Kina omskolar muslimer och river moskéer i Xinjiang för att stoppa terrorism

publicerad 20 juni 2019
- av NewsVoice
Kina omskolar muslimer och river moskéer i Xinjiang. Foto: BBC News, 2019

BBC har besökt Xinjiang-regionen i västra Kina. Genom att jämföra äldre och nya satellitfoton publicerade av Google Maps framkommer att många moskéer rivits de senaste åren. Samtidigt förbjuds muslimer att bära skägg och 100,000-tals muslimer förpassas till omskolningsläger.

Resultatet har blivit att antalet praktiserande muslimer som besöker de få moskéer som finns kvar minskat drastiskt. BBC intervjuar imamen Maimaiti Juma (Kashgar Id Kah Mosque) som BBC uppger är utvald av Kinas regering. Imamen säger att det råder religionsfrihet i Kina och att det är tillåtet att ha skägg, samtidigt lyckades BBC hitta regeringsaffischer som förbjuder unga män att bära långt skägg.

Xinjiang har många omskolningsanläggningar som kantas av höga taggtrådsstaket. Här omskolas 100,000-tals uigurer, kasakhs och andra muslimska minoriteter, uppger BBC.

Filmteamet besöker en utställning som handlar om att utbilda besökare om varför Kina valt att eliminera Islam i Xinjiang. Det handlar om en lång plågsam period av muslimskt separatistiskt våld som regionen utsatts för. Foton på väggarna visar exempel på vad som ser ut att vara islamsk terrorism. Kinas regering fick nog och valde att utrota Islam och tvinga muslimer till omskolningsläger. Hela slumliknande områden med uigurer har även rivits.

FAKTA: “Uigurer är ett turkfolk på omkring 10–18 miljoner, men Kinas officiella uppdatering är 8–10 miljoner, främst talande uiguriska och till största delen bosatta i Xinjiang i västra nuvarande Kina, särskilt förr kallat Östturkestan, vilket numera är ett kontroversiellt namn.” – Wikipedia

Maimaiti Juma säger att muslimerna i regionen hade svårt att få jobb, att ingen ville anställa dem. Idag är de ute i arbetslivet och har inte tid längre att be fem gånger per dag, säger han.

NewsVoice kommentar

När västmedier beskriver hur Kina hanterar muslimer beskrivs det oftast som övergrepp mot religiösa minoriteter, men utelämnar att Kina tagit beslutet att stoppa terrorism som härstammar från muslimska grupperingar.

Yle skriver i artikeln “FN: Kina håller en miljon muslimska uigurer i “omskolningläger”:

Kinesiska myndigheter har länge helt förnekat att dessa läger överhuvudtaget existerar, trots att bevisbördan hopar sig. Det finns både officiella dokument, och människor som har suttit i lägren som har berättat om dem. Också i dag har Peking förnekat anklagelserna och sagt att de saknar faktagrund.

Man medger ändå att “vissa religösa extremister omskolas”. Enligt Kina är folk i provinsen Xinjiang tvärtom nu nöjda med att vardagen har blivit tryggare och mer stabil.

En taleskvinna för det kinesiska utrikesministeriet, Hua Chunying, sa idag att många länder vidtar “preventiva åtgärder” för att motverka terrorism och upprätthålla stabilitet.”

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: KinaXinjiang
 • För alla dessa despotiska ideologier gäller det att få grepp om barnen före 6 års ålder. Varför? Jo, sinnet är som en låda som man fyller med något (pastor Jansson).
  Före sex år har ännu inte logiskt tänkande slagit rot full ut, utan barn kopierar rakt av sin omgivning, Språket är ett praktexempel på det. Vid 2 år talar många barn ett perfekt språk utan att ens veta vad grammatik är för något. De kopierar hela personligheter etc. Därför kan man säga att själva “lådan” är en kopia av det tidiga livet. Sedan efter ca 6 år börjar barnet skapa egna idéer och fylla lådan med egna erfarenheter och kunskap. Man kan se hur logiken mognar i barnets böjningar av verb i förhållande till oregelbundna verb.
  Den tidiga delen i sinnet blir som en ren inplantering och kräver en helt annan specialiserad teknik, eftersom där inte finns ett regelrätt tänkande utan mer av reaktivitet, än den senare logiska delen. Om nu kineserna håller sig till gamla egna tekniker lyckas de säkert, men har de anammat psykologi är misslyckandet en säker utkomst (se Sverige).

 • Kineserna är väl inte dumma i huvudet. USA med dess organ CIA är mästare på att använda muslimer som vapen. CIA vet exakt hur den muslimska världen fungerar och hur man får den att explodera. Ungefär som att ha två 200 liters fat med bensin i garaget när du är osams med en galen mordbrännare. Kan du inget göra åt mordbrännaren får du väl se till att få väck bensinen från garaget.

 • Du har så rätt pk – Norberg har också gjort klart i flera andra inlägg att de konventioner om mänskliga rättigheter och grundläggande friheter – inklusive religionsfriheten – bara är något för “hjärntvättade svenska socialister”, något för “extremvänsterns … försmutsade hjärnor”. Tydligen inte insett att en överenskommelse om dessa rättigheter och friheter är en grund för en civilisation.

  Glad att du pk skriver och försvarar denna grund; kan verkligen behövas på den här siten där vissa (se mitt tidigare inlägg om Rönnes ord) betraktar ett försvar för dessa rättigheter som en nättrollsverksamhet, som görs för att “söndra”. Så uppenbarligen ses Newsvoice kommentarsfält som någon slags “front” för personer som går emot dessa rättigheter.

  För att upprepa: Det är inte världens 1,6 miljarder muslimer som är fienden, det är de som skapar och lever på konflikt och krig som är fienden till människan.

  • Nämen se där, har nättrollet JanneL skickat hit en kompis till förstärkning! Lycka till ni båda!

 • Jan Norberg flaggar ogenerat med sin okunnighet kring religion och Uigurerna. Detta folk har bott här sedan 800-talet och nästan lika länge varit muslimer! Nu menar du att Kina har insett faran med detta folk och dess religion och stödjer det förtryck de utsätts för av det kinesiska styret i Peking. Häpnadsväckande!

  • Problemet finns i Washington och London, inte i Peking som använder sunt förnuft mot imperiets krig genom ombud.
   US/UKs agenter härjar överallt.

 • @ Pk 20 June, 2019 at 20:14

  Ett cirkelresonemang på hypotetiskt basis som mest kan betraktas som ett pk-inlägg från den extrema socialistsidan.

  Låt oss först definiera vad som är en religion, islam kan inte kvalificera som en religion om man sätter sig in i vad som normalt betraktas som grundförutsättningar för en religion.

  Hur skulle det låta om någon kungjorde att man startat en ny religion som bara accepterar den egna religionen och alla vilka inte tillber denna religion skall man kunna förfölja och tillintetgöra med erforderligt våld om så behövs.

  Kina har sannolikt insett faran med islam inom sina gränser, en spridning av islam inom Kina skulle sannolikt leda till religiöst betingade konflikter. Det har kineserna nu försökt åtgärda, nu skall man ju inse att islamister måste behandlas med tydlighet för att de skall kunna förstå att islam inte har någon frihet i Kina.

  Något som kanske de svenska politikerna borde överväga för Sveriges del.

 • När mjukislinjen möter en totalitär kraft förlorar mjukislinjen. Men när två totalitära krafter möts blir det konfrontation och en kommer att segra.

  Det är inte vackert, men det är så det är.

 • Beklämmande ”Newsvoice kommentar” Fritt fram för diktaturer att förtrycka minoriteter i den ”nationella säkerhetens” namn så länge det rör muslimer. Antar att liknande kommentar inte skulle gälla förtrycket av buddister i Tibet.

  Friheten att få utöva en religion är tydligen bara pk-väst-blaj…

 • Här är ett utdrag från en kommentar på Peter Krabbes blogg som jag skulle vilja återge. (Jag har skalat bort partier i kommentaren som jag inte anser spegla hela den komplexa bilden.)

  “Det finns en tabell som verkligen belyser den västerländska civilisationens 600 år men bilden är inte länkbar därför jag återger istället i denna form:

  GLOBAL RESERVE CURRENCIES SINCE 1450

  Portugal 80 Years (1450-1530)
  Spain 110 Years (1530-1640)
  Netherlands 80 Years (1640-1720)
  France 96 Years (1720-1815)
  Britain 105 Years (1815-1920)
  USA 1921-

  Varje övergång till nästa fas präglas av krig, ekonomisk sammanbrott och när den nya eran uppstår finns redan finanserna på plats som ser till att en ny tillväxt etableras.
  Den senaste (eller rentav den sista Perioden) med USA-s oinskränkta maktutövande har sakta närmat sig till den magiska ungefärliga 100 års nedgång!”

  Frågan jag ställer mig är om Kina är PLANERAT att bli världens ledande makt.

  Jag är helt emot den enormt destruktiva migrationspolitiken som bryter sönder Sverige och Europa – men jag fasar inför inför den bild av religionsförföljelse i Kina som kan skymtas i denna artikel.

 • Även om jag inte är någon fanatisk vän av Kina och dess politik så måste jag säga att kinesiska ledare ser faran med islam och de gör något åt detta i praktisk handling, det är beundransvärt även för en kommunistisk partidiktatur.

  Möjligen ser man inte islam som en religion utan mer för vad denna extrema våldsideologi egentligen står för, dvs överhöghet över andra trosuppfattningar och vilkas anhängare man har rätt att förfölja och döda.

  Jag är tillräckligt fed up med det svenska stoppa huvudet i sanden syndromet för att ändå kunna tillåta mig att inse det hot som annars skulle ha drabbat Kina.

  Kanske det snart är dags för svenska pk-anhängare att ta ett studiebesök i de aktuella kinesiska provinserna??

 • Intressant artikel!

  Något sådant skulle såklart aldrig få existera i det politiskt korrekta Sverige, tyvärr, för här om någonstans skulle det verkligen behövas.

  De svenska politikernas bedrägeri mot det egna folket är totalt. Först tänkte jag skriva “naivitet”, men kom på mig själv med att det är inte naivt, utan uträknat och en del av landsförrädarnas destruktiva plan. Själva sitter de i en “säker båt”, som när kraschen kommer lättar ankar och seglar iväg långt från Sverige.

  Resenärerna i denna båt har såklart sett till att de har feta avgångsvederlag livet ut, varthän de än kommer att bosätta sig…..eller söka asyl….

  • Öystein, jag instämmer när du säger att politikerna inte är naiva, utan uträknande.
   De VET vilka konsekvenser deras beslut leder till.

   Vi ska inte underskatta ledande pölitikers medvetenhet om vart de leder oss.

   Det är viktigt att få en klar bild av vilka våra finder är och var de finns.

   Det stora felet många välvilliga men dåligt informerade människor gör är att stödja krafter som är destruktiva.

   Vi ska inte ge något som helst stöd till dem som förstör det trygga och skapar kaos.

   Alla behöver vi arbeta på att bli insiktsfulla och våga se sanningen i vitögat!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *