Arrogant Lars Lindström sätter sig över människors mediala upplevelser

publicerad 8 maj 2019
- Camilla Elfving
Medierna Vivi Linde och Camilla Elfving, 2019. Pressfoto: Mediumpodden.se
Medierna Vivi Linde och Camilla Elfving, 2019. Pressfoto: Mediumpodden.se
Medierna Vivi Linde och Camilla Elfving, 2019. Pressfoto: Mediumpodden.se

REPLIK. Lars Lindström går i sin krönika “Andemedier är charlataner, i bästa fall underhållare” till angrepp mot ”andemedier”, dvs spiritualistiska medier, som han menar är cyniska bedragare. Andemediet Camilla Elfving replikerar Lindströms krönika som publicerades i Expressen den 6 maj 2019.

Text: Camilla Elfving, spiritualistiskt medium och författare. Långvarig medlem i Sällskapet för Parapsykologisk Forskning. Finns på Mediumpodden.se och Elfvinginstitute.org

Lars Lindström hänvisar till de organiserade skeptikerna Vetenskap och Folkbildning och ger ensidig kritik mot ett växande område inom livsåskådning där man bejakar kontakt med den andra sidan.

Lars Lindström skriver:

”När en amerikansk kvinna som har förlorat sin son brister ut i gråt för att ett TV-medium ger en meningslös hälsning från det döda barnet vill jag också gråta, men av en helt annan anledning”.

Vad ger Lindström rätten kalla hälsningen meningslös? Varför ringakta kvinnans upplevelse av kontakt med andevärlden? Endast hon kan värdera budskapet. Endast hon kan avgöra vilken betydelse det haft för henne.

Förutom att det är höjden av arrogans att skriva på det vis som Lars Lindström gör så vill jag framhålla att det faktiskt pågår vetenskaplig forskning på mediumskap och kontakt med andevärlden.

Windbridge Research Center har funnits i 10 år och gjort kontrollerade tester på så kallade andemedier. Dessa har visat att:

”vissa andemedier kan, under kontrollerade försök, ge korrekt och detaljerad information om avlidna personer”.

Windbridge har även studerat skillnader i EEG när andemedier upplever kommunikation med avlidna, än när de upplever minnen eller föreställningar [1].

Notera att resultaten av forskningen understryker att ”vissa” andemedier kan ge korrekt information om avlidna personer, men inte alla. Att vara medial är en talang. Det är även en ”skill” som går att träna upp och en del föds med stark naturlig medial förmåga.

Men oavsett forskningens framåtskridande så anser jag att vi bör respektera människors personliga val att ha kontakt med andra sidan. För mig är det enbart kärlek och helande att få hälsningar från nära och kära.

Och ja, det finns även kommersiella intressen inblandade. Det anser Lars Lindström är fel, något de flesta inom rörelsen ser som något naturligt och självklart, men det personliga värdet av att få kontakt med andra sidan går egentligen inte att uppskatta i pengar för så mycket pengar finns inte.

Text: Camilla Elfving, Mediumpodden.se, Elfvinginstitute.org

Källor och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq