Upptäck vågsurfning i Dominikanska Republiken

publicerad 9 juni 2019
- Underhållning @NewsVoice
Big wave surfing. Foto: Kanenori
Sosua Beach i Dominikanska Republiken. Foto: Tavarez88. Licens: Pixabay.com (free use)
Sosua Beach (vid staden Cabarete) i Dominikanska Republiken. Foto: Tavarez88. Licens: Pixabay.com (free use)

Trots den debatt som förs i olika medier för närvarande angående flygets påverkan på klimatet behåller svenskarna sin ställning som ett resande folk. Enligt resebyrån Ticket som årligen släpper en omfattande rapport (Ticket Collection) om svenskarnas resvanor och favoritdestinationer, reser den genomsnittlige svensken utomlands i snitt 1,3 gånger per år.

En intressant trend för 2019 är att resenärerna fått smak för aktiviteter och upplevelser vid sidan av det traditionella sol-och-badandet och är villiga att resa längre bort för att uppleva något nytt och spännande. Costa Rica, USA och Kenya är exempel på långdistansdestinationer som svenskarna bokar i allt större omfattning.

Trots ett behagligt klimat året runt och ett rykte om att vara en av de mest prisvärda destinationerna i Karibien lyser den tropiska pärlan Dominikanska republiken med sin frånvaro i nämnda kartläggning. Faktum är dock att “DR”, som denna bildsköna ö inte sällan kallas i folkmun, har mycket att bjuda på för den som vill åka långt och aktivera sig.

I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för den som vill åka hit och upptäcka surf.

Cabarete och Sosua Beach

Bland internationella resenärer är Dominikanska republiken kanske framförallt känt för Punta Cana på öns östra kust. Till Punta Canas internationella flygplats anländer tusentals turister från bland annat Kanada, USA, Ryssland och Europa veckovis för att njuta av sol och bad på någon av ortens många all-inclusive hotell. Här finns förvisso allt det som kännetecknar ön, det vill säga avkoppling, långa kritvita sandstränder, turkosblåa vatten och ett dynamiskt nattliv. För den som vill uppleva det ”riktiga”, mer rustika och äkta DR rekommenderar vi dock att du tar dig till öns norra kust och den sömniga lilla beach-staden Cabarete.


Dominikanska republikens norra kust vetter ut mot Atlanten vilket skapar de perfekta förutsättningarna för optimala våg- och vindförhållanden och därmed för att utöva vattensporter.


Redan på 80-talet började franska vindsurfare hitta till Cabarete och imponeras av stadens möjligheter till vattensport och tillika avspända atmosfär. Efter att ha varit föremål för skriverier i ett antal reseguider- och artiklar i internationella magasin och tidskrifter hade Cabarete så småningom cementerat sig som världens vattensporthuvudstad.

Expat-gemenskap

Trots sin blygsamma storlek är Cabarete numer inte bara ett givet resmål för tusentals vattensportentusiaster från runt om i världen, utan även hem för en relativt imponerande expat-gemenskap som består av människor vars två veckor långa semester i Karibien plötsligt ledde till ett mångårigt boende på ön.

Big wave surfing at Playa Encuentro. Foto: Kanenori
Big wave surfing. Foto: Kanenori. Licens: Pixabay.com (free use)

Playa Encuentro

Vi beslöt oss för att ta reda på vad hypen egentligen handlade om och åkte hit för att surfa. Surflivet i Cabarete är koncentrerat till Playa Encuentro som ligger några kilometer västerut – en strand som räknas som en av världens bästa stränder för att surfa. Här finns vågor året runt vilket gläder såväl proffset som nybörjaren. Mellan maj till november är vågorna i regel mindre och förhållandena mer lämpliga för den som saknar förhandskunskaper och som precis håller på att lära sig. November till april klassificeras som högsäsong med större vågor som inte sällan lockar till sig så kallade ”big wave-surfare” från bland annat Hawaii och Puerto Rico.

Playa Encuentro är indelad i olika zoner beroende på din nivå som surfare, till vänster hänger de rutinerade lokalinvånarna och här kan det stundtals bli en hel del konkurrens om att ta den bästa surfvågen och det gå rätt vilt till. Andra delar av Encuentro är avsatta till nybörjare som ges möjlighet att med hjälp av handledda lektioner och kurser ta sin allra första våg och känna adrenalinet rusa i blodet.

På Playa Encuentro ryms ett antal professionella surfskolor som samtliga erbjuder kvalificerade instruktörer till rimliga pris. Vi rekommenderar att du tar dig en titt på alla och slutligen väljer den skola som du får bäst uppfattning av och som du känner dig mest trygg med. Vi betalade drygt 45 USD för en timmes lärarledd lektion på fantastiska Ocean Academy och imponerades av den service vi fick och det tålamod som uppvisades av instruktören medan vi kämpade på i vågorna.

Till Cabarete flyger bland annat TUI fly samt Eurowings från Europa och prisläget brukar ligga på cirka 6,000 till 8,000 kronor för en tur och retur/biljett beroende på säsong.

Extern skribent

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq