TV Helse: Vad alla borde känna till om modersmjölk

6
Katie Hinde - Foto: TED.com
Katie Hinde – Foto: TED.com

Forskaren Katie Hinde berättar att modersmjölk har fantastiska egenskaper. Visste du att modersmjölken förändras beroende på om barnet blir en flicka eller en pojke eller att när spädbarnets saliv blandas med mjölken bildas väteperoxid som dödar mikroorganismer?

Modersmjölken som utvecklas under flera miljoner år genom naturligt urval är mycket viktig för hjärnans utveckling och den även modererar barnets beteendeutveckling. Hormoner och antikroppar förs över till barnet som utvecklas optimalt tack vare mjölken och det skyddas mot infektioner.

Läs mer och se video med Katie Hinde på TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
En annan
En annan
Gäst
22 maj 2019 kl 23:27

Jo, Karl men utöver det överförs bakteriestammar som i normala fall håller avkomman frisk. Förutom den viktiga överföringen av bakterier som sker vid vaginala förlossningar, fortsätter denna överföring under hela amningen. Med tanke på hur viktigt vårt samarbete med bakterier ock mikrober är bör detta också vägas in. Hos koalabjörnen avslutas amningen med att ungen borrar in nosen i mammans rumpa, för att där ta del av tarmbakterier, nödvändiga för att därefter kunna tillgodogöra sig näringsämnen i fast föda.
Att som Hasse påtala windows gud, eller OS gud hör inte hemma i denna debatt, eller vadå debatt, bättre att hålla läkemedelsindustrin borta från nedärvd kunskap.
Läs hellre boken -Mina mikrober och jag- av förf. Ed Yong för att få en större insikt i det stora lilla.

Karl M
Karl M
Gäst
22 maj 2019 kl 18:58

vad alla borde känna till om modersmjölken (enligt mig) är hur mycket protein, fett samt kolhydrater den innehåller. någon?

Maj Rehnberg
Maj Rehnberg
Gäst
22 maj 2019 kl 15:44

Hasse jag tycker du kommer ifrån ämnet.
Den viktiga frågan här är att modersmjölken betyder så oerhört mycket för ett barns framtida liv.
Vad som gör mig upprörd är att detta kommer socialstyrelsen inte att lägga två strån i kors för att det ska komma till sjukvårdspersonalens kännedom.

Inga-Britt
Inga-Britt
Gäst
Reply to  Maj Rehnberg
22 maj 2019 kl 16:33

Nej, självklart inte Maj. Sjukvården vill inte ha friska barn, de vill vaccinera och medicinera från tidig ålder så att de blir en bra kassako för läkemedelsindustrin, under hela livet. Friska människor är en belastning för dagens samhälle för de har också en benägenhet att tänka själva. Aja,baja!

Hasse
Hasse
Gäst
Reply to  Maj Rehnberg
22 maj 2019 kl 23:28

Hej Maj Rehnberg.
Svaret är enkelt. Katie Hinde ska hålla sig till bröstmjölken som är hennes område av expertis och inte blanda in andra områden som inte har med ämnet att göra. Det är just detta jag kommenterar och inte specifikt att just HON lägger fram det utan att vi alltid blir mentalt attackerade med just detta med evolution och naturligt urval fast detta bara är filosofi. Ställ dig frågan varför försöker dem hela tiden bombardera detta in i skallen på sina lyssnare i tid och otid fastän dem själva bara kallar det för en teori.Varför är det så viktigt att spilla tid på?

Det är redan så att Katie har lämnat ämnet i artikeln och inflikar något som hon bara lärt sig via hörsägen och jag anser att det är fel, därav min kommentar. Hade hon tagit ett annat sidospår hade jag hållit tyst, med detta är ett farligt sidospår. Så ja, jag håller med om att det var en ämnesflykt, men det var inte jag som började, om jag får använda ett barnsligt uttryck.

Hasse
Hasse
Gäst
22 maj 2019 kl 12:50

Ja så är det. Men stör mig rejält på denna envisa evoultionspropagandan som “blinda” hela tiden måste indoktrineras med, vilket också bara är ett instrument för att vilseleda människor att en skapare inte existerar.
I artikeln står det…
“Modersmjölken som utvecklas under flera miljoner år genom naturligt urval…”.
Låter som att modersmjölken skulle ha börjat lukta illa för länge sedan då, med andra ord.
Det är sådana uttalanden som korrumperar vetenskapen, eller så är vetenskapen rejält överskattad som fundament då den ofta är full av hål och uppdateras gång på gång. (“Vetenskapen” evolutionesteorin är full av hål i synnerhet.)
När man läser artikeln eller ser videon förstår man också intelligensen bakom skapelsen, modersmjölken och dess välsvarvade sköna förpackningar. Denna övermänskliga intelligens och skönhet finner man i all skapelse.
Vi är skapade med dessa egenskaper. Det finns inte en chans att komplexa intelligenta livsformer skulle kunna bildas utan att någonting funnits innan, inte ens materia skulle finnas, av vilket vi och allt annat liv är konstruerat.

“Naturligt urval” och “Evolution” är enbart filosofier och bör därför aldrig någonsin användas eller skrivas som att det vore ett faktum, och absolut inte vid undervisning. Men vi får det konstant nedtryckt i halsen ifrån bl.a. Discovery, National Geography och Illusionerad vetenskap. Så att man nästan spyr.

Fråga dig själv varför det är så viktigt för dem att konstant och envist upprepa orden Evolution eller Naturligt urval i samband med liv fast det bara är, enligt dem själva, en teori. Det sker hela tiden. Fast jag kallar det för en “tes” eller “filosofi” för “teori” är en alldeles för mycket upphöjd titel för evolution som aldrig kan bevisas eller motbevisas. De sysslar medvetet eller omedvetet med manipulation/hjärntvätt. “Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir det en sanning.”
Gud existerar i allra högsta grad.

Ha en bra dag.