Virtuell verklighet kan vara livsförändrande för Alzheimer-patienter

publicerad 24 juni 2019
- av Underhållning @NewsVoice
Augmented Reality (AR). Foto: Zedinteractive. Licens: Pixabay.com (free use)

Virtuell verklighet, även känt som VR, tillåter användare att interagera med en virtuell värld med tre dimensioner. VR som inte behöver vara begränsat till blott underhållning har som banbrytande teknik även en lovande ställning inom medicinsk tillämpning till exempel vid diagnos, prognos och vård av Alzheimers sjukdom.

Ny forskning vid University of Cambridge visar att VR kan identifiera Alzheimers sjukdom. Den forskning som så här långt har utförts visar att tekniken har kapacitet att diagnostisera flera olika sjukdomar. Studien har bland annat dragit slutsatsen att virtuell verklighet kan spela en viktig roll för att även övervaka och följa upp utvecklingen av teill exempel Alzheimers sjukdom.

Demens eller försämringar av de kognitiva funktionerna är progressiva, vilket kan leda till Alzheimers sjukdom. Det är viktigt att fastställa orsaken till mild kognitiv försämring (MCI) för att utvärdera risken för demens eftersom förändringarna även kan bero på långtidsstress eller normalt åldrande.

Alzheimers är den vanligaste typen av demens. Varje år diagnostiseras nästan 10 miljoner människor med Alzheimers sjukdom. Även om det finns olika kognitiva tester som hjälper till att diagnostisera eller få klarhet till tillståndet, gör medicinska experter för närvarande ansträngningar för att utforska potentialen hos ny teknik för att förstå tillståndets kärna.

En studie utförd vid Cambridge University i Storbritannien visar att virtual reality (VR) kan ge mer exakta resultat jämfört med andra standardtester. Det är förvånansvärt att ett VR-headset kan fungera som ett bättre alternativ till standardtestning för Alzheimers. När det till exempel gäller test av orienteringsproblem hos en patient räcker inte tillgängliga kognitiva tester.

Precis som vid spel på nätet, till exempel betting, har VR redan etablerats och nästa generations spelare kommer troligtvis betrakta VR som en självklarhet.

På samma sätt kan VR inom medicin vara det nya sättet att förhindra vår tids största utmaningar när det kommer till hjärnsjukdomar som Alzheimers. Här funkar inte bonuskoder på samma sätt, men det kan anses vara en bonus att få tillgång till det allra senaste inom forskningen om du själv eller någon du känner drabbats av sjukdomen. En kampanjkod ger dig med intresse för VR i alla fall tillgång till en bonus.

Framtiden för VR inom vård av alzheimer

Idag har VR-tekniken nått den punkt där forskare känner sig bekväma med att använda den för olika tester på människor. VR används redan i kliniska prövningar på framtida läkemedel och tekniken hjälper forskare att studera effekten av droger.

Tester med virtuell verklighet kan undersöka människors förmåga att klara av att orientera sig i en miljö och VR kan därför identifiera Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede.

Det är dock viktigt att poängtera att VR ännu inte kan användas fullt ut för att testa sjukdomen. Det är ännu inte inte möjligt att förutsäga exakt hur stor betydelse denna banbrytande teknik kommer att ha på vård av Alzheimers sjukdom, men med VR:s terapeutiska användningar är det många människor idag som kan se potentialen med denna teknik vid behandling av en sjukdom som Alzheimers allt eftersom tekniken blir mer utbredd och tillgänglig.

Extern skribent


Så här kan du stötta Newsvoice