Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Endast 9% av all plast i världen återvinns men svamp kan äta plast

publicerad 24 juli 2019
- TV Hälsa
Strand med plastskräp i Thailand, 2019. Foto: Sanja R. Juric för TV Helse och NewsVoice

Av 6,3 miljarder ton plast som har genererats från 2015 har endast 9% återvunnits.  Åtta miljoner ton plast beräknas hamna i oceaner varje år. Nyligen upptäckta svampar och bakterier kan vara en lösning på plastkrisen, säger forskare.

Text och foto: Sanja R. Juric | Bild: Strand med plastskräp i Thailand, 2019.

En studie publicerad i Science Advances i december 2018, avslöjade att all plast som någonsin har tillverkats uppgår till 8,3 miljarder ton. Från och med 2015 hade cirka 6,3 miljarder ton genererats. Av dessa hade endast 9 % återvunnits, 12 % förbränns och resten ackumulerats på sopdeponier eller i miljön.

Katastrofala konsekvenser av all plast i världen, har fått alltfler länder att leta efter olika sätt att lösa problemet. Skatt på plast, förbud och fler miljövänliga alternativ har börjat dyka upp på marknaden. Även om det finns önskan att återvinna plast så krävs det effektiva avfallshanteringssystem, vilka saknas i många länder.

Under en av kurserna på Yale University, ges studerande möjlighet att åka till Amazonas regnskog för att samla svampar. 2008 upptäckte en av studenterna en…

Läs hela artikeln i TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: plast