Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Björn Runge fick hjälp av Erik Enby för att besegra cancern – Medierna mörkar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 juli 2019
- Torbjörn Sassersson
Björn Runge. Pressfoto: Lindco.se

NOTERAT. När regissören Björn Runge debuterade som sommarpratare berättade han om mötet med dr Erik Enby efter att Runge fått diagnosen cancer, men gammelmedierna väljer att utelämna att Enbys alternativa ordination kan ha botat Runges cancertumörer. NewsVoice tittar närmar på vad som hänt och hur medierna skrev.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Bild: Björn Runge. Pressfoto: Lindco.se 

Björn Runge regisserade succéfilmen “The Wife” med Glenn Close. Filmen belönades med en Golden Globe och den fick en Oscarsnominering. Runge har skrivit och regisserat ett stort antal långfilmer och teaterpjäser samt mottagit många utmärkelser.

När Runge sommarpratade i P1 den 16 juli 2019 berättar han om sin cancerdiagnos, malignt melanom. Cancern hade även spridit sig till en lunga och hjärnan. Han trodde att hans liv var på väg att ta slut. Efter att Runge uppsökt konventionell sjukvård valde han samtidigt att besöka dr Erik Enby i Göteborg. Runge nämner inte Enby vid namn.

Björn Runge träffade Erik Enby

Dr Erik Enby, 2019. Foto: Ritva och Börje Peratt. Produktion: Börje Peratt.
Erik Enby, 2019. Foto: Foto: Ritva och Börje Peratt: Börje Peratt.

Runge berättar i radioinslaget om en 80-årig läkare i Göteborg som med mikroskop undersökte hans blod. Läkaren pratade om “växt” i blodet, att blodet infekterats, och han gav sedan en ordination [bestående av 10 beståndsdelar varav en var vitamin C] med kosttillskott, varav vissa delar kan köpas i en vanlig matvaruaffär.

Cancern gick kraftigt tillbaka. Läkarna kunde konstatera att tumörerna försvunnit nästa helt vid en första återkontroll. Läkarna trodde det berodde på konventionella mediciner, men var förvånade över hur snabbt hälsotillståndet förbättrats.

Kulturskribenten Nicholas Wennö på DN har en annan version. Han rubricerar sin artikel: “Björn Runge om hur Glenn Close räddade hans liv”. NewsVoice har frågat Nicholas Wennö hur han menar att Close räddade hans liv. I Wennös artikel framställs situationen som om Runge blev frisk tack vare att Glen Close medverkade till att filmen “The Wife” spelades in.

Björn Werner på Göteborgsposten skriver att Runges dödsångest “tyvärr kryddas med ett lite oortodoxt tips om alternativmedicin”, istället för att neutralt berätta om mötet med en läkare som upptäckte infektioner i blodet.

De flesta större medierna i Sverige har skrivit om Runge som debuterande sommarpratare, men samtliga valde att utelämna mötet med den 80-åriga läkaren i Göteborg. I vissa fall antyds endast mötet, lite negativt.

Björn Runge skriver om mötet med Erik Enby i ett programblad (se utdrag nedan) med Stadsteatern och Kulturhuset som avsändare. Det är helt klart att Enbys ordination hade stor betydelse för tillfrisknandet, enligt Runge.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Björn Runge skriver om dr Erik Enby
Programbladet som Björn Runge låtit trycka upp inför Riksteaterturnén av pjäsen “Jag är en annan nu” 19 januari – 23 mars 2019. NewsVoice har gjort ett montage av texten i programbladet med framsidan av samma blad. Se förstoring. Urpremiären var i Stockholm Kulturhuset/Stadsteatern den 27 januari 2018.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq