Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Svensk ubåt “sänkte” amerikanskt hangarfartyg – Nästa ubåtsövning 3-10 april

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 april 2019
- Torbjörn Sassersson
USS Ronald Reagan Kitty Hawk Abraham Lincoln foto Mate Todd P. Cichonowicz Public Domain
HMS Gotland framför USS Ronald Reagan år 2005. Foto: Michael Moriatis. Public domain, Wikimedia Commons.

WARZONE. Den svenska ubåten HMS Gotland kunde “sänka” det amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan under en övning 2005 trots att fartyget var omgivet av en komplett och skyddande “task force”. Därefter lyckades Gotland gömma sig och kunde därmed undslippa vedergällning. Nu är det dags för ubåtsövning igen. 

Den amerikanska flottan blev chockerad. Hur kunde en ensam och “billig” svensk ubåt sänka ett hangarfartyg och sedan komma undan? USA anlitade senare svenska flottan igen för att försöka komma på hur hangarfartygen kan skyddas.

En anledning till HMS Gotlands framgång är att ubåten endast använder passiva sonarsystem som inte skickar ut signaler utan endast lyssnar. En annan anledning är att ubåten drivs av extremt tystgående stirlingmotorer. HMS Gotland är helt enkelt extremt tyst. Den efterlämnar inte heller ett radioaktivt spår i vattnet.

Samarbetet mellan USA och Sverige har alltid varit nära och skett i förtroende. De vänskapliga banden är starka, men de baseras på en yttre fiende, tidigare Sovjetunionen och numera Ryssland. Utöver det anses Kina utgöra ett allvarligt hot, men Kina ligger inte lika nära.

Nästa ubåtsjaktövning

Mellan den 3-10 april ska USA öva ubåtsjakt tillsammans med Sverige och Finland i Stockholms södra skärgård. Övningen går ut på att öva militära anfall och ubåtsjakt. Örlogsfartyg, en svensk ubåt, helikoptrar och ett amerikanskt ubåtsjaktplan finns bland deltagarna, skriver TT.

“Det är en återkommande nationell övning där vi övar på försvaret av vårt territorium”, säger Rebecca Landberg, kapten och kommunikationschef vid Försvarsmakten.

Försvarsmakten varnar att privatpersoner ute på sjön uppmanas att hålla utkik efter fartyg med signalflaggorna N, E och 2, vilket betyder samövning med ubåt. Då ska man se till att hålla avståndet, passera med låg fart och vara uppmärksam, enligt Landberg.

Bör en stormakt öva mot en annan stormakt i svensk skärgård?

Inte alla är positiva till att Sverige samövar med en stormakt i svenska farvatten. Rolf Andersson (advokat) Lars-Gunnar Liljestrand och Anders Björnsson (historiker och publicist) som tillsammans gett ut boken “Bevara alliansfriheten – Nej till svenskt medlemskap i Nato!” anser följande i en artikel publicerad den 2:a april:

“Nu är USA:s marin inbjuden att delta i ubåtsjaktövningar just i södra skärgården som under alla år varit mest utsatt för kränkningar och som är den viktiga inkörsporten till Stockholm.”

Lars-Gunnar Liljestrand, Anders Björnsson och Rolf Andersson. Pressfoto: Alliansfriheten.se
Pressfoto: Alliansfriheten.se

“Det kan inte vara i vårt intresse som alliansfritt land att släppa en stormakt in i vårt mest känsliga territorialvatten och visa upp vilken kapacitet vi har (och inte har) i marinen och var möjligheter och begränsningar finns för en kränkande makt som använder ubåtar mot oss eller vill använda våra vatten för att med ubåtar positionera sig i dueller med andra stormakter.” 

Källa: “USA skall inte öva ubåtsjakt i skärgården”

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq