Skapar USA ett “Gulf of Tonkin” för att kunna attackera Iran?

publicerad 14 juni 2019
- av NewsVoice
Oil tanker in Gulf of Oman. Photo: CGTN - The World Today

NOTERAT. Misstankar finns att USA:s krigsmaskineri beslutat att skapa en taktisk anledning att attackera Iran genom att beskylla Iran för att ha attackerat två oljetankers i Gulf of Oman under torsdagen.

Explosionerna som skadat två oljetankers sker samma dag (13 juni 2019) som Japans premiärminister besöker Iran för att försöka minska spänningarna mellan USA och Iran, rapporterar kinesiska CGTN. Kanalen uppger att de två fartygen attackerats av antingen torpeder eller minor, men en mina kan dock inte attackera eftersom det är ett passivt vapen som flyter i eller strax under vattenytan (red anm).

USA:s Secretary of State Mike Pompeo anklagar Iran för incidenterna baserat på en serie av antaganden. Han kan inte visa upp några bevis. Iran avvisar påståendet att landet skulle attackera fartygen. FN efterlyser lugn och även bevis för påståendet att Iran skulle ligga bakom angreppen.

Den ena tankern kommer från Norge och den transporterade oljeprodukter till Taiwan. Den andra tankern kom från Japan och den skulle kemiska produkter från Saudiarabien till Singapore.

USA startade kriget mot Vietnam 1964 efter att de påstått att Vietnam attackerat amerikanska krigsfartyg i "Gulf of Tonkin".

Text: NewsVoice

HISTORY OF GULF OF TONKIN

"The original American report blamed North Vietnam for both incidents, but the Pentagon Papers, the memoirs of Robert McNamara, and NSA publications from 2005 proved material misrepresentation by the US government to justify a war against Vietnam.

On August 2, 1964, the destroyer USS Maddox, while performing a signals intelligence patrol as part of DESOTO operations, was pursued by three North Vietnamese Navy torpedo boats of the 135th Torpedo Squadron.

Maddox fired three warning shots and the North Vietnamese boats then attacked with torpedoes and machine gun fire.Maddox expended over 280 3-inch (76.2 mm) and 5-inch (127 mm) shells in a sea battle. One U.S. aircraft was damaged, three North Vietnamese torpedo boats were damaged, and four North Vietnamese sailors were killed, with six more wounded. There were no U.S. casualties.

Maddox "was unscathed except for a single bullet hole from a Vietnamese machine gun round." - Wikipedia