KOSTRÅD. Trots ändrade kost- och livsstilsvanor de senaste trettio åren, fortsätter cancerfallen att öka. Samtidigt ökar även fetmaepidemin och den metabola sjukligheten hos befolkningen. Lars Bern fd vice ordförande i Cancerfonden, anser att skolmedicinen missat en viktig komponent att vegetabilisk olja kan ge cancer vid upphettning.

Text: Sanja R. Juric | Bild: Solrosolja. Foto: Bruno Glätsch. Licens: Pixabay.com (free use)

TV Helse granskar om den billiga fröoljan (majs-, solros-, rapsolja) som finns i all industriprocessad mat kan ge upphov till samma giftiga ämne som frigörs vid rökning och skadar våra celler.

TV Helse kan verifiera att under 1960-talet visade en dubbelblind, randomiserad, kontrollerad och långvarig studie att dödsfallen var betydligt lägre hos de som höll sig till en diet innehållande animalisk fett, trots att den gruppen även hade en högre andel tunga rökare, än de som hade konsumerat vegetabiliska oljor.

I Sverige lider cirka 15 procent av den vuxna befolkningen av fetma. En studie publicerad i tidningen The Lancet  i april 2016, där man hade följt 19 miljoner människor i 186 länder sedan 1975, visade på att befolkningen i nästan alla länder förutom Afrika och Sydasien fortsätter att gå upp i vikt.

Forskarna misstänker att förutom socker och de snabba kolhydraterna, ligger stress och tillgång till mat dygnet runt, bakom ökningen. Den kraftiga ökningen av metabola sjukdomar kopplas också till den epidemiska ökningen av övervikt och diabetes.

I Australien har forskare kommit fram till att det skulle gå att dra ner på dödsfallen i cancer med 38%, om invånarna slutade röka, ökade sin konsumtion av frukt och grönt, drog ned på konsumtionen av rött kött, drack mindre alkohol, tränade mer och att inte solade för mycket, samt ersatte vegetabiliska oljor med mättade animaliska fetter.

TV Helse konstaterar att Bern har…

Läs hela artikeln i TV Helse


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Tant Pia
Tant Pia
Gäst
1 juni 2019 kl 12:20

Ingen förenkling alls Teofrastus….. de allra flesta vegetabiliska oljor blir giftiga vid upphettning och detta har man pratat om i över 20 år. Om man nu inte vill upphöra med sina älskade oljor så kan man i varje fall ringla dem kalla över den färdiglagade maten. Den enda oljan som tål riktigt höga temperaturer är cocosoljan. Vi har alla valet att avgöra vad vi vill stoppa in i våra kroppar, ingen annan tar konsekvenserna av våra beslut.

Mvh Skogåsbon
Mvh Skogåsbon
Gäst
Reply to  Tant Pia
3 juni 2019 kl 13:11

Olivolja är väl bättre också?

Ale
Ale
Reply to  Mvh Skogåsbon
3 juni 2019 kl 15:52

Visst, olivolja har människan använt i tusen och åter tusen år, -raps i ca hundra år.

Faktum är att på havsbotten utanför Israels norra kust finns fyra hål, ca halvmetern djupa fyllda av krossade och hela olivkärnor. Dessa tyder på att olivolja tillverkades redan ca år 4500 före Kristus.
Källa:
https://www.zeta.nu/olivolja/hur-tillverkas-olivolja/olivoljans-historia/

per
per
Gäst
Reply to  Mvh Skogåsbon
3 juni 2019 kl 16:01

Mvh Skogåsbon 3 June, 2019 at 13:11

Naturlig, ekologisk, kallpressad olivolja, där all olja från oliven är medtagen, är mycket nyttig. Dock förstörs den mer eller mindre vid uppvärmning och intages därför helst RAW, det vill säga inte uppvärmd över 40 grader Celcius.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443487

https://n.neurology.org/content/77/5/418.abstract?sid=5ef41e3e-4b25-4bf0-ac19-d59de7b70731

Teofrastus
Gäst
31 maj 2019 kl 05:56

Det är en förenkling att påstå att vegetabiliskt fett ligger bakom den metabola pandemin. Det säger sig självt: en så enkel förklaring kan inte vara sann. För det första, folk äter för mycket tomma kalorier och för lite fiber. Så det är inte vegetabiliskt fett, som sådant, som är skadligt. För det andra, det blir en metabolisk obalans om man får i sig för mycket omega-6 i förhållande till omega-3. Så äter man mycket omega-6 så måste man också få i sig mer omega-3, som finns i bl.a. fiskoljor, fet fisk, nötter, och linfröolja. Vegetabliskt fett innehåller essentiella aminosyror som är ytterligt hälsosamma.