerad 15 april 2019
- av NewsVoice
Notre-Dame- brinner 15-16 april 2019. Drönarfoto: La-croix.com

Katedralen Notre Dame byggd under 1100-talet i Paris brinner explosionsartat. Både taket och en spira till katedralen har rasat in. Tusentals chockerade Parisare på plats ser när branden rasar. Ute i världen följer medierna förstörelsen av ett unikt och oersättligt kulturminne.

Text: NewsVoice | Notre Dame brinner 15-16 april 2019. Drönarfoto: La-croix.com

Starka emotionella scener utspelas under kvällen i Paris. 400 brandmän bekämpar elden. Förhoppningen är att försöka rädda en änden på byggnaden.

“Notre Dame is the heart of Paris and I came as soon as I heard. This is our heart and it is disappearing in the flames”, säger en ung kvinna i Paris till Al Jazeera

“Vad har vi kvar?”, säger ett vittne. Ett annat säger: “”For me, this is Paris. This is such a big part of the city”.

Taket i katedralen Notre-Dame har rasat in. Foto: Notredamedeparis.fr
Taket i katedralen Notre Dame har rasat in. Foto: Notredamedeparis.fr

Notre Dame är den mest kända av alla gotiska katedraler i världen, byggd under 100 år på 1100 och 1200-talet. Den finns listad hos UNESCO som ett världsarv och som turistplats attraherar katedralen upp till 14 miljoner besökare per år.

Orsaken till branden är inte klarlagd, men det har pågått byggnadsarbete sedan en tid. Byggnadsställningar kan användas av mordbrännare. Det kan även handla om att teknisk utrustning på byggplatsen orsakat branden. Franska medier uppger att den franska polisen för närvarande utreder katastrofen som orsakad av en olycka.

En talesperson uppger att branden startade kl 18:50 lokal tid idag den 15 april. Denne säger även till The Local att det skett en brandövning bara några dagar innan branden.

Aljazeera har sammanställt en lista på alla konstskatter som finns i katedralen. Det befaras att mycket redan har förstörts.

Text: NewsVoice

Relaterat