Mörk symbolik i Madonnas framträdande vid Eurovision Song Contest

publicerad 27 maj 2019
- av NewsVoice
Madonna på Eurovision Song Contest, 2019. Video: The Madonna Channel (YouTube, Vevo)
Torbjörn Carlsson, selfie
Torbjörn Carlsson, selfie

DEBATT. "Tittade du på Eurovision Song Contest (ESC) förra lördagen? Såg du Madonnas framträdande? Fick du inte bra vibbar? Vad var budskapet?". Det frågar sig Torbjörn Carlsson som studerat Madonnas framträdande. En helt annan fråga: varnar Madonna i själva verket allmänheten för elitistisk, bisarr och ockult kultur eller är hon en del av den?

Madonna sjunger: "inte alla kommer till framtiden, inte alla lär sig av det förflutna. Inte alla kan komma in i framtiden, inte alla som är här kommer att klara sig", samtidigt som hon pekar mot kamerorna och publiken. Sceneriet är eld och döda kroppar. Ganska magstarkt eller hur?

Madonna (Madame X). Bild: Madonnas Twitter

Men det går att läsa ut en hel del mer ur symboliken under ESC (1):

 • Madonna har en lapp för ena ögat som är ett bekvämt sätt att visa den klassiska dölja ena ögat gesten som ständigt återkommer inom popkulturen (2). X-et står för "Madame X" en av Madonnas alternativa personligheter. Kluvna personligheter är ett ständigt återkommande tema i popkulturen, något som enligt bl.a. symboltydarsidan Vigilant Citizen refererar till CIA:s Mk-ultra Monarch hjärntvättsprogram (3) [1:44]
 • Pelarna och trappan är tydliga frimurarsymboler (4), även scenens form påminner om frimurarnas vinkelhake och passare. (5) [2:47]
 • Ett upp-och-nervänt kors på Madonnas dräkt (en satanistisk symbol). [2:47]
 • Är det en referens till återuppbyggandet av Solomons tempel (som är en viktig del av frimurarnas läror)?. [4:04]
 • Mellanspelet är inte helt lätt att tolka, vilka "de" och vilka "vi" pratar hon om? Samtidigt som Madonna framför sin text dödar hon en efter en av dansarna som bär djurliknande utstyrsel. [5:02]

"De är så naiva. De tror att vi inte är medvetna om deras brott. Vi vet, men vi är bara inte redo att agera. Stormen är inte i luften. Den är inne i oss. Jag vill berätta om kärlek och om ensamhet. Men det börjar att bli sent nu. Kan du inte höra att utanför din Supreme Hoodie börjar vinden att vina?" - Madonna

 • Madonna blåser en storm av eld som dödar dansarna (massan?). [5:51]
 • Frihetsgudinnans arm är bruten. [6:16]
 • Är det Babels torn som rasar? [6:55]
 • Spegelbild av en kyrka, ett annat sätt att visa det upp-och-nervända korset. [9:20]

...samt garanterat en hel del annat som jag har missat. Att denna ritual sker vid fullmåne är knappast någon slump.

Madonna på Eurovision Song Contest, 2019. Video: The Madonna Channel (YouTube, Vevo)
Madonna på Eurovision Song Contest, 2019. Video: The Madonna Channel (YouTube, Vevo)

De mörkar krafter som vi låter oss bli styrda av gillar att ge ledtrådar om vad för elände de planerar åt oss härnäst. Var det här framträdandet en förvarning om kommande terrordåd eller krig? Lever vi inte i en ganska sjuk värld när sådant här är allmänt accepterat som familjevänlig lördagsunderhållning?

Så varför fokusera på detta till synes dystra innehåll då? Jo för att en annan värld är möjlig om vi bara kan se nyktert på vad som pågår i världen samt slutar att ge vår energi och vårt samtycke till dessa mörka krafter.

Madonna och andra superpopstjärnor är inte några att avundas eller ännu mindre dyrka, de befinner sig faktiskt i en mycket svår situation. Enligt Madonnas egna ord: "när du säljer din själ till djävulen tillåts du inte fråga om att få den tillbaka" (6).

Vigilant Citizen har gjort en mer genomgående analys, kolla gärna den (7).

Text: Torbjörn Carlsson

Referenser

 1. Madonnas ESC-framträdande
 2. Galleri med ett-öga-gesten
 3. Vigilant citizen om "Madame X"
 4. Frimurarnas symboler
 5. Frimurarnas kompass
 6. Madonna om Djävulen
 7. Vigilant Citizen: Eurovision 2019 Finale and the Occult Meaning of Madonna’s Controversial Performance