KOSTRÅD. Trots ändrade kost- och livsstilsvanor de senaste trettio åren, fortsätter cancerfallen att öka. Samtidigt ökar även fetmaepidemin och den metabola sjukligheten hos befolkningen. Lars Bern fd vice ordförande i Cancerfonden, anser att skolmedicinen missat en viktig komponent att vegetabilisk olja kan ge cancer vid upphettning.

Text: Sanja R. Juric | Bild: Solrosolja. Foto: Bruno Glätsch. Licens: Pixabay.com (free use)

TV Helse granskar om den billiga fröoljan (majs-, solros-, rapsolja) som finns i all industriprocessad mat kan ge upphov till samma giftiga ämne som frigörs vid rökning och skadar våra celler.

TV Helse kan verifiera att under 1960-talet visade en dubbelblind, randomiserad, kontrollerad och långvarig studie att dödsfallen var betydligt lägre hos de som höll sig till en diet innehållande animalisk fett, trots att den gruppen även hade en högre andel tunga rökare, än de som hade konsumerat vegetabiliska oljor.

I Sverige lider cirka 15 procent av den vuxna befolkningen av fetma. En studie publicerad i tidningen The Lancet  i april 2016, där man hade följt 19 miljoner människor i 186 länder sedan 1975, visade på att befolkningen i nästan alla länder förutom Afrika och Sydasien fortsätter att gå upp i vikt.

Forskarna misstänker att förutom socker och de snabba kolhydraterna, ligger stress och tillgång till mat dygnet runt, bakom ökningen. Den kraftiga ökningen av metabola sjukdomar kopplas också till den epidemiska ökningen av övervikt och diabetes.

I Australien har forskare kommit fram till att det skulle gå att dra ner på dödsfallen i cancer med 38%, om invånarna slutade röka, ökade sin konsumtion av frukt och grönt, drog ned på konsumtionen av rött kött, drack mindre alkohol, tränade mer och att inte solade för mycket, samt ersatte vegetabiliska oljor med mättade animaliska fetter.

TV Helse konstaterar att Bern har…

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice

5 KOMMENTARER

  1. Det är en förenkling att påstå att vegetabiliskt fett ligger bakom den metabola pandemin. Det säger sig självt: en så enkel förklaring kan inte vara sann. För det första, folk äter för mycket tomma kalorier och för lite fiber. Så det är inte vegetabiliskt fett, som sådant, som är skadligt. För det andra, det blir en metabolisk obalans om man får i sig för mycket omega-6 i förhållande till omega-3. Så äter man mycket omega-6 så måste man också få i sig mer omega-3, som finns i bl.a. fiskoljor, fet fisk, nötter, och linfröolja. Vegetabliskt fett innehåller essentiella aminosyror som är ytterligt hälsosamma.

  2. Ingen förenkling alls Teofrastus….. de allra flesta vegetabiliska oljor blir giftiga vid upphettning och detta har man pratat om i över 20 år. Om man nu inte vill upphöra med sina älskade oljor så kan man i varje fall ringla dem kalla över den färdiglagade maten. Den enda oljan som tål riktigt höga temperaturer är cocosoljan. Vi har alla valet att avgöra vad vi vill stoppa in i våra kroppar, ingen annan tar konsekvenserna av våra beslut.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here