Bitte Assarmo: Stefan Löfvens försåtliga budskap på nationaldagen

9
Bitte Assarmo - Pressfoto
Bitte Assarmo – Pressfoto

DEBATT. På nationaldagen tog statsminister Stefan Löfven tillfället i akt att informera medborgarna om att det var väldigt lite som var bättre förr. Vad vi i själva verket ska fira är hur mycket bättre allt är nu, jämfört med den tid då en fjärdedel av befolkningen valde att emigrera på grund av fattigdom, svält och orättvisor.

Text: Bitte Assarmo | Artiklen har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Ur den aspekten har Löfven rätt. Samtidigt är det ett försåtligt budskap han kommer med. När man tar del av vad han säger kan man, om man inte vet bättre, få uppfattningen att alla som ifrågasätter dagens Sverige vill vrida klockan tillbaka till tiden före allmän rösträtt. Men så är det naturligtvis inte. Det finns nämligen ett Sverige mellan emigranternas och dagens. Ett Sverige där man kunde lämna ytterdörren olåst, slapp vara rädd för skjutningar och terroristdåd, och kunde låta barnen promenera ensamma till skolan utan att behöva oroa sig för att de skulle bli misshandlade, rånade och våldtagna på vägen.

Det är det Sverige de allra flesta människor syftar på när de säger att det var bättre förr.

Det här förstår naturligtvis var och en som har en hyfsad tankeförmåga, och det förutsätter jag att statsministern har. Därför måste jag anta att han helt enkelt är ohederlig, när han skamlöst låtsas att medborgare som uttrycker längtan efter en annan tid vill ha tillbaka Fattigsverige.

Det betyder naturligtvis inte att allt var bättre förr. Men det är faktiskt fullt möjligt att tycka att vissa saker var bättre förr och att andra saker inte var det. Det är dessutom helt legitima åsikter, och att statsministern väljer att avfärda dem så kategoriskt visar på ett opassande förakt för medborgarna.

Själv är jag exempelvis mäkta förtjust i dagens teknik. Att arbeta på en dator istället för den gamla Haldamaskinen, som jag hade när jag började skriva noveller som tonåring i mitten av 1970-talet. Att, via streamingtjänster, kunna se i princip vilka filmer och serier jag vill, när jag vill. Att få tillgång till en hel värld av musik via Spotify. Att kunna ringa till vännerna på andra sidan Atlanten gratis via Skype.

Det jag däremot saknar med det Sverige som nu är borta är sådant som jag tidigare nämnt. Den olåsta ytterdörren, barnens oövervakade promenad till skolan, frånvaron av våldsamma vapenbrott och dödlig terror. Jag saknar vetskapen om att ambulansen skulle komma om någon blev sjuk, och att det bara tog ett par minuter innan polisen kom om något hände. Och ja, jag saknar den tid då sjukhusens akutmottagningar inte ståtade med stora plakat där det står att allt våld polisanmäls.

Det där sista saknar jag jävligt mycket, faktiskt. Varenda gång jag kommer till akuten – vilket är oftare än jag skulle önska, eftersom jag har en stundvis svårbehandlad astma – slås jag av det orimliga i att de där skyltarna alls behövs. För de sitter ju där på förekommen anledning, skrämmande nog.

Det gäller sannolikt även skyltarna som informerar om att endast ett begränsat antal anhöriga får vara med inne i undersökningsrummet. Lika orimligt det. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att det är både störande för vårdpersonalen, och riskabelt för patienterna, om hela familjen trängs i ett litet undersökningsrum.

Och att det skulle vara köerna som provocerar är bara snicksnack. Köer på akutmottagningarna var det förr också. En kompis till mig satt i sju timmar på akuten i Karlskoga med blodförgiftning en gång i början av 1980-talet. Det var aldrig någon risk för hennes liv, men särskilt kul var det ju inte att sitta där. Men inte var det någon som började veva med armarna och hota personalen för den sakens skull. Man gjorde inte så förr i tiden, helt enkelt, åtminstone inte i den utsträckningen att sjukhusledningen behövde sätta upp skyltar och plakat. Om det hände så var det undantag, och så sällsynt att ingen ens kom på tanken att det behövdes information om att det var fel.

Ja, jag saknar det Sverige. Saknar det så det värker i hjärtat. Och det tror jag de flesta gör. Ja, jag tror till och med att statsministern själv skulle göra det, om han levde i verklighetens Sverige. Men från sin tron försöker han istället få medborgarna att tro att våld, otrygghet och en raserad välfärd är ett slags oundvikliga biverkningar av de framsteg som gjorts.

Så är det inte. Det handlar om illa genomtänkt politik i kombination med en bristande respekt för medborgarna. Det borde statsminister Löfven ha talat om på nationaldagen, istället för att jämföra dagens Sverige med 1800-talets.

Text: Bitte Assarmo

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Curt Widlund Tyresö Sweden
Curt Widlund Tyresö Sweden
Gäst
26 juni 2019 kl 11:03

Vi har politiker helt utan kunskap som inte förstår att de människor som bör kring vindkraften störs av infraljudet som vindkraften genererar. Vindkraftverken är tortyrtorn för människor, barn, insekter och djur Vindkraften förbrukar ström och avger 15g CO2/kwh endast fossilkraft är sämre, Miljöpartiet påtvingar oss vindkraft utan kunskap och framtidsanalys som kan användas för certifiering som genererar pengar år den som certifierar som SNF, Greenpeace och WWF en legal gangsterorganisation.

Om några år kommer vi att gå in i en ny istid eftersom solfläckarna minskat som för 300 år sedan då svenska armen kom hem från trettioåriga kriget över lilla och stora bält. Is på Themsen: Sök på “ice on the Thems”. Ingen av partierna C MP, L, S, och K har en aning om solens återkommande värmeböljor eller kalla perioder.

Vi måste få tillgång på atomkraft för dett drägligt liv under den kommande kallperioden.

Ale
Ale
13 juni 2019 kl 07:47

Man ska inte tro att det var bättre förr, bara för att det är sämre idag 🙂

Helt rätt Bitte, det finns tusentals likande vittnesmål som ditt, nämligen att det bara blir värre och värre. Bara att flytta ut på landsbygden eller utomlands.

Olle Johansson
Olle Johansson
Gäst
12 juni 2019 kl 18:17

Stort tack för Din artikel!

Jag håller med Dig till 100%! Ända sedan jag började intressera mig för dylika frågor har jag slagits av att politiker beter sig barnsligt och svinaktigt istället för att gemensamt – i riksdagen – taga tag i och lösa alla samhällsproblemen. Nu har de själva istället blivit ett av de största samhällsproblemen!

Bibi Lundgren
Bibi Lundgren
Gäst
11 juni 2019 kl 17:21

Så bra skrivet! Tack! Huvudet på spiken…

Carina Agrell
Carina Agrell
Gäst
10 juni 2019 kl 21:32

Mitt i prick! En värkande saknad är just rätt beskrivning på den känsla många med dig och mig med all rätt upplever idag. Det farliga i detta fenomen är tillvänjningen. För varje generation som växer upp, finns allt färre som kan referera till en trygg tillvaro. Oro och rädsla, fattigdom och våld är på väg att bli norm.

Leif Stålhammer
Leif Stålhammer
Gäst
10 juni 2019 kl 13:46

En vändpunkt var när radarparet Bildt/Carlsson myglade in Sverige i EU. Rätta namnet på detta är landsförräderi. Sedan dess har det gått utför med landet och nu är vi reducerade till en region inom storkapitalets union. Hitlers och Walter Hallsteins gamla dröm från 1938 om Neuropa håller på att förverkligas. Vi har blivit Lövenien och får satsa på turism. Elitens affärsidé är fortsatt massinvandring. Det skjuts på öppen gata och folk skräms till tystnad. Kriminella strukturer och etniskt baserade klanvälden vinner insteg överallt. Det gamla samhällskontraktet löses upp och förtroendet för politiker och myndigheter närmar sig noll. Detta kläs i nyspråk och heter: Det går bra för Sverige och Hela landet skall leva! Begrepp som nation och patriotism har blivit suspekta. Vi behöver en ny Vilhelm Moberg!

Birgitta
Birgitta
Gäst
10 juni 2019 kl 13:33

Bra artikel!
Varför gick Löfven så långt tillbaka i tiden för att hitta jämförelser? Sossarna kämpar annars för total historielöshet. Det som gäller annars är bara “Fjamåt. Det är tydligt att historien bara används genom “cherry picking”.

Hade annars varit intressant om Löfven gjort en jämförelse mer i närtid alltså en tid då samhällskontraktet fungerade för att belysa hur mycket sämre allt blivit inom alla områden. Förr tog staten tog hand om våra skatter och försåg oss med sjukvård, skola och pension för att nämna några områden. Idag får vi allt mindre för våra skattemedel samtidigt som skatten ökar.

Nationalekonom Hans Jensevik visar hur försörjningskvoten (13:40 min in på filmen nedan) blir allt sämre och sämre beroende av att allt fler försörjs av allt färre. Ett rent bedrägeri av våra politiker. Det finns inga reformutrymmen över huvud taget. Det finns bara allt större utgifter. Landet behöver en tillväxt på 3-4 % för att klara samhällskontraktet. En sådan tillväxt står inte för dörren – tvärtom.

Hans Jensevik – Klarar vi samhällskontraktet? https://www.youtube.com/watch?v=jYqGjG5uaa4

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
10 juni 2019 kl 11:52

Bra Bitte – folk är för tysta om det här sorgliga som nu sker med Sverige – men många människor är verkligen ledsna för att vårt gamla fina Sverige håller på att försvinna för all tid – men våra makthavare verkar inte fälla en enda tår !!!

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
10 juni 2019 kl 11:28

Jättebra skrivet!