Rapport: Förföljelsen av kristna når monumentala proportioner – i tysthet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 juni 2019
- NewsVoice redaktion
John. L Allen och påve Benedict XVI. Licens: CC BY-SA 3.0 (GFDL), Wikimedia Commons
John. L Allen och påve Benedict XVI. Licens: CC BY-SA 3.0 (GFDL), Wikimedia Commons
John. L Allen och påve Benedict XVI. Licens: CC BY-SA 3.0 (GFDL), Wikimedia Commons

Forskaren John L. Allen som är specialist på förföljelse av kristna varnar i en ny rapport att trenden är värre än någonsin. Det handlar om återkommande övergrepp mot religionsfriheten.

Den katolska kyrkan i Kalifornien i USA tvingas genom lagförslaget SB 360 katolska präster att bryta sin tystnadsplikt om personer under bikt erkänner brott. Lagförslaget fick 30 ja och endast 2 nej och förväntas klubbas igenom i september av The State Assembly.

John. L Allen. Foto från Amazon.com
John. L Allen. Foto från Amazon.com

John. L Allen menar att detta är ett allvarligt övergrepp och han meddelar att detta bara är ett exempel. Han uppger att kristna runt om i hela världen förföljs, torteras, trakasseras, arresteras, fängslas och även mördas på en daglig basis. Dessa övergrepp pågår särskilt i länder som Nordkorea, Kina, Indien, Pakistan, Iran, Irak, Nigeria och ytterligare en rad andra länder i bla Latinamerika. Uppgifterna kommer från Open Doors en kristen organisation som bevakar hur kristna runt om i världen behandlas.

Man måste inte vara kristen för att försvara de kristna, precis som man inte behöver vara jude för att försvara judar, menar Allen.

NewsVoice har tidigare skrivit om 1000-tal anlagda bränder [och vandaliseringar] mot kyrkor i Tyskland och Frankrike.

Förföljelsen av kristna sker i många och mycket i tysta, menar de som rapporterar om trenden. Varken myndigheter eller massmedier tar upp problemet i särskilt stor utsträckning. Samtidigt är det många som öppet försvarar religiös frihet.

John. L Allen skrev bästsäljaren “The Global War on Christians: Dispatches from the Front Lines of Anti-Christian Persecution” från 2013.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Ärlig som många andra inom den sekteristiska värld där imperiet har lyckats inympa förvirrande och onda läror för imperiets själviska syften. Och dom nämner aldrig väsentliga fakta som minskar fokus på målet.
  Det dom för ut riktar bort uppmärksamheten från huvudaktören som hela tiden har tvingat sina katolska rivaler på defensiven sen århundraden. Och infiltrerat.
  Dom varierar mellan att peka på judar katoliker muslimer frimurare illuminati etc bara inte imperiet som har ett finger med överallt. Du är klok och förstår naturligtvis hur jag tänker men det är en enormt ensidig vinkling till imperiets fördel. Dom kristna sekter som uppkom på 1800-talet behandlas som om det vore spontana bibliska rörelser.
  Det är frånvaron av ärlig info om sånt från många håll som sätter igång mej.
  Veith kanske inte känner till den stora omfattningen av syntetiska kulter som tas för äkta.
  Larouche var källa för kopplingen anglikanska kyrkan och jesuiterna. Inte till allt jag tog upp. Mina misstag vill jag inte skylla ngn för. Larouche skrev inget om Veith.
  Jag kanske blandade ihop 1987 med 1978. Men menade du att han luktat på gift 1987 så var det nog rätt gubbe iaf.

  • Peter, jag förstår dig bättre än många andra, eftersom jag tidigt kom ut på nätet och var på en mejllista som just handlade om kampen mellan London och Rom. Nu tänker jag mest på Ordet och lär mig mer av några kristna tänkare.

   Jag var i Frankrike 1978 när påven dog. Chocken var total. Senare fick vi veta att han luktade.

   När jag besökte Vatikanen ungefär då träffade jag en prelat, som skrämde mig. Personalen höll sig långt borta från honom, den svartklädda kråkan. Hans ansikte skrämde mig och hans feta händer likaså. Hans ögon var inte vackra. I hans ögon verkade vi vara myror.

 • @Torbjörn: Ett tips är att förhålla sig mer källkritisk till Gatestones artikel och de ”rapporter” den grundar sina siffror. Google finns till hjälp om du vill se andra som plockat sönder dessa.

 • önskar i likhet med Savalle att Peter Grafström, som onekligen är väldigt kunnig, beättar för oss hur vi kan veta att Walter Veith är en desinformatör.

  • Eller för övrigt veta om inte Peter Grafström också är en desinformatör? Eller Savalle eller för den delen jag själv? Det blir lite barnsligt att anklaga andra för att vara kontrollerad opposition eller för att vara desinformatör. Var och en är inte bättre än sina källor den åberopar, som här gäller för viken historiker som helst. Bara för att man är påläst, så innebär det ju inte automatiskt att man alltid är trovärdig. Håller med Fiskargubben här: vi är bara små skärvor. Igen har eller kan se helheten, lika lite som det skulle finnas en allvetande gud som har denna förmåga – vi projicerar bara våra barnsliga fantasier om våra egna tillkortakommanden samt när en naiv önskan om ett allvetande.

   Hur skulle vi kunna avgöra om något är allvetande, om vi själva inte är allvetande? I så fall torde det räcka med att någon påstår sig vara allvetande och vi accepterar. Det blir till ett axiom, en dogm eller ett mantra man upprepar för sig själv.

   Lev istället med ovissheten.

   • Ja, vi är som skärvor. Tillsammans kan vi försöka lägga sanningens pussel.

    Fiskargubben är klok och jag kommer att tänka på ett Bibel-ord:

    Med himmelriket är det också som när man lägger ut ett nät i sjön och får fisk av alla slag i det. 48När det är fullt drar man upp det på stranden och sätter sig ner och samlar den goda fisken i korgar och kastar bort den dåliga. 49Så skall det bli vid världens slut.

    (Matteusevangeliet 13:47-49)

    • – Jag vill att du Savalle, och Du Fiskargubben – skall veta – att ni är innerligt uppskattade av mig!! – Ni kommer bägge med så mycket tänkvärt innehåll, och sammanhang att fundera vidare över. För att inte tala om de länkar ni förmedlar! Allt Gott Till Er Bägge!! – Må ni fortsätta länge än & för att “lägga sanningens pussel”… 😉
     / Ingrid

     • Tack, så enormt mycket, Ingrid! Du gjorde mig väldigt glad!

      Vi lever i svåra tider, men just genom att ge varandra omtanke, uppmuntran och glädje blir allt så mycket lättare. Vi sträcker ut händerna till varandra för stöd och gememskap i vår strävan efter sanning och kärlek.

      Genom vår samverkan kan vi bilda ett nät av hopp.

      • Savalle, visst lever vi i extremt svåra tider… Även jag själv har en sedan länge påtagligt osund situation i min absoluta närhet – vilken jag äntligen har fått kraft till att göra någonting åt. I nuet känner jag en rejält glödande, upplyftande och tillitsfull kraft inom mig – vilken bär mig – och som absolut handlar om kärlek och sanning. Detta förmår förändra och omfamna det som behöver ges en ny riktning!

       Tillsammans når vi längre – alla skärvor skapar samt samverkar så mycket starkare i gemenskap – precis som du skriver Savalle! Dina ord nådde fram till mig med en enorm kraft (och tårar) – och för det är jag ytterst tacksam!

       De ord som föds i nuet är också av en annan dignitet än tidigare, vilket sannerligen behövs i denna ansträngande brytpunkt som vi alla befinner oss i.

       • Ja, Ingrid, det är extremt svåra tider.

        I Matteusevangeliets 24:e kapitel står det:

        ´När han sedan satt på Olivberget och lärjungarna var ensamma med honom kom de fram och sade: ”Säg oss när det skall hända. Och vad blir tecknet för din återkomst och för tidens slut?”´

        Då svarar Jesus att det ska vara en tid som präglas av förvirring, våld, nöd, laglöshet.

        Och Jesus uppmanar oss att vi ska hålla ut.

        Vi prövas och renas genom lidandet.

        Och då förstår vi värdet av sanning, hjälpsamhet, rättfärdighet.

        Genom att tillsammans gå mot Jesu Rike blir vi det tempel som beskrivs i andra Korinthierbrevets sjätte kapitel:

        “Vi är den levande Gudens tempel, ty Gud har sagt: Jag skall bo och vandra mitt ibland dem och vara deras Gud, och de skall vara mitt folk.”

        Vi har underbara förväntningar.

        “De som sår under tårar
        skall skörda med jubel.”

        (Psaltaren 126:5)

       • Ingrid, när jag kom till ett avgörande blev jag sönderslagen av min hustru. Det var hemskt, men jag ber ännu för henne, en gammal bön. Hon var vänster, ateist och ganska borta. Ett delat hus kan inte bestå. Jag bars också av en stark kraft när jag stod bland ruiner, mitt Pompeji. Någonting nytt händer i vår tid, du talar sant.

   • Man kan vara oavsiktlig desinformatör. Tom genom att komma med ärlig kritik av något samtidigt med att man missat något väsentligt som ingår i imperiets allmänna angrepp mot rivalerna.
    Han borde berätta för dom om det syntetiska skapandet av de sekter som dom ingår i och för vems syften det har skett.
    Eftersom samma krafter korrumperat den katolska kyrkan blir det mer upplysande.

 • @Newsvoice: Det kanske vore på sin plats att utveckla hur det här Kaliforniska lagförslaget är ett ”allvarligt övergrepp”. Saknar helt förståelse vad det går ut på.

  Men det kanske inte spelar någon roll. Det kanske bara är en övergång till muslimsk förföljelse och myten om det 1000-talet bränder av tyska kyrkor som uppenbarligen förtigits av såväl svensk som tysk mainstream media, så till den milda grad att mina tyska vänner inte förstår vad det hela berör. Tur att sanningen om dessa osynliga händelser finns på ”alternativa” siter.

  • Svar:

   Fråga forskaren John L. Allen hur det här Kaliforniska lagförslaget är ett ”allvarligt övergrepp”. Artikeln som NewsVoice ovan publicerat är en nyhetsartikel och inte en debattartikel. NewsVoice har i övrigt korrekt återgivit vad andra medier skrivit.

   Det andra du ifrågasätter är meningen:

   “NewsVoice har tidigare skrivit om 1000-tal anlagda bränder mot kyrkor i Tyskland och Frankrike.”

   NewsVoice artikeln syftar här på innehållet i denna artikel, ref:
   https://newsvoice.se/2019/04/notre-dame-ar-sedan-flera-ar-ett-huvudmal-for-jihadister/

   Där står bla följande, citat:

   “I artikeln: “European Churches: Vandalized, Defecated On, and Torched “Every Day”, av Raymond Ibrahim från den 14:e april 2019 påstås att de flesta attacker mot franska kyrkor genomförs av jihadister, men att medierna rutinmässigt undviker att uppge identitet och religiös tillhörighet på vandalerna. I de fåtal fall när det avslöjats att det handlar om jihadister brukar myndigheterna uppge att det bara rört sig om individer med psykiska problem, skriver Ibrahim.

   Personer och journalister som ändå påpekar att det handlar om en “kulturkrock” blir snabbt uthängda som rasister och informationen som tillhandahålls kallas för “hate speech”, fortsätter Raymond Ibrahim, men verkligheten kräver en annan uppmärksamhet.

   “Another German report from November 11, 2017 noted that in the Alps and Bavaria alone, around 200 churches were attacked and many crosses broken: “Police are currently dealing with church desecrations again and again. The perpetrators are often youthful rioters with a migration background.” Elsewhere they are described as young Islamists.”

   Ibrahim sammanställer i sin artikel ett antal attacker under februari och mars 2019 mot franska och tyska kyrkor. Han nämner då att vandaler plundrat, förstört kristna statyer, bränt kors och biblar, angripit gravar på kyrkogårdar, smetat ned väggar med avföring och klottrat “Allahu Akbar” på kyrkoportar.

   Flera kyrkor har även satts i brand i början på 2019. Nu brinner Notre Dame i samband med påsken som är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av att Jesus enligt Nya Testamentet led, dog och återuppstod.”

   Denna NewsVoice-artikel hämtar information från bla Gatestoneinstitutet, som bla skriver:

   “Hardly anyone writes and speaks about the increasing attacks on Christian symbols. There is an eloquent silence in both France and Germany about the scandal of the desecrations and the origin of the perpetrators….”

   “In France, two churches are desecrated every day on average. According to PI-News, a German news site, 1,063 attacks on Christian churches or symbols (crucifixes, icons, statues) were registered in France in 2018. This represents a 17% increase compared to the previous year (2017), when 878 attacks were registered — meaning that such attacks are only going from bad to worse.”

   “Another German report from November 11, 2017 noted that in the Alps and Bavaria alone, around 200 churches were attacked and many crosses broken: “Police are currently dealing with church desecrations again and again.”

   “Hardly anyone writes and speaks about the increasing attacks on Christian symbols. There is an eloquent silence in both France and Germany about the scandal of the desecrations…”

   Sammanfattningsvis kan jag tillstå att meningen:

   “NewsVoice har tidigare skrivit om 1000-tal anlagda bränder mot kyrkor i Tyskland och Frankrike.”

   …bör justeras till:

   “NewsVoice har tidigare skrivit om 1000-tal anlagda bränder [och vandaliseringar] mot kyrkor i Tyskland och Frankrike.”

   Ref:
   https://www.gatestoneinstitute.org/14044/europe-churches-vandalized

   • Väldigt många av dessa attacker på kristna och kyrkor är planerade av frimurarorden sedan långt tillbaka i tiden. Det verkar som om frimurarna är kvar i 1800-talets tänkande om religioner, att få kristna och muslimer att hata varandra och skapa oro och stress genom mängder av Fals Flag Operationer.
    Massinvandring är en del av denna globaliserings ide tillsammans med alla terroristattacker där majoriteten av dessa attacker är Fals Flag operationer.

    Ägda media hjälper gärna sina ägare att sprida hatet mellan grupper och okunskapen förvärras av hela utbildningsväsendet som ivrigt vägrar elever att tänka själva samt döda kreativitet och gör eleverna till lydiga arbetsslavar & skuldslavar.

    “En människa i skuld är aldrig fri.”

    • Andreas ditt resonemang tycks vila på uppfattningen att det är frimurare som initierat och fortsatt driver denna gigantiska massinvasion. Du tycks likaså vilja skylla detta för att ursäkta ditt partis (MP) obändliga vilja att byta ut Sveriges befolkning så snart som möjligt.

     Det är just denna godhetssignalering från MP som äcklar mig då den innehåller den värsta avarten av dubbelmoral.

     Å ena sidan vill du och MP ha en open door policy som välkomnar alla islamister, men när fakta tränger sig på betr förföljelsen av oliktänkande (tex kristna) så skyller du på andra krafter utan att kunna styrka detta på något sätt.

     Hade MP någon heder i kroppen så skulle de för länge sedan ha bett det svenska folket om ursäkt för denna islamska invasion som de aktivt uppmuntrar och stödjer.

     Istället tar man till allsköns undanflykter för att slippa schavottera när vi nu ser konsekvenserna av denna MP-politik.

     Skämmes ta mig fan!!!

 • Fiskargubben, kom tillbaka, du behövs här.

  Det tredje templet är ett stort projekt, likt Babels torn.

  Här är ett synnerligen intressant föredrag av Walter Veith om detta tempel som är planerat att uppföras i Jerusalem:

  https://www.youtube.com/watch?v=2_81Q4qb_HU

  (247 – The Third Temple – Walter Veith)

  Det första templet förstördes av babylonierna. Det andra templet förstördes av romarna.

  Valter Veith förutspår förföljelse av kristna i samband med detta.

  • Plot to rebuild Solomon’s Temple was made in Great Britain by Scott Thompson
   https://www.larouchepub.com/eiw/public/1990/eirv17n42-19901102/eirv17n42-19901102_031-plot_to_rebuild_solomons_temple.pdf

   Översatt citat därifrån
   “..Genom arkeologiska bedrägerier och spridning av esoteriskt nonsens, har brittiska frimurare, vilka delar en gnostisk satanisk trosstruktur, förberett Salomos tempelprojekt i över hundra år..” (skrivet 1990) – Händer det att du läser sån info? Veit är en desinformatör som undanhåller väsentliga fakta. Illuminati dök upp precis när det frimurarstyrda Usa bröt sig loss från det brittiska imperiet. Det rådde därför splittring inom frimureriet i Europa för och emot England och britterna behövde en ny gren av frimureriet som inte fick vara förknippad med dem. Illuminati och Britterna dirigerade franska revolutionen.
   Illuminati dirigerade inte Britterna. Det var en symbios önskad av Britterna.
   Att kristendomen är under attack har Veit förstås rätt i, både den tidigare typen här och alla typer i MÖ. Men det är imperiets globalister som vill ha det så.
   Den Påve som mördades 1987 hade dessförinnan utmanat frimurarnas och jesuiternas kriminella aktiviteter.

   • Du har fel om Veith!

    Däremot delar jag din inställning att britterna är är viktiga tråddragare. Den lilla enklaven City of London är centrum för ekonomi och frimureri. Tillsammans med det brittiska kungahuset utövas enorm makt.

    City of London är en del av The Empire of the City.

    The Empire of the City inkluderar tre fullständigt självständiga stadsstater med egna lagar, eget rättsväsende och de betalar ingen skatt i de länder där de finns.

    Dessa tre stadsstater är förutom City of London:
    District of Columbia i Washington och Vatikanen i Rom.

    Här är lite information om denna “treenighet”:

    http://hiddensecretsandlies.blogspot.com/2014/11/the-vatican-city-city-of-london.html

    Hur kan du, Peter Grafström, som är så välinformerad, så nogsamt gå stora cirklar omkring Vatikanen? Du talar alltid om “Britterna” och det amerikanska inflytandet. men så fort det blir tal om Vatikanen kommer du flygande med dina dementier och ogrundade anklagelser om desinformation i näbben.

    Vem är desinformatör?

    I följande video av Walter Veith avslöjas Vatikanen in på bara kroppen. Jag vill uppmana er alla att ta del av den:

    https://www.youtube.com/watch?v=l-VrL3ZBb48

    (219 – The Wine of Babylon / Total Onslaught – Walter Veith)

    • Jesuiterordern skapades i Venedig under 1500-talet som en ny gren av Venedigs och Genuas ‘family funds’ (~banker?) hemliga underrättelsetjänst. Genom Venedigs kontroll över den Habsburgske kejsaren, Karl V, erövrade denne och plundrade Rom 1527. och gjorde Vatikanen praktiskt taget till fånge under Venedigs-Habsburgs policy under en stor del av tiden, tills Vatikanen befriades när att Habsburgs besegrades 1653 genom Richelieus och Mazarins arbete.
     https://larouchepub.com/eiw/public/1981/eirv08n45-19811117/eirv08n45-19811117_035-the_jesuits_charge_that_larouche-lar.pdf
     Larouche nämner där att jesuiterna misstänker att han är Vatikanens agent eftersom han har rätt om jesuiternas koppling till den anglikanska kyrkan.
     ….
     Parallellt verkade det Venetianska partiet i England. Man kan säga att England blev det nya och utvidgade Venedig vad intrigernas metod och offer beträffar. Venedig organiserade rosicrusianismen och frimureriet i England
     Att inte nämna britterna som huvudaktörer bakom de grenar av religionen som Veith ingår i är desinformation. Avsiktlig eller oavsiktlig. Det är fortsättningen på Venedigs och britternas utnyttjande av religiös splittring.
     Britterna är likaledes skyldiga till frambringande och uppmuntrande av jacobinism zionism nazism och radikal islamism.
     Som sagt den påve som mördades 1987 ämnade bekämpa frimurare och jesuiter i Vatikanen.
     Och glöm inte Schweiz också tillsammans med de du nämner skapades för ovannämnda krafters räkning.

     • Ja, Schweiz är hemvist för storbanker och en mängd mäktiga företag och organisationer.
      Schweiz – i likhet med de tre sammanhängande stadsstaterna – drabbas aldrig av krig och kris. Schweiz är som en sund enklav i ett sönderfallande EU.

      Peter Grafström. kanske är du uppriktig i den uppfattning du presenterar med “Britterna” som det ondas ursprung. Jag är ju helt ense med dig om att de krafter som styr över Storbrittanien och dess “vasallstater” utgör en väsentlig del av de konspiratoriska krafter som verkar i världen.

      Jag är också helt enig med dig om kopplingen till Venedig.

      Väldigt mycket verkar ha den gemensamma nämnaren tempelriddarna.

      Tempelriddarorden var en ytterst mäktig militär och finansiell organisation med starkt ockulta föreställningar.

      När den franske kungen förbjöd och upplöste denna orden på 1300-talet gick den under jorden och verkade i hemlighet.

      Tempelriddarna och kungahusen är nära sammankopplade med blodsband.

      I synnerhet i Schweiz, Italien, Skottland och Spanien uppstod snart nya mycket mäktiga “varianter”av tempelriddarna.

      I Spanien kallade de sig Los Alumbados.(de illuminerade, de upplysta) En ur deras led var Ignatius von Loyola som grundade jesuitorden på 1500-talet.

      Jesuitorden var en hemlig militär organisation under katolska kyrkan, vars uppgift det var att bekämpa protestantismen, d.v.s kristen renlärighet.

      Jesuitorden blev oerhört mäktig och förorsakade krig, revolutioner, förfall sin strävan att bryta sönder strukturen i alla protestantiska länder.

      Med tiden kom jesuitorden att arbeta allt mer underjordiskt eftersom den förbjöds nästan i alla länder där den officiellt hade något säte.

      Och i slutet av 1700-talet förbjöd även påven jesuitorganisationen.

      Men jesuiterna fick sin upprättelse av Vatikanen på 1800-talet i en påvlig bulla som officiellt återgav jesuiterna mer makt än någonsin tidigare haft.

      Vatikanen och jesuiterna går nu i takt och hand i hand.

      Jesuitordens högste ledare har titeln general, men han kallas “Den Svarte Påven”.

   • Peter, Walter Veith är ärlig. Man är inte desinformatör för att man säger emot LaRouche. Den senare har jag följt några år och hans hustru är en intellektuell stjärna, men jag tänker själv enligt min natur. Vi är inte mänskliga helgon, bara skärvor, som kan bidra mer eller mindre.

    Förföljelsen av kristna har redan börjat. Katolske Birro förlorade jobbet när han skrev om lidande kristna i Mellanöstern. Det ledde till problem i äktenskapet och ekonomiska problem. Jag relaterar till Rikard Palm, som var nyhetsankare på TV. Han förvisades till nattsändningen och fick stora problem hemmavid. Han omskolade sig till bussförare och blev sedan sjuk av allt elände. Kanske inte av samma anledning som Birro. Var är människokärleken i vår tid? Ta fram den moderna schavotten! Hugg huvudet av alla som står i vägen för karriären. En talman, en ledamot av parlamentet i Bryssel? En programledare? Flytta på dig, jag ska fram!

    Jag har talat med kristna flyktingar i Sverige sedan 2004. De hemska historier jag har hört har inte samlats i en bok. Dessa flyktingar behöver tillfrågas om vissa andra religioners mentalitet. En av dem hade ett tusenårigt stamträd.

    Ingen påve dog 1987. Le Pape est mort, läste jag många år tidigare i Frankrike. Nu vet vi att han luktade av gift efter den strid som utspelades i Vatikanen. En fransk intellektuell var skoningslös på den tid Le Monde ännu var en läsbar tidning.

 • Att kristna är kraftigt förföljda har de styrande känt till länge. Någon skrev om just det i en av våra dagstidningar för några år sen, och blev efter det inte längre önskvärd på tidningen. Kanske fanns någon mer orsak också, men det här var en av dem. Och var det inte något parti i riksdagen som ville klassa övergreppen på de kristna i bl a Syrien som folkmord ? Men det sa regeringen och några till nej till. Dom ville , om jag minns rätt, invänta besked från ” högre instans “, kanske FN.
  Precis som under andra världskriget, när vår dåvarande regering ställde sig på Tysklands sida och bad dom stämpla ett ” J” i judarnas pass, så ställer dom sig nu på deras sida som av olika anledningar ser de kristna som ett hinder för deras agenda. Men svenska Kyrkan ( och kanske några fler s k” Kristna “) har dom i alla fall fått med på tåget.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *