Röstassistenten Alexa kan vara vittne till ett dubbelmord

publicerad 18 april 2019
- av Sanja R. Juric
Amazon Alexa lyssnar på sina kunder

Polisen i New Hampshire misstänker att Alexa är vittne till ett dubbelmord och har begärt ut information från Amazon i november förra året. Kvinnan mördades i sin lägenhet den 27 januari 2017 och polisen hoppas nu kunna hitta bevis med hjälp av Alexa-inspelningar.

Text: Sanja R. Juric, redaktionen, NewsVoice

Christine Sullivan knivhöggs i sitt kök den 27 januari 2017. Hennes väninna Jenna Pellegrini mördades i sovrummet på övre våningen. Det verkar finnas ett vittne till Sullivans mord, den omtalade Amazon Echo högtalare med röstassistenten Alexa som låg på köksbordet under tiden morden begicks.

New Hampshire domare Steven Houran har beordrat Amazon att släppa eventuella inspelningar mellan den 27 och 29 januari 2017.

”Domstolen finner att det finns anledning att tro att servern och/eller dokument som underhålls för eller av Amazon.com innehåller inspelningar gjorda av Echo högtalare från perioden 27 januari till 29 januari 2017 ... och att sådan information innehåller bevis på brott som begåtts mot Fr. Sullivan, inklusive attacken och eventuellt avlägsnande av kroppen från köket.” – Washington Post

Polisen hoppas att Amazon:s Alexa har varit igång när morden begick. För att aktivera Alexa krävs nyckelorden Alexa, Computer eller Echo. Det är dock känt att Alexa har börjat spela in samtal av sig själv utan att användarna har varit i närheten och aktiverat anordningen.

”Amazon-enheter har tidigare aktiverats utan användarnas kännedom. De är beroende av mikrofoner som lyssnar efter vissa nyckelord. Programmet kan alltså utlösas av misstag menar Amazon.” – NewsVoice

Det finns misstankar om att morden har begåtts av Timothy Verill för att Sullivan och hennes väninna sägs ha informerat polisen om en påstådd drogoperation. I ett uttalande till The Washington Post som för övrigt ägs av Amazon:s grundare Jeffrey P. Bezos, säger en av anställda att Amazon inte kommer att lämna över inspelningar så lätt. Anledning till detta är att företaget prioriterar konsumenternas privatliv.

Rättegång mot den misstänkte Timothy Verill väntas starta i maj 2019. Amazon är ovilliga att dela med sig av informationen utan bindande juridiska dokument.

Text: Sanja R. Juric, redaktionen, NewsVoice