Rymdturism – Flera bolag konkurrerar om rika passagerare

publicerad 15 maj 2019
- Sara Kalar
Astronaut Beth Moses svävar i låg gravitation på en Virgin Galactic flight. Pressfoto: Virgin Galactic.

SPACE. Företaget Virgin Galactic skickade upp den första passageraren till rymden den 22 februari 2019. Med på resan fanns två piloter och chefsinstruktören för framtida astronauter, Beth Moses, den första kvinnan på ett kommersiellt rymdskepp.

Text: Sara Kalar | Bild ovan: Astronaut Beth Moses svävar i låg gravitation på en Virgin Galactic flight. Pressfoto: Virgin Galactic

Richard Branson, mångmiljardären bakom Virgin Records och Virgin Galactic, ser ut att leda rymdkapplöpningen mellan Virgin Galactic, Jeff Bezos Blue Origin samt Elon Musk med sitt SpaceX.

Över 600 personer från över 58 länder har anmält sig till rymdresor med företaget till en kostnad av 250,000 USD per plats. Bland framtida rymdturister finns skådespelaren Leonardo DiCaprio och sångaren Justin Bieber. Vissa sägs ha väntat i över 14 år på en resa.

Den första kvinnliga passageraren

Klockan åtta på morgonen den 22 februari, lyfte WhiteKnightTwo flygplanet från Mojave Air and Space Port i Kalifornien. Två piloter och chefsinstruktören för framtida astronauter Beth Moses var med på resan. Flygplanet släppte sedan SpaceShipTwo passagerarfartyget på en höjd av ca 13,400 km. Rymdskeppet slungades ut till en höjd av 88,5 km över jorden.

SpaceShipTwo som ägs av Virgin Galactic, har redan en lyckad testflygning bakom sig, då den kom upp till en höjd på över 82 km i december 2018. Hundratals åskådare, inklusive Virgin Galactic framtida passagerare och VD George Whitesides, samlades i Mojave öknen för att titta på den senaste testflygningen.

Richard Branson har uttryckt målet att skicka den första passageraren till rymden redan i juli i år, 50 år efter Apollos månlandning. Efter den andra lyckade testturen och ett antal nya inplanerade, tycks företaget ha kommit närmare målet.

Beth Moses. Pressfoto: Virgin Galactic
Beth Moses. Pressfoto: Beth Moses, receives her Commercial Astronaut Wings from FAA’S Associate Administrator for the Office of Commercial Space Transportation, Wayne R. Monteith

Rymdturisten måste tränas inför sin rymdresa

Även om det återstår en hel del arbete innan de kommersiella flygningar på allvar kommer igång och ett flertal inplanerade testflygningar, är Beth Moses övertygad om att de är nära målet. Hennes arbete kommer att vara att förbereda framtida astronauter för rymdresorna.

Förutom en stor plånbok, verkar det enda kravet för en rymdresa vara en godkänd medicinsk undersökning. I övrigt är det upp till var och en att ställa sig i kö.

Beths arbete som chefsinstruktör för rymdresor kommer att bestå i att förbereda turisterna med grundläggande information inför resan, vad de har att vänta sig, men framförallt att se till att de njuter av resan.

”Mitt huvudsyfte är att se till att folk kommer till rymden utan någon anledning till oro eller överraskningar. Du vet vad du kan förvänta dig, du är beredd på det. Jag vill inte att någon ska komma till rymden och spendera den första tiden med att undra vad de här ljuden var, eller undrar vilken riktning är norr…Jag vill bara att folk kommer till rymden och har den bästa tiden i sina liv och att kunna njuta av vad än det är som de hoppas få ut av resan.” – säger Beth Moses till National Geographic

Utbildningen kommer att hållas under tre dagar. Under den första dagen kommer instruktören att gå igenom utrustningen, kommunikationen och förberedelser inför g-krafterna. Den andra dagen ligger fokus på kabinen, rymdutsikten och att bekanta sig med medpassagerarna. Den sista dagen är en genomgång och övning av de tidigare lektionerna. Den fjärde dagen ligger rymdresan på schemat.

VSS Unitys första rymdresa. Pressfoto: Virgin Galactic
VSS Unitys första rymdresa. Pressfoto: Virgin Galactic

”Bedövande, magisk, bara vacker. Himlen är så svart. Glöm vantablack, det är mörkare. Det är nästan obeskrivligt”, säger hon i en intervju till Forbes om hennes upplevelse av rymden.

På frågan om Beth skulle vilja åka upp igen, framförde hon en önskan om att först och främst hjälpa till att skicka iväg alla hon kunde till rymden. Utsikten är magnifik och upplevelsen går inte att beskriva.

”Jag har hört från så många astronauter att om vi bara kunde skicka alla upp för att se planeten från rymden, skulle det förändra hur människor interagerar på jorden och de saker vi värderar, bara för att utsikten är så spektakulär och att vi ser planeten som en planet i förvandling.” – National Geographic

Rymdkapplöpningen – en del av en större vision

På frågan om den aktuella rymdtävlingen mellan företagen, säger George Whitesides, företagets VD att det främsta målet som han tror alla involverade skulle hålla med om, är att öppna upp rymden för alla.

”Jag tror verkligen att vi måste öppna upp rymden för alla, eftersom det kommer att få stor inverkan på planeten, hur vi behandlar planeten och många fördelar för jorden”, säger Whitesides i intervjun för CBSN.

Text: Sara Kalar

https://www.cbsnews.com/video/virgin-galactic-richard-branson-talks-space-launch/

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: rymdturism