Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kina omskolar muslimer och river moskéer i Xinjiang för att stoppa terrorism

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 juni 2019
- NewsVoice redaktion
Kina omskolar muslimer och river moskéer i Xinjiang. Foto: BBC News, 2019

BBC har besökt Xinjiang-regionen i västra Kina. Genom att jämföra äldre och nya satellitfoton publicerade av Google Maps framkommer att många moskéer rivits de senaste åren. Samtidigt förbjuds muslimer att bära skägg och 100,000-tals muslimer förpassas till omskolningsläger.

Resultatet har blivit att antalet praktiserande muslimer som besöker de få moskéer som finns kvar minskat drastiskt. BBC intervjuar imamen Maimaiti Juma (Kashgar Id Kah Mosque) som BBC uppger är utvald av Kinas regering. Imamen säger att det råder religionsfrihet i Kina och att det är tillåtet att ha skägg, samtidigt lyckades BBC hitta regeringsaffischer som förbjuder unga män att bära långt skägg.

Xinjiang har många omskolningsanläggningar som kantas av höga taggtrådsstaket. Här omskolas 100,000-tals uigurer, kasakhs och andra muslimska minoriteter, uppger BBC.

Filmteamet besöker en utställning som handlar om att utbilda besökare om varför Kina valt att eliminera Islam i Xinjiang. Det handlar om en lång plågsam period av muslimskt separatistiskt våld som regionen utsatts för. Foton på väggarna visar exempel på vad som ser ut att vara islamsk terrorism. Kinas regering fick nog och valde att utrota Islam och tvinga muslimer till omskolningsläger. Hela slumliknande områden med uigurer har även rivits.

FAKTA: “Uigurer är ett turkfolk på omkring 10–18 miljoner, men Kinas officiella uppdatering är 8–10 miljoner, främst talande uiguriska och till största delen bosatta i Xinjiang i västra nuvarande Kina, särskilt förr kallat Östturkestan, vilket numera är ett kontroversiellt namn.” – Wikipedia

Maimaiti Juma säger att muslimerna i regionen hade svårt att få jobb, att ingen ville anställa dem. Idag är de ute i arbetslivet och har inte tid längre att be fem gånger per dag, säger han.

NewsVoice kommentar

När västmedier beskriver hur Kina hanterar muslimer beskrivs det oftast som övergrepp mot religiösa minoriteter, men utelämnar att Kina tagit beslutet att stoppa terrorism som härstammar från muslimska grupperingar.

Yle skriver i artikeln “FN: Kina håller en miljon muslimska uigurer i “omskolningläger”:

Kinesiska myndigheter har länge helt förnekat att dessa läger överhuvudtaget existerar, trots att bevisbördan hopar sig. Det finns både officiella dokument, och människor som har suttit i lägren som har berättat om dem. Också i dag har Peking förnekat anklagelserna och sagt att de saknar faktagrund.

Man medger ändå att “vissa religösa extremister omskolas”. Enligt Kina är folk i provinsen Xinjiang tvärtom nu nöjda med att vardagen har blivit tryggare och mer stabil.

En taleskvinna för det kinesiska utrikesministeriet, Hua Chunying, sa idag att många länder vidtar “preventiva åtgärder” för att motverka terrorism och upprätthålla stabilitet.”

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: KinaXinjiang