Brännässla och maskros minskade besvär med fibromyalgi

publicerad 11 juni 2019
- av TV Hälsa
Rita Korsmo - Foto: Berit Kvifte, TV Helse
Rita Korsmo - Foto: Berit Kvifte, TV Helse
Rita Korsmo – Foto: Berit Kvifte, TV Helse

Rita Korsmo i Norge äter det många andra föredrar att elda upp eller rycka upp med rötterna för att bli av med det. Brännässla, maskros och kirskål, ingår i hennes dagliga kost och ger både henne och andra i en mils omkrets, energi och hälsa.

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman

Intresset för ogräs väcktes hos Rita när hon fick diagnosen fibromyalgi för 25 år sedan. Medicinerna hjälpte mot smärtan, men gjorde att Rita kände sig frånvarande.

“Jag kände mig ofta nedstämd utan anledning och hade perioder som var väldigt jobbiga”, minns Rita, som började leta efter andra lösningar som kunde hjälpa henne bli av med de svåra smärtorna – utan biverkningar.

“Jag vågade inte sluta med medicinerna, så jag började leta efter något att ta utöver medicinen, inte istället för. Så småningom blev det 100 procent istället för”, säger Rita och lyser upp i ett stort leende.

“Under de senaste 15 åren har jag varit utan smärtstillande medel och andra mediciner helt och hållet”, säger Rita, som också ”botat” familjemedlemmar och ett antal andra personer genom att dela med sig av sina egna erfarenheter.

När TV Helse är på besök finns det bara några knippen med brännässlor i taket. Det är tidigt på säsongen, växterna har precis börjat komma upp ur marken efter vintern, men det räcker till för att göra både en välsmakande soppa av brännässlor och lite brännässlepesto.

“Nästan alla säger att de får mer energi och bättre humör när de börjar äta eller dricka brännässlor. Personer med fibromyalgi och reumatiska smärtor återhämtar sig snabbt och diabetiker får ett mer stabilt blodsocker, när de dricker en kopp te av brännässlor dagligen och många andra tillstånd förändras och blir bättre, med hjälp av den avskydda växten. En viktig sak att lägga på minnet är att det inte är mängden som är avgörande, utan att du använder det varje dag!”

Läs hela artiklen på TV Helse