Brännässla och maskros minskade besvär med fibromyalgi

1
46
Rita Korsmo - Foto: Berit Kvifte, TV Helse
Rita Korsmo – Foto: Berit Kvifte, TV Helse

Rita Korsmo i Norge äter det många andra föredrar att elda upp eller rycka upp med rötterna för att bli av med det. Brännässla, maskros och kirskål, ingår i hennes dagliga kost och ger både henne och andra i en mils omkrets, energi och hälsa.

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman

Intresset för ogräs väcktes hos Rita när hon fick diagnosen fibromyalgi för 25 år sedan. Medicinerna hjälpte mot smärtan, men gjorde att Rita kände sig frånvarande.

“Jag kände mig ofta nedstämd utan anledning och hade perioder som var väldigt jobbiga”, minns Rita, som började leta efter andra lösningar som kunde hjälpa henne bli av med de svåra smärtorna – utan biverkningar.

“Jag vågade inte sluta med medicinerna, så jag började leta efter något att ta utöver medicinen, inte istället för. Så småningom blev det 100 procent istället för”, säger Rita och lyser upp i ett stort leende.

“Under de senaste 15 åren har jag varit utan smärtstillande medel och andra mediciner helt och hållet”, säger Rita, som också ”botat” familjemedlemmar och ett antal andra personer genom att dela med sig av sina egna erfarenheter.

När TV Helse är på besök finns det bara några knippen med brännässlor i taket. Det är tidigt på säsongen, växterna har precis börjat komma upp ur marken efter vintern, men det räcker till för att göra både en välsmakande soppa av brännässlor och lite brännässlepesto.

“Nästan alla säger att de får mer energi och bättre humör när de börjar äta eller dricka brännässlor. Personer med fibromyalgi och reumatiska smärtor återhämtar sig snabbt och diabetiker får ett mer stabilt blodsocker, när de dricker en kopp te av brännässlor dagligen och många andra tillstånd förändras och blir bättre, med hjälp av den avskydda växten. En viktig sak att lägga på minnet är att det inte är mängden som är avgörande, utan att du använder det varje dag!”

Läs hela artiklen på TV Helse


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
18 juni 2019 kl 13:45

En kanske lite OT upptäckt;
Tänkte förmedla en troligen upptäckt vad gäller svartmyror i huset.
i mitt kök rumsterade ett gäng svartmyror i nästan varje litet skrymsle. Så nyligen rensade jag bort bladgrönt från några tomatplantor i fönstret. För att minska det grönas volym lade jag detta på en tidning på golvet för att torka. Och se myrorna drog iväg – inte en myra blev kvar.
Har du möjlighet att dubbelkolla?