Karolinska Universitetssjukhuset sparkar 550 för att rädda ekonomin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 maj 2019
- NewsVoice redaktion
Karolinska Universitetssjukhuset. Pressfoto: Carin Tellstrom
Karolinska Universitetssjukhuset. Pressfoto: Carin Tellstrom
Karolinska Universitetssjukhuset. Pressfoto: Carin Tellstrom

Karolinska Universitetssjukhuset befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation med ökande kostnader parallellt med en minskande produktion. Sjukhuset har sedan årets början arbetat med åtgärder för att nå en ekonomi i balans, men april månads siffror visar att kraftigare åtgärder behövs för att vända situationen. Därför läggs nu ett varsel på 550 tjänster.

Karolinskas ackumulerade resultat för april månad visar ett underskott på 620 miljoner kronor. Beräkningarna visar nu att Karolinska är i ett läge där drygt en miljard kronor kommer att behöva sparas under 2019, trots de 725 miljoner kronor extra som Region Stockholm skjutit till för året.

De åtgärder som vidtagits för att på olika sätt effektivisera verksamheten, bland annat ett anställningsstopp, räcker inte.

Idag, tisdag den 14 maj, lämnades därför ett varsel in till arbetsförmedlingen enligt det regelverk som finns. Varslet omfattar 550 tjänster inom administration och gäller både medarbetare och chefer.

  • Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Ett varsel läggs som en start på en process där man i nästa steg identifierar roller som kan bli övertaliga längre fram.

Processen pågår under några månader och innehåller bland annat konsekvensbedömning, facklig samverkan innan man kan säga hur många och exakt vilka medarbetare som eventuellt blir övertaliga. Nu vidtar en process med att gå igenom både centrala och lokala staber och se hur sjukhuset på ett klokt sätt kan minska antalet medarbetare och därmed kostnaderna.

  • Vi följer de lagstadgade processerna och gör detta i samverkan med de fackliga organisationerna. Vi kommer att arbeta så snabbt vi kan så att medarbetare ska få besked så fort som möjligt, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.
  • Dessutom görs andra sjukhusövergripande åtgärder så som att se över hyres- och IT-kostnader. Vi fortsätter också med de tidigare planerade åtgärdsplanerna – även de kommer att behöva förstärkas. I alla åtgärdsplaner är prioriteten att värna vårdverksamheten och att upprätthålla patientsäkerheten, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Text: Kim Sjölund, Presschef (pressmeddelande)

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

      • Skämtar du mig?

        Latvia
        Cyprus
        Taiwan
        Poland
        Belarus
        Ukraine
        Russia
        Greece
        Romania
        South Africa
        Bulgaria
        Hungary
        Turkey
        Uruguay
        Ecuador
        Bosnia And Herzegovina
        Chile
        Mexico
        Malaysia
        Serbia
        Georgia
        Kuwait
        Argentina
        Jordan
        Macedonia
        India
        Panama
        Lebanon
        Colombia
        Brazil
        Morocco
        Pakistan
        China
        Thailand
        Hong Kong
        Indonesia
        Kazakhstan
        Vietnam
        Egypt
        Peru
        Philippines
        Sri Lanka
        Iran
        Kenya
        Bangladesh
        Nigeria
        https://www.usnews.com/news/best-countries/quality-of-life-rankings

        • Du pekar på en ej trovärdig källa i Väst och en undersökning som i sig kan ifrågasättas.

          Rankningarna som ligger bakom listan baseras sannolikt på subjektiva uppfattningar och rykten, inte på seriösa undersökningar, fakta och vetenskap.

          Det är isf samma läge som med Transparency International Sweden som 2014 tom medgav att när de rankade graden av korruption så hamnade Sverige högt på listan (dvs att Sverige var extremt lite korrupt) pga rykten. I själva verket hamnade Sverige i topp för att Sverigebilden (läs skenbilden av Sverige) fortfarande var intakt 2014.

          Artikel: Transparency International mäter bara ”uppfattad” korruption i Sverige
          https://newsvoice.se/2014/02/transparency-international-mater-bara-uppfattad-korruption-i-sverige/

          Många av de länder du nämner är betydligt bättre än Sverige i flera avseenden. Du har uppenbart nedsättande fördomar om dessa länder eller du har gått på propagandan om västs skenbara förträfflighet.

  • Snart har även vi svenskar rätt att dö på parkeringsplatsen utanför sjukhuset utan att någon bryr sig. Finns inget bevis på att betalning skett för privat vård så får vederbörande ligga kvar…..

  • Läs boken Det sjuka huset, bra journalism. Nästa gång någon blir upprörd över -Vad får jag för pengarna, säg bara Karolinska sjukhuet
    Frågan är också vad slutnotan är, jag tror inte en enda politisk ansvarig kan ge dig ett svar, knappast heller Skanska! Hoppas bara att detta skrytbygge som skulle visa alla att näringsliv och samhälle kunde göra något bra, fortsatt lyser med nya bevis för att näringslivet bara vill åt skattebetalarnas pengar, t.o.m. skolsystemet har man lyckats snurra upp på läktaren. Men verkligheten dyker förr eller senare upp så när näringslivet vill åt dina skattepengar och lovar bättre och mer kostnadseffektiva lösningar, dra öronen åt dig. Elnätet också ett paradexempel men snart börjar schlagern och grillen och semestern och jättehöga energipriser…

  • Karolinska, ett Babels Torn i Sthlm ?

    På Wikipedia står det “Guds reaktion på stadsbyggandet och tornbygget blir därefter att han vill “skapa förvirring” i deras språk, så att den ene inte förstår vad den andre säger”.
    Paolo Macciarinis syntetiska plaststrupar hamnar ju också då i sitt rätta sammanhang.

    Kan ju vara en anledning till att så många administratörer finns på plats.

    LeifB

  • 550 sparkas från Karolinska, de flersta är administrations personal, enligt nyheterna.
    Jag undra verkligen varför Karolinska har så många personer innom administrationen. Vad man behöver är sjukhuspersonal, d.v.s. personal som har utbildning inom vårdyrket.
    Att man helt sonika kan sparka 550 administratörer visar att den nyvarande Sjukhusledningen inte kan leda ett så stort projekt. Att överhuvudtaget anställa 550 administratörer verka för mig ofattbart. Har varje sjuksköteska en administratör vid sin sida?
    Sjukvården blir bara sjukare och sjukare, plus att konsulterna fyller sina fickor med våra skattemedel.

    • Håller med dig Harald! Helt obegripligt att Karolinska kan göra sig av med 550 administratörer.

      Frågan man ställer sig är bl.a: Vad gjorde dessa, som innebär att man kan göra sig av med 550 pers? Var det viktiga uppgifter som nu läkare och sjuksköterskor i stället måste utföra i stället för att vårda patienter? Eller var det helt onödiga uppgifter?

      Karolinska framstår mer och mer som ett praktexempel på total inkompetens inom landstinget. Både avseende själva sjukhusbygget (inklusive upphandlingen) och organiseringen av driften.

      Som vanligt går det inte att ställa någon till svars för denna svindel!

      Har jag fel?

  • Jag läser “Varslet omfattar 550 tjänster inom administration och gäller både medarbetare och chefer.”
    Är det verkligen så att man kan plocka bort dessa och ändå fortsätta uppdraget som sjukhus??
    Verkar ju vara samma upplägg som för EU eller fattar jag fel.

    LeifB

  • Svenska folket är så otroligt hjärntvättade. Mina landsmän kommer aldrig att vakna, de hyllar migrationen, värdegrunden, Pride, ökade bensinpriser, islam, judendomen, mångkultur, EU, FN ”fri rörlighet”, Greta och de litar och tror på alla ondskefulla globalister. De är så hjärntvättade att de tom håller med dessa ondskefulla globalister när de de uttrycklige säger att de vill förgöra allt som är vårt och vårt folk. Svenska folket går mot att bli en minoritet i sitt eget land, ett land som snart är ett u-land. Sveriges tillstånd påminner om en sekt!

    • “Svenska folket är hjärntvättade” Hur kan man skriva så, när “svenska folket” är singularis och predikatsfyllnaden fördenskull inte kan vara pluralis! -Skäms! – För övrigt håller jag med om innehållet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *