Av 6,3 miljarder ton plast som har genererats från 2015 har endast 9% återvunnits.  Åtta miljoner ton plast beräknas hamna i oceaner varje år. Nyligen upptäckta svampar och bakterier kan vara en lösning på plastkrisen, säger forskare.

Text och foto: Sanja R. Juric | Bild: Strand med plastskräp i Thailand, 2019.

En studie publicerad i Science Advances i december 2018, avslöjade att all plast som någonsin har tillverkats uppgår till 8,3 miljarder ton. Från och med 2015 hade cirka 6,3 miljarder ton genererats. Av dessa hade endast 9 % återvunnits, 12 % förbränns och resten ackumulerats på sopdeponier eller i miljön.

Katastrofala konsekvenser av all plast i världen, har fått alltfler länder att leta efter olika sätt att lösa problemet. Skatt på plast, förbud och fler miljövänliga alternativ har börjat dyka upp på marknaden. Även om det finns önskan att återvinna plast så krävs det effektiva avfallshanteringssystem, vilka saknas i många länder.

Under en av kurserna på Yale University, ges studerande möjlighet att åka till Amazonas regnskog för att samla svampar. 2008 upptäckte en av studenterna en…

Läs hela artikeln i TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
10 december 2019 kl 13:49

Såg just en film på nätet namnad “Plastiki” efter gamla Kontiki på 50-talet. Besättningen hade liten mängd med mat ombord från start eftersom man räknat med fiske likt det som gjordes på Kontiki. På Kontiki drog man upp eller plockade upp fisk varje morgon i riklig mängd. Denna Plastiki fiskade upp tre fiskar på en 2.månaders resa från USA till Nya Zeeland. Man upptäckte också att plast flyter på någon meters djup och syns därför inte på havsytan.
Kanske något för KlimatPrästerna?

Anders Wiman
Gäst
24 juli 2019 kl 21:13

Det finns ett svenskt företag som har en patenterad lösning. Den lösningen går ut på att man gör plasten till olja, igen. Jag tror inte att jag får skriva ut företagets namn. Men det börjar på C och är beläget i Västerås.
VD´n heter Anders Olsson.
De gör även olja av gamla däck.

RMG49
RMG49
Gäst
24 juli 2019 kl 13:49

I denna fråga ges bilden av att det är vi människor på land, som står vid havet och slänger i plast produkter och skitar ner haven. Det är vi som får skulden. Så är det inte. Sanningen är den att det är den internationella sjöfarten, ja all sjöfart, är det som är källan till allt detta skräp. Rikta blicken mot sjöfarten och fråga var dom gör av sitt avfall. Lätt att kolla om man vet vad dom hade med sig ut. Börja väga avfallet på alla stora skepp i den internationella sjöfarten.

Åke i sörmland
Åke i sörmland
Gäst
Reply to  RMG49
31 juli 2019 kl 09:48

Tips, läs på lite bättre. Den tunga sjöfarten är knappast det största problemet, utan folket kring floderna runt om i världen.
Ett stort skepp med kanske 12 personer ombord skräpar inte ned särskilt mycket och är det modern sjöfart gäller loggbok även för sopor. Där medvetenhetsnivån är låg och folk slänger sopor ut från “köksfönstret” gör att vid nästa regn drar en tsunami med sopor ut i floderna. På andra ställer där denna tsunami inte kan bildas hänger i växter och ligger plasten i mängder.