Röstassistenten Alexa kan vara vittne till ett dubbelmord

publicerad 18 april 2019
- Sanja Juric
Amazon Alexa lyssnar på sina kunder

Polisen i New Hampshire misstänker att Alexa är vittne till ett dubbelmord och har begärt ut information från Amazon i november förra året. Kvinnan mördades i sin lägenhet den 27 januari 2017 och polisen hoppas nu kunna hitta bevis med hjälp av Alexa-inspelningar.

Text: Sanja R. Juric, redaktionen, NewsVoice

Christine Sullivan knivhöggs i sitt kök den 27 januari 2017. Hennes väninna Jenna Pellegrini mördades i sovrummet på övre våningen. Det verkar finnas ett vittne till Sullivans mord, den omtalade Amazon Echo högtalare med röstassistenten Alexa som låg på köksbordet under tiden morden begicks.

New Hampshire domare Steven Houran har beordrat Amazon att släppa eventuella inspelningar mellan den 27 och 29 januari 2017.

”Domstolen finner att det finns anledning att tro att servern och/eller dokument som underhålls för eller av Amazon.com innehåller inspelningar gjorda av Echo högtalare från perioden 27 januari till 29 januari 2017 … och att sådan information innehåller bevis på brott som begåtts mot Fr. Sullivan, inklusive attacken och eventuellt avlägsnande av kroppen från köket.” – Washington Post

Polisen hoppas att Amazon:s Alexa har varit igång när morden begick. För att aktivera Alexa krävs nyckelorden Alexa, Computer eller Echo. Det är dock känt att Alexa har börjat spela in samtal av sig själv utan att användarna har varit i närheten och aktiverat anordningen.

”Amazon-enheter har tidigare aktiverats utan användarnas kännedom. De är beroende av mikrofoner som lyssnar efter vissa nyckelord. Programmet kan alltså utlösas av misstag menar Amazon.” – NewsVoice

Det finns misstankar om att morden har begåtts av Timothy Verill för att Sullivan och hennes väninna sägs ha informerat polisen om en påstådd drogoperation. I ett uttalande till The Washington Post som för övrigt ägs av Amazon:s grundare Jeffrey P. Bezos, säger en av anställda att Amazon inte kommer att lämna över inspelningar så lätt. Anledning till detta är att företaget prioriterar konsumenternas privatliv.

Rättegång mot den misstänkte Timothy Verill väntas starta i maj 2019. Amazon är ovilliga att dela med sig av informationen utan bindande juridiska dokument.

Text: Sanja R. Juric, redaktionen, NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Alexa
 • Tack Öystein!

  Det är ett rent nöje att få skriva för NV och TV-Helse!
  Min förhoppning är att bidra med intressanta och informativa artiklar som kan leda till reflektion och förhoppningsvis debatt som du säger. I bästa av världarna också början till en förändring. Men det är kanske att hoppas för mycket.

  Som en stor Star Trek fan som jag är, är all denna teknik fascinerande så jag förstår lockelsen. Å andra sidan håller jag fullständigt med dig att all denna teknik har en mörk sida som vi borde ta på stort allvar. Även Elon Musk har under en lång period varnat gång på gång om konsekvenserna av AIs framväxt.

  I dagens samhälle är det lätt att bli blind av ha begär för det nya och ”coola”. Bekvämligheten styr så det gäller att även få upp andra sidan av myntet!

 • så korkade som majoriteten av svenskar så gillar dom det.
  Skulle aldrig köpa nåt som om inte staten tvingar mg till det. Vilket den säkert kommer att göra
  med motiveringen “för ditt eget bästa”……
  Sverige är Dårarnas Paradis. Här kan man vara hur korkad som helst och alla ler bara glatt åt det.

 • Välkommen till Newsvoice Sanja!

  Intressant artikel som borde skapa debatt. Vi invaderas idag av diverse elekronik, och många vill ha det senaste för att inte riskera att vara “ute”.

  Väldigt mycket av all denna elektronik kan användas/och används också för att övervaka varje individ. Det gäller inte bara Alexa, utan mycket annat såsom, din smartphone, din uppkopplade kyl, din tv och din leverantör av kanaler, ditt hemlarm med dess ev övervakningskameror, dina betal- och kreditkort m.m.

  Dock är anser jag att utvecklingen är destruktiv för varje medborgare som vill leva ett fritt och självständigt liv. Det tråkiga är att alltför få tycks se det, eller också gillar de det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *