Åsikterna hos Västs medborgare dokumenteras och är sökbara

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 april 2019
- NewsVoice redaktion
William "Bill" Binney i april 2019. Foto: Abby Martin, Empire Files

Abby Martin från Empire Files intervjuar den tidigare tekniska chefen William ”Bill” Binney som arbetade på NSA (National Security Agency). Han blev visslare flera år före Snowden när han avslöjade NSA:s ej auktoriserade övervakning av privatpersoner över hela världen. 

Intervjun på 27 minuter sammanfattar på effektivt sätt hur NSA arbetar, varför han valde att avslöja övervakningen och konsekvenserna för hans privatliv.

Insamling av allt

Binney berättar att ljudinspelningar av flera miljarder telefonsamtal varje år från hela världen görs om till text av datorer. På det viset har NSA utvecklat en konstant växande och fullt sökbar databas där åsikterna hos planetens medborgare dokumenteras.

Tillämpningar

William Binney uppger att amerikanska myndigheter sedan länge använder sig av NSA:s sökbara arkiv i den enorma databasanläggningen i Bluffdale (Utah) för att åtala och ta fram bevis mot brottslingar i USA. Han säger att domstolar som rekvirerat informationen inte uppger att NSA är källan till bevismaterialet.


Inte bara kriminella är föremål för sparade telefonsamtal, mail och SMS, allt sökbart som text. Politiska dissidenter, misstänkta spioner, visselblåsare och journalister är också objekt.


Ed Snowden menar att NSA:s signalspaning används av stora amerikanska företag för att bedriva industrispionage mot utländska företag. Informationen hos NSA kan beställas av i princip vilken aktör som helst (som är lierad med USA:s värdegrund) och som kan betala.

Text: NewsVoice

Wikipedia: ”William Edward Binney is a former highly placed intelligence official with the United States National Security Agency (NSA) turned whistleblower who retired on October 31, 2001, after more than 30 years with the agency. He was a high-profile critic of his former employers during the George W. Bush administration, and later criticized the NSA’s data collection policies during the Barack Obama administration.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq