Elchocksövergreppen visar hur svenska vårdsystemet kollapsat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 maj 2019
- NewsVoice redaktion
Elchocksbehandling. Foto från Pixabay.com (free use)
Elchocksbehandling
Elchocksbehandling. Bilden är ett montage av NewsVoice sammansatt av ett foto (varningsskylten) av Marc Pascual (Licens: Pixabay.com, free use) och ett fritt foto från Pixabay.com utan namngiven fotograf.

DEBATT. Ansvarig läkare bestämde att jag skulle få ECT-behandlingar och totalt fick jag 6 st. Blev bättre efter första och andra sedan kom skadorna. Jag kände mig påtvingad ECT, som såldes in det bra och de övertygade mig om att det var ofarligt, förutom tillfälliga minnesluckor. Personalen lovade också att ECT skulle göra mig frisk från min depression.

Text: Anders

Innan behandlingen fick jag en broschyr där det stod att det var vanligt med tillfälliga minnesluckor och i undantagsfall permanenta. Men personalen sa att det alltid var övergående. Mina anhöriga fick ingen information.

Efter ECT-behandlingarna har jag minnesluckor, extrem huvudvärk och utmattning

Fick även psykos/mani ett par veckor efter elchockerna- en hemsk upplevelse då jag aldrig varit med om något sådant innan. Antagligen fick jag mani pga att jag inte var så djupt deprimerad utan led av utsättningsbesvär. Blev bättre efter första och andra elchocken sen blev det för mycket och efter sista var jag helt förvirrad och ”speedad”.


Min depression blev djupare ett par månader senare, “what come sup must come down”. Jag har även haft sömnsvårigheter med mardrömmar, extrem ångest och förvirring. Känner mig trögtänkt, liksom dement.


Innan ECT:n fick jag bara mirtazapin och efter ECT:n proppade de mig full med olika slags tabletter och funderade tom att ge mig ännu mer elchocker och jag blev rädd att inte komma därifrån. De antingen mörkade allt eller helt inkompetenta då de sa att de trodde att jag fått borrelia eller nåt istället för biverkningar från elchockerna.


Mitt närminne och långtidsminne har blivit sämre. Jag har svårt att koncentrera mig och är inte lika smart längre, känner mig lite borta emellanåt. I början kom jag inte alls ihåg mina arbetsuppgifter. Jag har glömt kunskaper som jag lärt mig, såsom utbildning och tidigare jobb. Skulle vilja säga att jag glömt halva mitt liv!


Psykiatrin i förnekelse inför vårdskadorna

Det har tagit mig flera år att orka klara mig någorlunda som innan ECT-behandlingarna. Har även haft posttraumatisk stress som släppt efter hand och nu i stort sett är borta. Har inte kunnat jobba eller annat på flera år pga främst utmattning (som också släpper efter hand) och har haft det väldigt tufft ekonomiskt men har nu börjat jobba igen.

Mina anhöriga och vänner upplever att jag förändrats efter ECT-behandlingarna. De tycker att jag är mer trögtänkt och har dåligt minne. Om jag hade vetat vad jag vet idag hade jag absolut inte gått med på elchockstortyr!

Jag har hela tiden funderat på att anmäla det jag råkat ut för så att andra ska slippa och hjälpa till att hindra läkarnas mörkning, men har skjutit upp det tills jag har tillräcklig ork. Har inte fått någon hjälp eller information att anmäla mina skador från ECT.

Psykiatrin har skött sig dåligt efter att jag fick skador från elchockerna. Som väntat har de mörkat allting, sopat allt under mattan och låtsas helt ovetande.

Det värsta med att ha fått skador från elchockerna är ovissheten. Att jag utsatts för övergrepp och blivit lurad. Vidare de fysiska och psykiska handikapp jag nämnt ovan.
Jag blev enligt mig felbehandlad/torterad av elchocker på Sahlgrenska i Göteborg. Fick extrem ångest, extrem huvudvärk, förvirring, trögtänkthet och minnesluckor. Sen extrem utmattning och trögtänkthet (demens?) som minskat efter hand, men fortfarande långt ifrån som innan. Huvudvärken minskade också med tiden, hade konstant ont i några månader och senare emellanåt, speciellt vänster sida.

Jag tycker att det var väldigt fel att sätta in något så tungt som ECT på mig då jag snarare hade vissa ”sociala problem” i form av dålig ekonomi och utsättningsproblematik.

En labyrint av piller och pseudovård

Slutade med mirtazapin efter ett halvårs användning och fick då väldigt jobbiga utsättningsbesvär som sömnsvårigheter med trötthet/ångest-nedstämdhet/depression, började igen med mirtazapin samt tillfälliga sömntabletter, men blev bara sämre. Kunde knappt sova alls på flera veckor och lade in mig för vård och fick nästan omgående ECT mot mina utsättningsbesvär.

Jag har tidigare testat SSRI ett par gånger med många års mellanrum mellan gångerna och alltid ätit max ett halvår, med jobbiga insättningsbesvär –  inga utsättningsbesvär och alltid mått bättre utan tabletter så var därför inte beredd på extrema utsättningsbesvär efter mirtazapin(SNRI). Bara mått lite dåligt/stress pga dålig ekonomi, dålig arbetsmiljö mm utan tabletter. Alltid bara blivit sämre av tabletter.

Hade läkare lyssnat eller tittat historiken/journaler hade detta kunnat undvikits. Började med SSRI första gången efter en annan felbehandling ETS/handsvettsoperation 1998 innan aldrig tagit en tablett eller någonting.

Otrevlig personal på IVO och LÖF visar inget intresse för att förbättra ett felande vårdsystem

Tänkte anmäla till IVO, men möttes bara av otrevligt bemötande och okunskap och de förklarade att om jag anmäler så kommer mina journaler mm bli synliga för vem som helst så jag undvek tyvärr det. Det hade antagligen ändå inte lett till något.

Anmälde istället till LÖF, men möttes även där av otrevlig personal och okunskap och blev inte beviljad något skadestånd för tortyren.

Jag hade innan inte räknat med något då jag vet hur sjukvårdssystemet i Sverige är uppbyggt med att tysta ner offer och tillåta missförhållanden, felbehandlingar, tystnadskultur och att de fåtalet granskande myndigheterna är till för att hålla nere ersättningar.

Jag vet att det är svårt att få rättvisa och upprättelse i Sverige. Tror att Sverige är det land i västvärlden som är värst där tortyr och felbehandlingar kan få fortgå. Sverige är det land i världen med störst antal elchocksbehandlingar per capita.

Text: Anders


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tack för en bra artikel!

  Många människor som har fått svåra skador efter ECT-behandlingar. Deras liv har blivit förstörda. Se denna sida: http://www.elchocker.se

  Hemska vittnesmål och filmade vittnesmål som visar att deras liv har slagits i spillror av ECT. Anhöriga har också drabbats hårt.

  Se t.ex denna film om hur Ankis son blev skadad av ECT: https://youtu.be/1s_8slIBAoE

  IVO och Patientförsäkringen har fått mängder med anmälningar och betalt ut skadestånd i flera fall.

  Socialstyrelsen har erkänt att det finns risk för bestående skador efter ECT och gett ut direktiv till sjukhusen att hjälpa de som har fått minnesskador.

  Det finns flera vetenskapliga studier som dömmer ut ECT-behandlingarna.

  Allt detta borde psykiatrin informera patienten och anhöriga om innan behandlingen men det sker tyvärr inte enligt många vittnesmål. Istället sker påtryckningar och övertalan för att patienten skall gå med på ECT.

  Sverige är bland de värsta länderna i världen per capita med att ge ECT till bla. barn, gravida, äldre och under tvång. Det finns länder i världen där denna behandling inte används eller mycket lite.

  Livsviktig information om ECT: http://www.ect-behandling.se/livsviktig-info-ect-behandlingar/

  Satsa på och lyft fram alternativa behandlingar istället!

 • Det finns en Advokatbyrå i Stockholm som har specialiserat sig på vårdskador. @ Anders försök att kontakta dem. Firma heter Legio

 • Den advokat som lyckades att se till att en patient fick ersättning och skadestånd efter ECT “behandling”
  heter Ulf Jakobsson. Patienten hade även blivit sexuellt utnyttjad av en skötare.
  Denna artikel finns att läsa om i tidigare News Voice artiklar.

 • VARFÖR SAKNAS MR-ENGAGERADE JURISTER VILLIGA ARBETA MOT DET AV VÄNSKAPSKORRUPTION GENOMDRÄNKTA SVENSKA RÄTTSSYSTEMET, VAR KOTTERIERNA “HILDA OCH RUBEN”, HINDRAR RÄTTVISA RÄTTEGÅNGAR. ATT STÄMMA SJUKVÅRDEN LYCKAS INTE UTAN PROFESSIONELL ADVOKATHJÄLP, MEN HUMANJURISTER ÄR KONSTIGT NOG SKRIANDE NÖD AV I “MORALISKA HUMANA STORMAKTEN”-UPPENBART ÄR DEN LILLA MÄNNISKAN OINTRESSANT I DET “JÄMLIKA” LANDET.

 • Jag har fått ECT-behandling därefter antidepressiva mediciner i 20 år, fortfarande mentalt dåligt.
  Kommer nu att trappa ut aktuella mediciner samtidigt som jag kommer att satsa på fysisk träning, dock ganska lugnt beroende på åldern, 83 år.
  Det beslut jag nu fattat är en följd av råd från en i dessa sammanhang känd person, Peter Eriksson, tack Peter
  MVH
  Lennart

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *